You are here

Τι λέει ο τύπος: «Ταφόπλακα στο Σταθεροποιητικό»

23/10/2001 09:10
Το θέμα του Σταθεροποιητικού Ταμείου επανήλθε σήμερα στην επικαιρότητα ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στις εξελίξεις στα Αμερικανικά δικαστήρια αναφορικά με την AremisSoft και τις έρευνες για την Globalsoft. Άλλα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό τύπο είναι οι εξελίξεις στο θέμα της παγοποίησης των «μετοχοδανείων», η μείωση του τουρισμού, ενώ αλλού γίνεται αναφορά και στις έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις παρανομίες εταιρειών.

Τέρμα στο Σταθεροποιητικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ο Φιλελεύθερος» και «Αλήθεια», η απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για δημιουργία Σταθεροποιητικού Ταμείου για στήριξη του ΧΑΚ θα πάρει και επίσημα τέλος την ερχόμενη Δευτέρα. Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται έγκυρες πηγές που αναφέρουν ότι τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ αποφάσισαν την απόρριψη του σχεδίου. Η πιο πάνω καθοριστική εξέλιξη σε συνδυασμό με την εξαρχής αρνητική στάση του ΔΗΚΟ και τη θέση του ΔΗΣΥ ότι η πρόταση πρέπει να υιοθετηθεί με σειρά άλλων μέτρων και όχι από μόνη της, καθιστούν την απόρριψη του σχεδίου μονόδρομο.

Συνεχίζονται οι έρευνες για Globalsoft

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις εξελίξεις με την Globalsoft. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η έρευνα που διεξάγεται στην Αμερική στην τιμή της μετοχής της Globalsoft σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής. Χαρακτηρίζουν επίσης σημαντικό πρόβλημα τον εγκλωβισμό των επενδυτών.

Στο κύριο άρθρο της κάνει αναφορά στο θέμα η εφημερίδα «Αλήθεια». Το άρθρο αναφέρει ότι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκεται «φάκελος με στοιχεία που προέκυψαν για τη εταιρεία Globalsoft στη διάρκεια της έρευνας που διενήργησε η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εταιρεία».

Για το ίδιο θέμα η «Σημερινή» γράφει ότι έχουν δοθεί 60 ημέρες προθεσμίας από το αμερικάνικο δικαστήριο στους Λυκούργο Κυπριανού και Ρόη Πογιατζή, να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Εάν δεν το πράξουν τότε θα εκδοθεί διάταγμα εναντίον τους.

Άδοξο τέλος είχαν οι επαφές για παγοποίηση των «μετοχοδανείων»

Αδιάλλακτες φαίνεται να ήταν οι τράπεζες κατά τις χθεσινές επαφές που είχαν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Δημήτρη Συλλούρη. «Οι τράπεζες δεν είναι Φιλανθρωπικά ιδρύματα για να χαρίσουν ή να παγοποιήσουν τα χρέη των επενδυτών», είναι η θέση που εξέφρασαν οι εμπορικές τράπεζες σύμφωνα με την «Σημερινή». Ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι πιθανή νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο πιστωτικό μας σύστημα.

Άλλα θέματα που απασχολούν τον σημερινό οικονομικό τύπο είναι η κατάσταση του τουρισμού μας μετά τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην «Αλήθεια», η τρομοκρατία έχει επιφέρει πλήγματα και στον συνεδριακό τουρισμό μας, ενώ μειωμένη κατά 50% φαίνεται να είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Η «Σημερινή» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της χαρακτηρίζει δραματικές τις μειώσεις στις τουριστικές αφίξεις, ενώ ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές οδεύουν προς καθήλωση αεροσκαφών και περιορισμό πτήσεων.

Η πλειοψηφία του τύπου κάνει επίσης αναφορά στην κάθοδο των κ.κ. Φερχόιγκεν και Πρόντι στο νησί. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώτου σε γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με τις οποίες χαρακτήρισε αδιανόητη μια διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς την Κύπρο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα οφέλη για Τουρκία και Τουρκοκύπριους από μια πιθανή ένταξη της Κύπρου θα είναι πολύ μεγάλα.