You are here

Τύπος: 41 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός

08/07/2022 06:14

Η ακρίβεια που τσακίζει κόκκαλα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σημειώνοντας νέο ρεκόρ και η νέα συνάντηση σήμερα των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό εργασίας Κυριάκο Κούσιο για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, είναι τα μεταξύ άλλων τα κύρια θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «41 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η ακρίβεια που τσακίζει κόκκαλα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, o εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο έφθασε στο 9,6% από 9,1 το Μάιο, στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, από το Δεκέμβριο του 1981 όταν άγγιξε το 10,3%. Οι μεγαλύτερες μεταβολές συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν στα πετρελαιοειδή με 46,1%, στον ηλεκτρισμό με 40,4% και στα γεωργικά προϊόντα με 7,3%.

«Τρέχει και δεν φθάνει ο Κούσιος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα συνάντηση σήμερα των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό εργασίας Κυριάκο Κούσιο για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες επικρίνουν τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι επιχειρούν ν’ αλλάξουν το πλαίσιο θέσπισης του κατώτατου μισθού και υποστηρίζουν ότι στη σύσκεψη της Τρίτης παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ουδέποτε είχε ολοκληρωθεί ο διάλογος, συνεπώς δεν πρέπει να ξενίζουν οι θέσεις που καταθέτουν σήμερα. Η σημερινή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 μμ, θα δείξει αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην Ελλάδα επέβαλαν από χθες πλαφόν στον ηλεκτρισμό

  • Δεν θα «κόβει» το ρεύμα η ΑΗΚ εάν υπάρχει διάταγμα

  • Επέστρεψε €423 εκατ. ο φόρος

Πολίτης

 «Με short list στο χέρι πάμε πλέον για τα ψώνια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα άκρως απαραίτητα ψώνια που κάνουν οι κύπριοι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των αγορών για την κατηγορία των τροφίμων έχει παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 8,9% για την περίοδο Ιανουαρίου με Μαΐου του 2022 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει και για τον πληθωρισμό αφού η άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο τέλος Ιουνίου του 2022 στο 9,6% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού στο 9,6% αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του ΧΑΚ συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς αποτελεί πόλο έλξης εταιρειών που επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα χρηματιστήριο με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν αποκλείει ύφεση το 2023 – ΔΝΤ

  • Δράση της Trust Insurance Cyprus για ασφαλή οδήγηση

  • Προίκα επενδύσεων €1,8 δισ. από το #Θάλεια

Χαραυγή

 «Πληθωρισμός 10% και ύφεση στις οικοδομές με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι στο φράγμα του 10% βρίσκεται πλέον ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 9,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η μεγάλη αύξηση αποδίδεται στα πετρελαιοειδή (+46,1%) και τον ηλεκτρισμό (+40,4%).

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μεγάλη μείωση της τάξης του 37% σημείωσαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής για οικιστικές μονάδες, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά μπήκε ήδη σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Eurostat: Μεγάλη ανισότητα στον εργασιακό βίο μεταξύ αντρών και γυναικών στην Κύπρο

  • Μαυρογιάννης: «Θέσπιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις

Αλήθεια

 «Άλλο ένα δισ. από ΕΕ μέχρι το ‘27»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 ύψους €1 δισ. Η ευρωπαία επίτροπος συνοχής και μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε ότι τα κονδύλια θα δώσουν νέα ώθηση για μια αειφόρο ανάπτυξη στην Κύπρο και στην απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης λειτουργεί χωρίς γενικό διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου για διάστημα ενός χρόνου περίπου, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πάμε για δεκάρι στην ακρίβεια λόγω καυσίμων – Στο 9,6% ο Ιούνιος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥΣ – Ζήτησαν από βρετανικό δικαστήριο ακύρωση των σημάτων του χαλουμιού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΠΟΙΚΟΣ – Ο Γιασάμ Αγιαβέφε με καζίνο στην Κερύνεια και «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

41 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – Σπάζει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και πλησιάζει το 10%.  Από το 1981 τέτοια ακρίβεια στην Κύπρο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 10% ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – Η μεγάλη αύξηση αποδίδεται στα πετρελαιοειδή (+46,1%) και τον ηλεκτρισμό (+40,4%)