You are here

Τύπος: 38% πάνω το ρεύμα από Αύγουστο σε Αύγουστο

24/08/2021 06:32

Το ακριβότερο ρεύμα που θα κληθεί να πληρώσει τον Αύγουστο ο κύπριος καταναλωτής και οι τουριστικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που δίνουν ελπίδα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «38% πάνω το ρεύμα από Αύγουστο σε Αύγουστο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ακριβότερο ρεύμα που θα κληθεί να πληρώσει τον Αύγουστο ο κύπριος καταναλωτής. Όπως αναφέρεται, το ηλεκτρικό ρεύμα που θα κληθεί να πληρώσει για τον φετινό Αύγουστο ο μέσος κύπριος καταναλωτής θα είναι κατά 38,17% ακριβότερο σε σύγκριση με το κόστος που επιβαρύνθηκε για την ίδια κατανάλωση τον Αύγουστο του 2020. Με βάση στοιχεία της ΑΗΚ, συνάγεται ότι οι χρεώσεις για τον ηλεκτρισμό σχεδόν επανήλθαν στα επίπεδα του 2018 και του 2019, πριν δηλαδή τη μεγάλη πτώση τιμών στα πετρελαιοειδή που καταγράφηκε το 2020, λόγω της πανδημίας και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στην καταχώρηση 56 αιτήσεων στα δικαστήρια προχώρησε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, του υπουργείου ενέργειας, για την έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων κατά τραπεζών και εταιρειών ανάπτυξης γης, μετά τον εντοπισμό καταχρηστικών ρητρών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξαντλούνται τα €50 εκ. για την ανταγωνιστικότητα ΜμΕ

  • Ολοένα και λιγότερη η εταιρική χαρτούρα

  • Χοντρά λεφτά από το κράτος σε ιδιώτες για την πανδημία

  • Παντού, όλα ακριβότερα

Πολίτης

 «Εξαφανισμένοι οι βρετανοί… ελπίζουμε ακόμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι τουριστικές αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που δίνουν ελπίδα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή Control Panel στον «Πολίτη 107,6», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, υπέδειξε ότι οι ροές από Βρετανία για φέτος ανέρχονται στο 10% σε σύγκριση με το 2019. Αντιθέτως, οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά ανήλθαν στο 30%. Ανέφερε επίσης ότι αναμένουν ανάκαμψη και από τη Βρετανία τον ερχόμενο μήνα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι ιδιαίτερα δυνατή κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εάν δεν υπάρξει φυσικά κάτι απρόβλεπτο λόγω της πανδημίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι χρηματιστηριακές τιμές σε βασικά είδη που βρίσκονται σε κάθε τραπέζι έχουν αυξηθεί έως και 75,78% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Χαραυγή

 «Αύξηση στις εισαγωγές, μείωση στις εξαγωγές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις εισαγωγές και εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της τάξης των €2,234,1 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 σε σύγκριση με €1,690,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σημείωσαν αύξηση 10,2%, ενώ οι εξαγωγές προς την ΕΕ ανήλθαν σε €341,0 εκ. και οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €141,4 εκ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέραν των 350 αιτήσεων έχουν παραληφθεί από το υπουργείο ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου χορηγιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημοσιοποιήθηκαν οι λίστες για πληρωμές ύψους €5.000 και άνω και €1 εκ. και άνω

  • Στήριξη και για τον Αύγουστο

  • Καταχωρήθηκαν αιτήσεις για διατάγματα κατά τραπεζών για καταχρηστικές ρήτρες

Αλήθεια

 «Τράπεζες ενώπιον δικαιοσύνης»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι επιβάλλουν παράνομα χρεώσεις στα δάνεια των καταναλωτών λόγω καταχρηστικών ρητρών. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεχτή την αίτηση του, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στους καταναλωτές, ίσως, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι προετοιμάζονται να αρχίσουν εξαγωγές χαλλουμιού τα κατεχόμενα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέραν των 350 αιτήσεων για σχέδιο χορηγιών ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας

  • Νέος κανονισμός χρηματοδότησης προγραμμάτων κινηματογραφικών ταινιών

  • Αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου τους πρώτους πέντε μήνες του 2021

  • Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο – Ευρωζώνη

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ 14 Τ/ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ – Η κυβέρνηση πήρε το διαβατήριο του Τατάρ και άλλων 13 τ/κ αξιωματούχων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ… (ΛΗΓΜΕΝΟ) ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΤΑΡ – Πολιτικά λανθασμένη και άνευ ουσίας η χθεσινή απόφαση του υπουργικού

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΓΙΟΚ ΓΙΑ 14 Τ/Κ – Δύο νομικής φύσεως αποφάσεις από την κυβέρνηση – Ακολουθεί προσφυγή στο ΕΔΑΔ για Αμ/στο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ – Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για στέρηση του κυπριακού διαβατηρίου από «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους