You are here

Τύπος: Αφήνουν στεγνή την οικονομία

14/04/2021 06:35

Η παραπομπή του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις στη νέα βουλή και το βέτο που βάζουν επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων στην εμπλοκή δικηγόρων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αφήνουν στεγνή την οικονομία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η παραπομπή του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις στη νέα βουλή. Όπως αναφέρεται, ο υπουργός οικονομικών κατηγορεί τη βουλή πως με την απόφαση της να μην εγκρίνει τώρα το νομοσχέδιο στέρησε από τις επιχειρήσεις ρευστότητα €1,4 δισ. ενώ το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για προεκλογικά παιχνίδια από πλευράς της κυβέρνησης, ελέω βουλευτικών εκλογών. Οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι η παράταση της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά θα οδηγήσει σε «θρομβωτικά επεισόδια» την οικονομία και καλούν σε δεύτερες σκέψεις τη βουλή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ανακοπή της πτωτικής πορείας του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη της Κύπρου καταγράφηκε το Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας έτσι την αναστροφή προς το θετικότερο του κλίματος που επικρατεί για ανάκαμψη της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Είχε δικαίωμα το υπουργικό να παραβιάσει κριτήρια για τα διαβατήρια;
  • Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – Πετρίδη για… το μοντέλο
  • Ο εισαγγελέας στη βουλή για τα… έξτρα διαβατήρια
  • Η τηλεργασία έσωσε πολλές ώρες εργασίας

Πολίτης

 «Βάζουν βέτο στην εμπλοκή δικηγόρων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το οι πιέσεις που ασκούν επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων σε μία προσπάθεια να ακυρωθεί ο νόμος που αφορά τη σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων σε σχέση με τη μίσθωση ή την αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία θα πρέπει αποκλειστικά να ανατίθεται σε ασκούντες δικηγόρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικηγόροι θεωρούν την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου απολύτως ορθή και φυσιολογική εξέλιξη καθώς η σύνταξη συμβολαίων εμπίπτει ξεκάθαρα στο νομικό επάγγελμα. Ωστόσο, ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής χαρακτήρισε την τροποποίηση του νόμου απαράδεκτη.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ισχυρό υπήρξε το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων IDEA της Τράπεζας Κύπρου καθώς φέτος ανήλθαν στις 167.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στον αέρα η ρευστότητα 1,43 δισ. ευρώ
  • Ανάκαμψη δείχνει ο ΣΠΟΔ – Έρευνα

Χαραυγή

 «Χάθηκαν ήδη 700 χιλιάδες αφίξεις, δυσοίωνες προοπτικές και το 2021»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το άνοιγμα του τουρισμού για κύπριους που ζητά το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρεται, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επιτρέψει στους κύπριους να κάνουν διακοπές στον τόπο τους, δίδοντας παράλληλα κίνητρα για προώθηση του κοινωνικού τουρισμού. Επισημαίνεται επίσης ότι το 2020 έκλεισε με πτώση των αφίξεων κατά 84,1%, ενώ και το 2021 οδεύει προς «ναυάγιο» αφού ήδη χάθηκαν περίπου 700 χιλ. αφίξεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αύξηση 45,6% σημείωσαν τον Μάρτιο οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιέζουν για ψήφιση στα τυφλά των εγγυήσεων προς τις τράπεζες
  • «Η πορεία της οικονομίας εναπόκειται στην εξέλιξη της πανδημίας και την ταχύτητα του εμβολιασμού»
  • Έβαλαν τα συμφέροντα των λίγων πάνω από την κοινωνία

Αλήθεια

 «Η βουλή με επικεφαλής το ΔΗΚΟ άφησε τις επιχειρήσεις χωρίς ρευστό»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ, το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, στερώντας έτσι από τις επιχειρήσεις εγγυήσεις €1 δισ. και ρευστότητα ύψους €1,43 δισ. Ενέργεια που προκάλεσε κατακραυγή, αφού τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κύπρος και άλλες 12 χώρες συμφώνησαν πρόσφατα σε επτά κριτήρια σε σχέση με τη δημιουργία του πράσινου διαβατηρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απογοήτευση για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου – Εκκλήσεις έστω και την ύστατή
  • Εξηγεί τους λόγους αναβολής της απόφασης για το χαλλούμι – Κομισιόν
  • Άλμα 45,6% στις εγγραφές οχημάτων το Μάρτιο
  • Περιορίστηκε η ετήσια μείωση του -Οικονομικός δείκτης

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟ ΔΗΚΟ ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΣΤΟ – Στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ «ΤΙΜΩΡΕΙ» 11ΧΡΟΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ – Επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας για θύματα του εργοστασίου Άστρασολ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΕΓΝΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Χωρίς κρατικές εγγυήσεις οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με θρομβωτικά επεισόδια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΑΘΗΚΑΝ ΗΔΗ 700 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ, ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 2021 – Να αρθούν οι αντιφατικές αποφάσεις και να ανοίξει ο τουρισμός για κυπρίους