You are here

Τι λέει ο τύπος: Στάσεις εργασίας σε αντίδραση για το ΒΟΤ

29/10/2001 09:17
Η συνέχεια των εξελίξεων σχετικά με τα αεροδρόμια παρουσιάζεται ως το κυριότερο θέμα, ενώ αλλού γίνεται αναφορά στο θέμα των επιτοκίων και κατά πόσον μια επιπρόσθετη μείωση τους θα είναι αρκετή να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα. Εξελίξεις υπήρξαν και στο θέμα της Crown Resorts καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία που αφορούν τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, κ. Chris Afxentiou, και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική.

«Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει πραγματικότητα και στον τόπο μας»

Τα πιο πάνω φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο θέμα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη διαχείριση και ανάπτυξη των αεροδρομίων του τόπου. Οι προειδοποιήσεις του υπουργού έχουν ως παραλήπτη τους υπαλλήλους της Πολιτικής Αεροπορίας και το ωρομίσθιο προσωπικό, οι οποίοι εξάγγειλαν στάσεις εργασίας για σήμερα χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους. Οι ηγεσίες πάντως των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα συνεδριάσουν σήμερα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις στάσεις εργασίας.

Η μείωση των επιτοκίων δεν είναι αρκετή

Η μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί από μόνη της λύση στα οικονομικά προβλήματα του τόπου αλλά ούτε και μπορεί να ανατρέψει την αρνητική πορεία του χρηματιστηρίου. Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων πρέπει να είναι μέρος μιας δέσμης μέτρων για τόνωση της οικονομίας. Αυτά προκύπτουν από το κύριο άρθρο του οικονομικού Φιλελεύθερου, που αναλύει τις απόψεις τραπεζικών κύκλων. Σύμφωνα με το άρθρο, οι τραπεζικοί κύκλοι προτείνουν έργα υποδομής, παροχή φορολογικών κινήτρων, ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ημικρατικών οργανισμών όπως ΑΗΚ και ΑΤΗΚ και μέτρα με στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό.

Μπλόκο στην Crown Resorts από Επ. Κεφαλαιαγοράς

Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα κάνει αναφορά στις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα ένταξης της εταιρείας Crown Resorts στο ΧΑΚ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ανακοίνωση αποτελούμενη από έξι σημεία. Τα σημεία αφορούν κυρίως τα αποτελέσματα της έρευνας και την απόφαση της Επιτροπής να βάλει φρένο στην ένταξη της εταιρείας στο ΧΑΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας είχε καταδικαστεί στην Αμερική το 1997 σε φυλάκιση ενός έτους για «απρεπή συμπεριφορά από αξιωματούχο της εταιρείας» και «κλοπής λόγω παράλειψης καταβολής οφειλόμενων ασφαλίστρων». Από την ποινή ο κ. Αυξεντίου εξέτισε μόνο 75 μέρες λόγω καλής συμπεριφοράς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πιστεύει ότι τα πιο πάνω στοιχεία έπρεπε να αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας καθώς τα κρίνει απαραίτητα για την προστασία των επενδυτών και η παράλειψη συμπερίληψης τους στο ενημερωτικό δελτίο οδηγεί σε παραπληροφόρηση καθώς θεωρεί ότι η παράλειψη είναι παραβίαση των άρθρων 67(β) και 68 τα «οποία αναφέρονται σε δόλιες ενέργειες και ψευδείς δηλώσεις ως προς τα χρηματιστηριακά πράγματα».