You are here

Τύπος: Αγωγές κατά επενδυτών και προϋπολογισμός

23/10/2003 09:16
Ποικιλία θεμάτων παρουσιάζει σήμερα η ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επιλεκτικές οι τραπεζικές αγωγές» γράφει πως το τελευταίο διάστημα οι τρεις μεγάλες τράπεζες BOC – CPB – HB έχουν κινηθεί εναντίον οφειλετών – επενδυτών «με οικονομική επιφάνεια» σε μια προσπάθεια να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους παραχώρησαν υπό μορφή επενδυτικού δανείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των αγωγών που έχουν καταχωρηθεί τον τελευταίο χρόνο είναι γύρω στις 60, συνολικά για τις Τράπεζες BOC – CPB, ενώ για την Ελληνική τράπεζα γίνεται λόγος για περίπου 100 αγωγές.

Στην πρώτη εξωτερική σελίδα ο «Φ», αναφέρεται στη χθεσινή παρουσία του ΥΠΟΙΚ Μάρκου Κυπριανού στη βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2004 και σημειώνει: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, επισπεύδοντας τη διευθέτηση της καταβολής κεφαλαιουχικών φόρου. Δεύτερον, αναφέρεται στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για σκοπούς ΦΠΑ και η ποινικοποίηση για τους παραβάτες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ακόμα να έρθουν τα δύσκολα...» αναφέρεται στο γνωστό θέμα των εισφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, η οποία μετά το 2007 ως έχουν σήμερα τα δεδομένα στην Ένωση, θα εισφέρει στα κοινοτικά ταμεία περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα εισπράττει από τα διάφορα κρατικά ταμεία και κονδύλια. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στη βουλή των κρατικών προϋπολογισμών.

Στο θέμα της φοροδιαφυγής, η εφημερίδα «Σ» αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα, υπό τον τίτλο «Κόκκινο στη φοροδιαφυγή».

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Κίκης Λαζαρίδης» γράφει πως ύστερα από καταγγελία ενώπιον της δικαιοσύνης από ιδιωτική εταιρία (Frindley’s Investment Ltd) ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος της Λαϊκής δεν παραδέχθηκε ενοχή και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 9.3.2004.

Αλλού, γράφει πως ο προϋπολογισμός του 2004 είναι «ανάξιος μιας χώρας – μέλους της ΕΕ».