You are here

Τι λέει ο Τύπος: Στήριξη στις Κ.Α.

25/09/2001 09:06
Με την εγγύηση που ζήτησαν από το κράτος οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφορικά με πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για κινδύνους πολέμου, ασχολούνται σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται και στα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία της Επιτορπής Οικονομικών της Βουλής, αλλά και στην επίσημη επίσκεψη του Υπουργού πετρελαίου της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Κανονικά οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών

Το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης για κινδύνους πολέμου, η οποία δεν παρέχεται πλέον από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε αεροπορικές εταιρείες και ηγέρθη εκτάκτως χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τις Κυπριακές Αερογραμμές να ζητούν από το κράτος εγγύηση για την πρόσθετη κάλυψη την οποία χρειάζονται, απασχολεί σήμερα το Φιλελεύθερο.

Μετά από μακρά σύσκεψη που έληξε αργά χθες το απόγευμα, εξευρέθη η νομική φόρμουλα παροχής των πρόσθετων ασφαλιστικών εγγυήσεων τόσο για τις Κ.Α. όσο και για ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο. Η ρύθμιση θα ισχύσει όσο χρειαστεί μέχρι να εξευρεθούν τελικές λύσεις.

Αλλού αναφέρεται ότι οι Κ.Α. με ανακοίνωσή τους παρουσίασαν ζημιές από εργασίες για το πρώτο εξάμηνο του 2001 λόγω ενοικίασης δύο αεροσκαφών για ενδυνάμωση του στόλου τους, ενώ ταυτόχρονα τα συνολικά εισοαδήματα αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000.

Εφαρμογή κανονισμών για το ΦΠΑ από 1η Φεβρουαρίου 2002

Με την εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής προς το Υπουργικό Συμβούλιο για εφαρμογή των νέων κανονισμών για το ΦΠΑ την 1η Φεβρουαρίου 2002, ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής. Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας εφαρμογής αποτελεί η παροχή του ανάλογου χρόνου στους εμπλεκόμενους με το ΦΠΑ φορείς να προγραμματιστούν και να ενημερωθούν πλήρως, ενόψει των επερχομένων αλλαγών.

Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά και στις διαφορετικές απόψεις για τη μείωση των εισαγωγικών δασμών που εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δύο τσιμεντοβιομηχανιών, Βασιλικού και Μονής, ενόψει της επερχόμενης ελευθεροποίησης της τιμής του τσιμέντου.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου στην Κύπρο

Στην επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού πετρελαίου στην Κύπρο, κάνει αναφορά η Αλήθεια. Ο Αιγύπτιος Υπουργός που έφθασε χθες το απόγευμα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, θα ασχοληθεί με θέματα οριοθέτησης και πιθανής συνεργασίας στο μέλλον με την χώρα μας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών θα θέσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες το θέμα του σταθεροποιητικού ταμείου ενώ δεν αναμένεται συζήτηση του θέματος πριν τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσουν κανονικά οι εργασίες της Βουλής.