You are here

Τι λέει ο τύπος: Τελεσίγραφο της Επ. Οικονομικών προς Κυβέρνηση

11/12/2001 09:39
Ποικίλουν τα θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό οικονομικό τύπο με κυριότερα αυτά που αφορούν την εποπτεία των ΕΠΕΥ και την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την οποία εξετάστηκε η περίπτωση φορολόγησης των κεφαλαιουχικών κερδών αντί του χρηματιστηριακού τέλους. Τα άλλα θέματα αφορούν τον τουρισμό, τις διαβουλεύσεις για το κρατικό μισθολόγιο, έρευνα της Ε.Ε. για τις υπό ένταξη χώρες, όπως επίσης και το πόρισμα από την έρευνα που διενεργήθηκε για την Globalsoft.com.

Ή φόρο στα κέρδη ή Τίποτα

Στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αποφασίστηκε η τρίμηνη παράταση στην επιβολή του χρηματιστηριακού τέλους, χρόνος κατά των οποίο το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αξιοποιήσει για την σύνταξη νομοσχεδίου για φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το υπουργείο δεν καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, τότε θα καταργηθεί και το χρηματιστηριακό τέλος κάτι που θα σημαίνει τεράστιες απώλειες εσόδων για το κράτος. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την επιβολή φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών αλλά τον ανησυχεί ιδιαίτερα η εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου αφού προκύπτουν πολύπλοκα προβλήματα ως προς το ποιος θα συλλέγει το φόρο. Το θέμα παρουσιάζεται και από τις τρεις εφημερίδες που καλύπτονται από το «Τι λέει ο τύπος».

Μήλο της έριδος οι Επενδυτικές

Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συγκρούονται για την εποπτεία των ΕΠΕΥ αφού αμφότερες πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις στο ζήτημα. Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητο να έχει την εποπτεία των τραπεζών και να μην έχει και την «ευθύνη οργανισμών που λειτουργούν στο υπογάστριο τους». Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι «εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει την εποπτεία των ΕΠΕΥ, δεν υφίστανται λόγοι ύπαρξης της». Η «Αλήθεια» αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μάρκος Κυπριανού, έθιξε θέμα διπλής εποπτείας κάτι που απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών που είπε ότι η Κ. Τράπεζα μπορεί να έχει την εποπτεία των επενδυτικών που κατέχονται από τράπεζες ενώ η εποπτεία των υπολοίπων να γίνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αισιοδοξία Ρολάνδη για τουρισμό

Αλλού η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρεται στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τον τουρισμό, κ. Ρολάνδη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Ο κ. Υπουργός στήριξε την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι και πέρσι οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μειωμένες αλλά τελικά είχαμε 15% αύξηση στην προσέλευση από τουρισμού από την συγκεκριμένη αγορά. Ο «Φ», σχετικά με τον τουρισμό αναφέρει ότι αύριο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφορικά με την εκδαπάνηση των επιπρόσθετων £5,5 εκ. Διαφωνία παραμένει στο υπουργικό για το θέμα της κατάργησης των τελών αεροδρομίου κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και που αντιστοιχεί με £1,5εκ.

Εν αναμονή του πορίσματος για Globalsoft

Αλλού ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις έρευνες εναντίον της Globalsoft.com και για την έρευνα στα τρία χρηματιστηριακά γραφεία Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή, Spidertrade και C.N. Hadjigavriel. Επίσης από την εφημερίδα αναφορά γίνεται και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αφού ακόμη ένα κεφάλαιο που αφορά τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις έχει κλείσει ενώ η εφημερίδα «Αλήθεια» παραθέτει έρευνα της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία μόνο το 62% των Κυπρίων θα ψήφιζαν ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η «Σημερινή» αναφέρεται στην επικείμενη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα καύσιμα την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία θα συζητηθεί η πρόταση νόμου που κατάθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ και που αφορά την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος καθορισμού τιμής των καυσίμων.