You are here

Τύπος: 5+ 1 προκλήσεις για τον Κ. Πετρίδη

02/12/2019 06:46

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πρωτοστατεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο ανασχηματισμός επεφύλασσε τέσσερις νέες προσθήκες στο υπουργικό συμβούλιο και τέσσερις εσωτερικές μετακινήσεις. Όπως σημειώνεται, Κυριάκος Κούσιος, Νίκος Νουρής, Παναγιώτης Σεντώνας και Γιάννης Καρούσος είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Κύριο, ωστόσο, χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι η ενίσχυση της κομματικής παρουσίας του ΔΗΣΥ στο υπουργικό συμβούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών που αναλαμβάνει από την Τρίτη ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, η εισαγωγή κρασιού στην κυπριακή αγορά από την Ελλάδα και η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «5+1 προκλήσεις για τον νέο υπουργό οικονομικών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών που αναλαμβάνει από την Τρίτη ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα ο υπουργός εσωτερικών. Με το καλημέρα ο κ. Πετρίδης θα βρεθεί ενώπιον της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2020, αλλά και με ένα χαρτοφυλάκιο με αρκετές προκλήσεις μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα. Στα στοιχήματα του νέου υπουργού είναι μεταξύ άλλων η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΓεΣΥ, η πρόκληση για ένα σκληρό Brexit το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τον τουρισμό και σε τραπεζικό επίπεδο πρόκληση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πορεία του σχεδίου Εστία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κινητικότητα προσλήψεων με 44 θέσεις εργασίας επικρατεί στη δημόσια υπηρεσία με έμφαση στον τομέα της υγείας, αλλά και σε άλλους τομείς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η πιο απλή στρατηγική δίνει τα υψηλότερα κέρδη – Καλύτερες αποδόσεις για επενδυτές που χώρισαν τις τοποθετήσεις τους
  • Casus beli ο κατώτατος μισθός
  • Στο Β- επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου
  • Αυξήσεις σε μισθωτούς στην Ελλάδα

Πολίτης

 «Κρασί από την Ελλάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εισαγωγή κρασιού στην κυπριακή αγορά από την Ελλάδα. Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, το 2018 το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές εισαγωγές κρασιού στην κυπριακή αγορά ανήλθε σε 25%, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία με 21%, η Ιταλία με 20%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 8% και η Γερμανία με 5%.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος που βρίσκει τον Χάρη Γεωργιάδη εκτός υπουργείου οικονομικών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι τώρα θα σκεφτεί τα επόμενα βήματα του, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο για το πολιτικό του μέλλον. Ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών απορρίπτει τα περί κυβερνητικής κόπωσης και μιλά για τα μαθήματα που έλαβε η κυπριακή κοινωνία και πολιτική από την κρίση, τον Συνεργατισμό, αλλά και το κυπριακό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Monaco Telecom στηρίζει την επένδυση της στην epic
  • Προκλήσεις για τους γίγαντες – Έκθεση Disruptive Companies and Business Models της KPMG
  • Ξεκινά σύντομα η τουριστική προβολή – Ελλάδα
  • Επιβεβαίωση από Fitch της αξιολόγησης της Τρ. Κύπρου

Αλήθεια

 «Και άλλη μείωση καταθετικών επιτοκίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων. Όπως αναφέρεται, αυτές τις μέρες οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά ότι από τις 31 Ιανουαρίου 2020 θα μειωθούν και άλλο κάποια καταθετικά επιτόκια. Οι καταθέτες ενημερώθηκαν ότι ο λογαριασμός προειδοποίησης 8 ημερών και ο λογαριασμός e-notice θα έχουν επιτόκιο 0%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου εργασίας αναμένεται σήμερα Δευτέρα, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2020 στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Γιούνγκερ: Ο πιο γοητευτικός και ο πιο συγκλονιστικός πρόεδρος της Κομισιόν
  • Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας – Ενεργειακό συμπόσιο
  • Ακτινογραφία της απασχόλησης κατά υπηκοότητα

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ – Το κυβερνητικό σχήμα ανανεώθηκε κατά 40% - Αύριο αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί και την Τετάρτη οι νέοι επίτροποι

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – Πιο συναγερμική η κυβέρνηση, η οποία καλείται να κερδίσει το επικοινωνιακό στοίχημα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΑΛΑΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – Με ελαφρύ φρεσκάρισμα ο πρόεδρος έβαλε χθες τέλος στη μακρά σεναριολογία ανασχηματισμού

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ, ΙΔΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ