You are here

Τι λέει ο τύπος: Θα χαθούν £140 εκατ. από τον τουρισμό

16/11/2001 09:33
Ατονία χαρακτηρίζει τον σημερινό οικονομικό τύπο αφού λείπουν τα νέα θέματα. Όπως και τις προηγούμενες μέρες της βδομάδας τα θέματα που μονοπωλούν τις οικονομικές στήλες αναφέρονται κυρίως στα νέα φορολογικά μέτρα. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί ο προκαταρκτικός απολογισμός των ζημιών που θα έχουμε από την αναμενόμενη πτώση στον τουρισμό κατά το 2002. Αλλού γίνεται αναφορά και στις επαφές ανάμεσα Χρηματιστηρίου, χρηματιστών και δημόσιων εταιρειών για τη δημιουργία «Κύριας» Αγοράς με στόχο να οριστούν οι προϋποθέσεις ένταξης μιας εταιρείας στην αγορά αυτή.

Απολογισμός ζημιών για τουρισμό

Στα £140εκ υπολογίζεται να είναι οι απώλειες από την μειωμένη προσέλευση τουρισμού κατά το 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Ρολάνδη. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, αναμένεται να έχουμε μείωση της τάξης του 10%-20%, ποσοστά που αναλογούν σε 100.000-200.000 τουρίστες. Σε αυτούς τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς φέρεται να κατέληξε ο κ. Ρολάνδης μετά από επαφές του με τουριστικούς πράκτορες και οργανισμούς στο Λονδίνο. Πάντως, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σε περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση με προορισμό την Κύπρο, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχουν αεροπορικές θέσεις λόγω της μείωσης των δρομολογίων με αποτέλεσμα οι τουρίστες αυτοί να ακολουθήσουν άλλους προορισμούς.

Επαφές για δημιουργία Κύριας Αγοράς

Με σκοπό να οριστούν οι προϋποθέσεις ένταξης μιας εταιρείας στην κύρια αγορά, γίνονται διάφορες επαφές μεταξύ των χρηματιστηριακών αρχών, των χρηματιστών και των δημόσιων εταιρειών. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που συζητούνται είναι η υποχρεωτική ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων όπως και η διασπορά μετοχικού κεφαλαίου στο ευρύ κοινό μεταξύ 25%-35%. Όσον αφορά τις επενδυτικές εταιρείες, δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή τους στην Κύρια αγορά ενώ το ίδιο θα ισχύει και για εταιρείες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από επενδύσεις.

Ανάλυση των φορολογικών μέτρων

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τάκης Κληρίδης υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων και «αντέκρουσε τις κατηγορίες περί αντιλαϊκής πολιτικής». Ο κ. Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι νέες φορολογικές αλλαγές δίνουν ανακούφιση στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Οι μηδενικοί συντελεστές φορολογίας που θα διατηρηθούν για τρόφιμα, είδη παιδικής ένδυσης, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις καταργήσεις διαφόρων εισφορών όπως άμυνας και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις £9.000, αυξάνουν την καταναλωτική δύναμη του μέσου νοικοκυριού, με συνολικό εισόδημα £15.000, κατά £827.

Αναμένεται σύντομα το πόρισμα για GlobalSoft

Στα κύρια άρθρα επίσης παρουσιάζεται όπως και χθες, η έκθεση των ανεξάρτητων ελεγκτών, Arthur Andersen, που ανέλαβαν τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Globalsoft. Όπως είναι γνωστό ο έλεγχος βαίνει προς το τέλος του και η έκθεση θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Οι ελεγκτές εξετάζουν όλα όσα αφορούν τις δραστηριότητες του ομίλου τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Πάντως, σύμφωνα με την Επ. Κεφαλαιαγοράς, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο.