You are here

Τι λέει ο Τύπος: Στο «φως» αμφισβητήσεις....

24/09/2001 08:58
Με τις αντιρρήσεις που φαίνεται να έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναφορικά με την εμπλοκή της Βουλής στην έρευνα για το ΧΑΚ ασχολείται σήμερα ο Φιλελεύθερος στο οικονομικό του ένθετο. Η Σημερινή σε οικονομική της στήλη κάνει αναφορά στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας, ενώ η Αλήθεια ασχολείται με την οικονομική βοήθεια που ζητούν οι Κυπριακές Αερογραμμές από την κυβέρνηση, στο θέμα της επιπρόσθετης ασφαλιστικής κάλυψης.

Υπό αμφισβήτηση η εξέταση στη Βουλή για το ΧΑΚ

Αντίθετος με την ανακριτική διαδικασία από τη Βουλή για τα τεκταινόμενα στο ΧΑΚ, φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, σύμφωνα με την Οικονομία του Φιλελεύθερου.

Η αντίθεση του κ. Κυπριανού, αφορά την αυτεπάγγελτη κοινή έρευνα των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών που πραγματοποιείται παράλληλα με την Ερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ και τη Γενική Εισαγγελία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ «υποστηρίζει πως δεν πρέπει η Βουλή να υποκαταστήσει εξουσίες και θεσμούς και να καταστεί εκ των πραγμάτων λαϊκό δικαστήριο». Ταυτόχρονα επικαλείται ότι η Επιτροπή Οικονομικών έχει βαρύ φόρτο εργασίας ενώ δείχνει δυσαρεστημένος και από την εκ των υστέρων ενημέρωση του για την έναρξη των κοινών συνεδριών των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι τις επιφυλάξεις τους για το θέμα φαίνεται να εκφράζουν και αρκετοί παράγοντες που εμπλέκονται με το ΧΑΚ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανάμιξη του Νομοθετικού Σώματος στην κεφαλαιαγορά θα φέρει αναστάτωση και αναταράξεις σε ένα ήδη «παραπαίοντα θεσμό».

Αρχίζει η διαδικασία προσφορών για το λιμάνι της Λάρνακας

Σύμφωνα με την «Σημερινή», το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ξεκίνησε τη διαδικασία προσφορών για την κατακύρωση συμβολαίου παραχώρησης σε «κατάλληλο προσφοροδότη ή κοινοπραξία», της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του λιμανιού σε κύριο προορισμό για κρουαζιερόπλοια, ενώ ο επενδυτής που θα αναλάβει τελικά το έργο, θα διαχειρίζεται και θα διευθύνει τις επιβατικές και εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού.
Η υποβολή των προσφορών λήγει στις 12 Οκτωβρίου 2001.

Τη βοήθεια της κυβέρνησης ζητούν οι Κυπριακές Αερογραμμές

Για τις εγγυήσεις που ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφορικά με την παροχή πρόσθετης ασφαλιστικής κάλυψης στην εταιρεία, ασχολείται η «Αλήθεια». Η εφημερίδα γράφει ότι οι Κ.Α. «βρίσκονται σε απόγνωση», αφού πολλά αεροδρόμια δεν πρόκειται να δεχθούν πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα που θα πετά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση που λήφθηκε στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ., η οποία προβλέπει την παραχώρηση της ασφαλιστικής κάλυψης που έχουν ζητήσει όλες οι αεροπορικές εταιρείες για ένα μήνα.

Το ποσό για τις Κυπριακές Αερογραμμές φαίνεται να «αγγίζει το μισό εκατομμύριο δολάρια».