You are here

Τύπος: Αδυναμία παρέμβασης από ΥΠΟΙΚ και διοικητή

05/01/2022 06:29

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκαν οι αυξήσεις και αναπροσαρμογές που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, καθώς και η απόρριψη από την ολομέλεια της βουλής της αναπομπής για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αδυναμία παρέμβασης από ΥΠΟΙΚ και διοικητή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αδυναμία παρέμβασης από τον υπουργό οικονομικών και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον καθορισμό των τραπεζικών χρεώσεων. Όπως αναφέρεται, ο κ. Πετρίδης και ο κ. Ηροδότου υποστήριξαν χθες στη βουλή ότι η μόνη προσφερόμενη λύση υπό τα σημερινά δεδομένα είναι οι καταναλωτές να επικοινωνήσουν με τα τραπεζικά τους ιδρύματα για να καθορίσουν βασικό λογαριασμό, ώστε να εξασφαλίσουν, αν μη τι άλλο, πως η μέγιστη χρέωση που έχει αυτός ο λογαριασμός για μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, θα είναι 36 ευρώ το χρόνο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών δηλώνει πως δεν έχει εξετάσει ή δεν έχει αποφασίσει για την ώρα το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θυμωμένα… κάλαντα από βουλευτές των κομμάτων σε τράπεζες
  • Ο ΔΗΣΥ έκανε την έκπληξη για την αναπομπή από τον πρόεδρο
  • Από 4% έπεσε στο 1% το έλλειμμα
  • Δάνειο 90 εκατ. στην Energean – Ξεκινά την παραγωγή φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ

Πολίτης

 «Διακομματική πίεση για τις χρεώσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκαν οι αυξήσεις και αναπροσαρμογές που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης μίλησε για κανιβαλισμό με έλλειψη στοιχείων σεβασμού και κάλεσε τις τράπεζες να παγοποιήσουν τις αυξήσεις μέχρις ότου εξαντληθεί ένας πολιτισμένος διάλογος. Ο υπουργός οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβαν ότι η κρατική παρέμβαση στις χρεώσεις για τραπεζικές συναλλαγές περιορίζεται στην τήρηση των λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής  Υπηρεσίας, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι μειωμένο κατά 2,9% για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021 συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ομόφωνο όχι στην αναπομπή
  • Πληγή η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας – Ακίνητα

Χαραυγή

 «Σε ρόλο αντιπολίτευσης ο Αβέρωφ για την αναπομπή ελέω προεδρικών εκλογών»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή απόρριψη από την ολομέλεια της βουλής της αναπομπής για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Όπως σημειώνεται, εκτός τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που έγινε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, την αναπομπή απέρριψε και ο ΔΗΣΥ. Εξηγώντας την αναπομπή στη βουλή, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι αυτή παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ενώ εκτροχιάζει το δημοσιονομικό προγραμματισμό του κράτους με κόστος €75 εκ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις €58.084 και στις €58.080 καθορίστηκε το ανώτατο όριο ασφαλίσεων ετήσιων αποδοχών για εβδομαδιαίο και μηνιαίο προσωπικό αντίστοιχα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Για καθυστερήσεις σε τίτλους ιδιοκτησίας και ψηφιοποίηση συζήτησαν επιχειρηματίες και Κτηματολόγιο
  • «Μοιράζουν δεσμεύσεις, αλλά από πράξεις δεν πιάνουν ούτε τη βάση»
  • Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία με αξία πάνω από $3 τρισ.

Αλήθεια

 «Υπουργός προς τράπεζες: Δώστε εξηγήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής όπου συζητήθηκαν οι χρεώσεις των τραπεζών. Όπως αναφέρεται, η συνεδρία άρχισε με τον υπουργό οικονομικών να καλεί τις τράπεζες να εξηγήσουν στους πολίτες το θέμα των χρεώσεων, το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ανοίξουν βασικό λογαριασμό για τις βασικές πληρωμές τους για να επωφεληθούν από το πλαφόν των €36 ετησίως και την πλειοψηφία των βουλευτών να καταφέρονται με βαριούς χαρακτηρισμούς κατά των τραπεζών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ολομέλεια της βουλής, και με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, απέρριψε χθες ομόφωνα με 43 ψήφους την αναπομπή για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Αποφασίζει σήμερα τα νέα μέτρα το υπουργικό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ… ΑΚΟΥΕΙ – Νέο ανεπιτυχές τετ-α-τετ χθες προέδρου Αναστασιάδη και υπουργού εξωτερικών για ξεκαθάρισμα προθέσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – 10 άτομα στο τραπέζι των Θεοφανίων, μείωση αριθμών σε χώρους εστίασης κι εκκλησίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΜΠΗ ΕΛΕΩ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ – «Είναι πυροτέχνημα η τροπολογία της βουλής», λέει ο Χάρης, αλλά την ψήφισε ο ΔΗΣΥ!