You are here

Τι λέει ο Τύπος: Θετικά μηνύματα για την διεθνή οικονομία

13/09/2001 09:12
Με τις χθεσινές εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων, αναφέροντας ότι οι Ασιατικές υπέστησαν πλήγματα σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές που ανέκαμψαν από το κλείσιμο της Τρίτης. Επίσης αναφορά γίνεται στις εκλογές της ΠΑΣΥΔΥ, στην μη ετοιμότητα του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει ενώπιον της Βουλής στις 21 του μήνα δεσμευτικό έγγραφο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και στο χθεσινό κλείσιμο του ΧΑΚ.

Ανάκαμψη στις Ευρωπαϊκές αγορές, αρνητικό κλίμα στις Ασιατικές

Μετά την κατρακύλα των Δεικτών σε χρηματιστήρια της Ευρώπης την Τρίτη, η χθεσινή μέρα χαρακτηρίζεται μάλλον θετική, γράφει η Οικονομία του Φιελελεύθερου. Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη παρά τις απώλειες που κατέγραφαν με την έναρξη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης, τελικά έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Το πετρέλαιο και το δολάριο ανέκαμψαν σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν το βράδυ της Τρίτης ενώ τα μεγάλα Χρηματιστήρια της Ασίας σημείωσαν μεγάλες απώλειες. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η Σοφοκλέους που παρά τους φόβους για κινήσεις πανικού από επενδυτές, τελικά λειτούργησε σημειώνοντας μεγάλη πτώση. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανέστειλε την χθεσινή διαπραγμάτευση των τίτλων μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την σύμφωνη γνώμη επενδυτών και χρηματιστών, ενώ η Γουόλ Στριτ αναμένεται να επαναλειτουργήσει σήμερα.

Νέα ηγεσία στην ΠΑΣΥΔΥ

Η Οικονομία της Σημερινής, υπό τον τίτλο «Εξακολουθούν να υπάρχουν οι φωνές διαμαρτυρίας στην ΠΑΣΥΔΥ», αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκλογών που ανέδειξαν ως Πρόεδρο τον Διευθυντή του Κτηματολογίου Ανδρέα Χριστοδούλου, συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες και αφορούσαν «τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν». Επίσης μερίδα των συνέδρων απείλησε με αποχώρηση από την ΠΑΣΥΔΥ και ίδρυση νέας συντεχνίας.

Αλλού αναφέρεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα πιάνουν δουλειά τα πέντε νεοδιορισθέντα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ. Ο Υπουργός Οικονομικών ενέκρινε τόσο τα ονόματα όσο και την αμοιβή τους. Τα πέντε νέα μέλη μετά την ενημέρωση τους θα ξεκινήσουν δουλειά έτσι ώστε οι έρευνες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο Υπ. Οικονομικών δεν έχει τελικές προτάσεις για Φορολογική μεταρρύθμιση

Τελική θέση του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με το αίτημα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για κατάθεση ενώπιον της «δεσμευτικού για την κυβέρνηση εγγράφου» σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αποτελεί ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί στις 21 του μήνα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Αυτό αναφέρει η Οικονομική Αλήθεια, ενώ ως αιτιολογία αυτής της θέσης του Τάκη Κληρίδη, αποτελεί το γεγονός ότι το Υπουργείο ακόμη δεν έχει πάρει τελικές αποφάσεις επί του θέματος, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα η «όλη επεξεργασία της φορολογικής μεταρρύθμισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Σε άλλο σημείο η Οικονομική Αλήθεια αναφέρει ότι για την χθεσινή αναστολή λειτουργίας του ΧΑΚ, παρά την σύμφωνη γνώμη επενδυτών και χρηματιστών, διαφώνησε ο Σύνδεσμος Δημοσίων εταιρειών με την αιτιολογία ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία παρέμειναν ανοιχτά, για να αποφευχθούν τόσο η ενίσχυση της ανησυχίας του κόσμου όσο και οι πιθανές μαζικές ρευστοποιήσεις με το άνοιγμα του ΧΑΚ.