You are here

Τύπος: 4 στους 10 βλέπουν με το μισό τους το ευρώ

28/05/2021 06:30

Η δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου που δείχνει τις τάσεις ως προς την καταγωγή όσων «συμπαθούν» περισσότερο το ευρώ, τα στοιχεία της Eurostat για το χάσμα αμοιβών ανάμεσα στους εργαζόμενους και η χθεσινή δημοσιοποίηση από το υπουργείο οικονομικών του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2022-2024, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «4 στους 10 βλέπουν με το μισό τους το ευρώ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου που δείχνει τις τάσεις ως προς την καταγωγή όσων «συμπαθούν» περισσότερο το ευρώ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 70% των ερωτηθέντων στις χώρες της Ευρωζώνης θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα του, έναντι 62% στην Κύπρο. Το 80% των ερωτηθέντων στις χώρες της Ευρωζώνης πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ, έναντι 75% στην Κύπρο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πιθανόν μετά το Σεπτέμβριο το υπουργείο οικονομικών θα καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψηφιακό άλμα σε διαβούλευση με τις επιχειρήσεις
  • Μπαίνουν ισραηλινοί στην Tus Airways με 49,9% των μετοχών
  • Λιγοστεύουν τράπεζες και τραπεζικοί
  • Διευκρινίσεις για εγγυήσεις

Πολίτης

 «Τεράστιο χάσμα αμοιβών μεταξύ εργαζομένων »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Eurostat για το χάσμα αμοιβών ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο λαμβάνουν κατά μέσο όρο 31,67 ευρώ την ώρα, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα οι οποίοι λαμβάνουν 6,4 ευρώ την ώρα και ακολουθούν οι πωλητές με 6,8 ευρώ. Όσον αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 9 ευρώ την ώρα, οι καθαριστές 8,5 ευρώ και οι χειριστές μηχανημάτων 8,51 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την πτυχή των αμοιβών στην αγορά εργασίας στη χώρα μας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2022-2024 προβλέπει διόρθωση των δημόσιων οικονομικών με επιστροφή στην παραγωγή πλεονασμάτων από το 2023.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέος επενδυτής από το Ισραήλ – Tus Airways
  • Μόλις το 62% θεωρεί το ευρώ καλό για την Κύπρο

Χαραυγή

 «’Πρωταθλητές’ στην εισοδηματική ανισότητα»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στην εισοδηματική ανισότητα αφού σύμφωνα με έρευνα της Eurostat παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των υψηλόμισθών και των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του 2018, ο μέσος όρων των απολαβών στην Κύπρο είναι 11,25 ευρώ την ώρα, ενώ στην ΕΕ 15,43 ευρώ. Στους διευθυντές οι αμοιβές στην Κύπρο είναι 31,67 ευρώ, ενώ στην ΕΕ 28,62 ευρώ. Ακόμη οι αμοιβές για τους τεχνικού και τους συνεργάτες επαγγελματιών στην Κύπρο είναι 12,51 ευρώ την ώρα, ενώ στην ΕΕ 17,76 ευρώ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων εκκρεμούν οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από το 2018, κατήγγειλε χθες η ΕΚΥΣΥ.

Αλήθεια

 «Προτεραιότητα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή δημοσιοποίηση από το υπουργείο οικονομικών του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2022-2024. Το υπουργείο τονίζει την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το δημόσιο χρέος έπειτα από την εκτόξευση στο 118,2% του ΑΕΠ λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων για ενίσχυση των ρευστών διαθέσιμων, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι αυτό θα υποχωρήσει στο 111,9% του ΑΕΠ το 2021 με την πτωτική πορεία να συνεχίζεται τα επόμενα έτη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην υπογραφή επιστολής προθέσεων για συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο με μερίδιο 49,9% προχώρησε η Tus Airways.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καμπανάκι από Αγία Νάπα – Πρωταρά – Τουρισμός
  • Ρεκόρ δημόσιας υποστήριξης για το ευρώ – Ευρωβαρόμετρο
  • Πενταπλάσιος ο μισθός διευθυντών από εργαζόμενους στην Κύπρο – Eurostat
  • Πτώση στις πωλήσεις το τετράμηνο, αύξηση τον Απρίλιο – Πετρελαιοειδή

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ – ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ – Αγωνία: Με την ψυχή στο στόμα μέχρι το τελευταίο λεπτό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΙΞΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ – Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας με πολλές ατάκες, λίγες προτάσεις και υψηλούς τόνους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΨΗΦΟΥ – Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής αλλά παραμένει θολό το κομματικό τοπίο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΙ ΞΥΡΟΥ ΑΚΜΗΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Για ενάμιση και πλέον χρόνο έχουν χάσει το 95% του κύκλου των εργασιών τους