You are here

Τι λέει ο Τύπος: Συνεχίζεται η έρευνα για ΧΑΚ από Βουλή

20/09/2001 09:25
Με τα τεκταινόμενα της χθεσινής κεκλεισμένων των θυρών κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, που αφορά έρευνα για ευθύνες και προβλήματα από τη λειτουργία του ΧΑΚ κατά τη διετία 1999-2000, ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης του Δημήτρη Τσιμπανούλη για την κυπριακή κεφαλαιαγορά και στο πέρασμα των διαδικασιών για την δεύτερη φάση.

Πρώην μέλη Δ.Σ. ΧΑΚ και Επ. Κεφαλαιαγοράς αποποιούνται ευθυνών

Υπό τον τίτλο «Πινγκ-Πονγκ ευθυνών», η Οικονομία του Φιλελεύθερου αναφέρεται στον χθεσινό ισχυρισμό των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «για μη αποδοχή ευθυνών» ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, για τα όσα έχουν συμβεί στο χρηματιστήριο το 1999. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη, η επίρριψη ευθυνών από την τέως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τον Υπουργό Οικονομικών ήταν «για ασήμαντα θέματα», ενώ το πρώην Συμβούλιο του ΧΑΚ «οχυρώθηκε πίσω από το γράμμα του νόμου» σημειώνοντας ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με εισδοχή εταιρειών στο χρηματιστήριο και έλεγχο των ενημερωτικών τους δελτίων.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ξένες επενδύσεις στο ΧΑΚ μειώθηκαν κατά το πρώτο επτάμηνο του 2001, επικαλούμενη στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αγοράς σε αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική έχει καταργήσει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις στο ΧΑΚ, τα τελευταία χρόνια.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη Τσιμπανούλη

Στην ολοκλήρωση της μελέτης του Δημήτρη Τσιμπανούλη για την κυπριακή κεφαλαιαγορά κάνει αναφορά η Οικονομία της Σημερινής, γράφοντας ότι «αυτή αποτελεί ολοκληρωμένη προσπάθεια στη θεσμοθέτηση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς της Κύπρου».

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη συνέχιση της συνεργασίας του με τον Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα και ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υλοποίησης των πορισμάτων της μελέτης ενώ ετοιμάζεται η δεύτερη φάση.

Αλλού αναφορά γίνεται στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για ενίσχυση του προσωπικού της το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό την επιτάχυνση των ερευνών σχετικά με καταγγελίες για τα «κακώς δρώμενα στο ΧΑΚ». Το αίτημα θα κατατεθεί εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ευθύνη για το ΧΑΚ φέρουν οι υπεύθυνοι για την εισαγωγή των εταιρειών

Σύμφωνα με την Οικονομική Αλήθεια που επικαλείται δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, «την αποκλειστική ευθύνη για την κακή πορεία του ΧΑΚ την φέρουν οι υπεύθυνοι για την εισαγωγή εταιρειών με υπερτιμημένες μετοχές».

Επίσης αναφέρεται ότι το χρηματιστήριο πληρώνει παλιές αμαρτίες γι’ αυτό και δεν «διέρχεται καλές ημέρες».

Αλλού γίνεται αναφορά στην αλλαγή της ώρας της χρηματιστηριακής συνάντησης για ΧΑΚ και ΧΑΑ. Η Σοφοκλέους θα λειτουργεί από τις 12 μέχρι τις 6 μ.μ. ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ωραρίου. Η Κάμπου για την περίοδο από 19 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών στις 12 και θα κλείνει στη 1:30 μ.μ.