You are here

Τύπος: Αγωγές, «μπλακ άουτ», K.A.

19/06/2002 08:58
Η «απάντηση» του Τάσσου Παπαδόπουλου με την καταχώρηση αγωγών λιβέλλου εκατομμυρίων λιρών, σε ΜΜΕ τα οποία αναφέρθηκαν στις πληροφορίες και την έκθεση από το γραφείο της Κάρλα Ντελ Πόντε για τις σχέσεις του δικηγορικού του γραφείου με την εγγραφή εταιριών του αδελφού του Μιλόσεβιτς, είναι από τα θέματα που ξεχωρίζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού ημερήσιου τύπου.

Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η προειδοποίηση για «μπλακ άουτ» από τους υπαλλήλους της ΑΗΚ στα πλαίσια της κλιμάκωσης των απεργιακών τους μέτρων λόγω της μη ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, ενώ ευρεία δημοσιότητα δίνεται και στο γεγονός του επηρεασμού των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών από τις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Επιπλοκές στο φορολογικό» αναφέρεται σε προβολή νέων αιτημάτων από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τα νέα αιτήματα οδηγούν την όλη διαδικασία από την αρχή, αφού οι νέες προτάσεις θα πρέπει να κοστολογηθούν και να αξιολογηθούν εκ νέου, ενώ είναι αμφίβολο αν ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης , είναι διατεθειμένος να εμπλακεί εκ νέου σε νέα χρονοβόρα διαπραγμάτευση. Πιο συγκεκριμένα, γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητά τώρα ολόκληρο το ποσό από την αύξηση του ΦΠΑ (από το 10% στο 13%) να επιστραφεί με διάφορους τρόπους στη κοινωνία και τους πολίτες, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών προτείνει την βελτίωση σε δέκα σημεία της συμφωνημένης μεταρρύθμισης.

Αλλού, προβάλλει τη άποψη που διετύπωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης σε σεμινάριο της SAFS ότι «κανένας βαθμός ρυθμίσεων και ελέγχων δεν μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη χρηματιστηριακών φαινομένων τύπου ‘φούσκας’».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Την Παρασκευή τα σπουδαία...» γράφει ότι μεθαύριο θα υπάρξει συνάντηση της συντεχνίας των υπαλλήλων της ΑΗΚ με τον υπουργό Εργασίας από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω ενέργειες του προσωπικού της Αρχής. Όπως σημειώνει μετά την συνάντηση τόσο οι υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού όσο και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες τους, κλιμακώνοντας τα απεργιακά τους μέτρα εξαιτίας της μη ανανέωσης της συλλογικής τους σύμβασης. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων προειδοποιεί ότι κατά την συνάντηση της με τον υπουργό δεν θα αρκεστεί με τίποτα λιγότερο από την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι σε διάστημα 10-15 ημερών το θέμα θα έχει λήξει.

Αλλού, γράφει ότι μελετάται σχέδιο αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων μεταφορών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο κύριο του θέμα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός. Υπό τον τίτλο «9% μείωση στις αφίξεις από τη Βρετανία αν και οι ξενοδόχοι μιλούν για μεγαλύτερο ποσοστό», αναφέρει ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν σε συζήτηση που είχαν στα γραφεία του ΚΟΤ στο Λονδίνο ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και οι οργανωτές ταξιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι ξενοδόχοι μιλούν για μείωση από την βρετανική και Γερμανική αγορά (τις δύο μεγαλύτερες αγορές για την Κύπρο) που θα κυμανθεί γύρω στο 19%.

Αλλού, γράφει ότι η ενδιάμεση συμφωνία για τον αγροτικό τομέα που επετεύχθη από τους 15 υπουργούς εξωτερικών των «15» χωρών της ΕΕ, επιτρέπει την ομαλή συνέχιση των ενταξιακών για την διεύρυνση της ΕΕ.