You are here

Τύπος: Αγωγός για ρεύμα με αέριο Ισραήλ

31/05/2023 06:12

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από εταιρείες του Ισραήλ για κατασκευή αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ προς το Βασιλικό για μεταφορά αερίου που θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το ετήσιο τέλος των €350 στις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στον έφορο Εταιρειών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αγωγός για ρεύμα με αέριο Ισραήλ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το διήμερο εργαστήριο για το φυσικό αέριο, που ολοκληρώθηκε χθες με πολλές συναντήσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με στελέχη ξένων εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκδηλώθηκε προκαταρκτικό αλλά περιεκτικό ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για κατασκευή αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ προς το Βασιλικό, για μεταφορά αερίου που θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που εξ αρχής η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως επείγουσα προτεραιότητα. Παράλληλα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, για πώληση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου, στη βάση μακροχρόνιου συμβολαίου. Οι συγκεκριμένες εταιρείες που συμμετείχαν στις χθεσινές επαφές του υπουργού και συνεργατών του επιφυλάχθηκαν να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους σύντομα, ώστε οι δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους.  Θα μεσολαβήσει, ως γνωστό, η επίσκεψη του Γιώργου Παπαναστασίου στο Ισραήλ στις 14 και 15 Ιουνίου, όπου θα έχει συζητήσεις με τον ομόλογό του, τόσο για την προοπτική διάθεσης αερίου στην Κύπρο για τις τοπικές ανάγκες, όσο και για τον ευρύτερο σχεδιασμό για χρήση μεγαλύτερου διαμετρήματος αγωγού, ώστε στην Κύπρο να φθάνουν αυξημένες ποσότητες αερίου, μέρος των οποίων θα υγροποιείται για εξαγωγές σε άλλες αγορές.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κτυπά καμπανάκι για «φούσκωμα» του κρατικού μισθολογίου λόγω της ζητηθείσας από την κυβέρνηση μαζικής πλήρωσης θέσεων στην κρατική μηχανή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειωμένες καταθέσεις για επιχειρήσεις
  • Αλλάζει λόγω ΑΤΑ ο προϋπολογισμός
  • Έδωσαν δυνάμεις στον κλάδο της εστίασης
  • Το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να χάσει το τέλος εταιρειών

Πολίτης

 «Καταδικασμένο να μείνει στον βυθό το φυσικό μας αέριο»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη γράφει ότι στο διήμερο ενεργειακό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και χθες, με τη συμμετοχή αρκετών εταιρειών ενέργειας, κατέστη σαφές πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται πλέον στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Κύπρο, ενώ το κυπριακό αέριο φαίνεται πως μένει εκτός της εξίσωσης. Αρμόδιες πηγές οι οποίες μίλησαν στην εφημερίδα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως το ενδιαφέρον για ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν ήταν το αναμενόμενο. Όπως ανέφεραν, οι εταιρείες είναι αρκετά επιφυλακτικές στο να επενδύσουν μέσω υποδομών σε τεμάχια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διαφορετικές περιοχές και τεμάχια τα οποία περιέχουν περιορισμένες ποσότητες αερίου. Αντιθέτως, οι ίδιες εταιρείες καλοβλέπουν το σενάριο χρηματοδότησης υποθαλάσσιου αγωγού για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Κύπρο και χρήση του αερίου της γείτονος χώρας για σκοπούς συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής για την Κύπρο.

«Δεν θέλουν το τέλος των €350»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το ετήσιο τέλος των €350 στις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στον έφορο Εταιρειών. Σημειώνεται ότι το τέλος αποφέρει ένα ετήσιο έσοδο ύψους €45 εκατ. και είχε εισαχθεί ως προσωρινό μέτρο στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.  Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το μέτρο έμεινε. Η διατήρηση του μέτρου τίθεται σε δοκιμασία καθώς στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου έχουν κατατεθεί πέντε προτάσεις νόμου που προβλέπουν είτε την κατάργησή του, είτε τη διαφοροποίησή του ανάλογα με τον κύκλο εργασιών και τη φύση των εργασιών της εταιρείας. Από τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή προκύπτει ότι η επιβολή του τέλους των €350 όπως τη γνωρίζαμε δεν θα συνεχιστεί, με τα κόμματα να δηλώνουν έτοιμα να νομοθετήσουν είτε την πλήρη κατάργησή του, είτε την κλιμακωτή επιβολή πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 118 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση – Δίκτυο μεταφοράς
  • Θετικά νέα για τον πληθωρισμό στέλνει η Ισπανία

Χαραυγή

 «Φρένο από ΥΠΟΙΚ στην κατάργηση του τέλους των €350»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το φρένο που επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών στην ενδεχόμενη κατάργηση του τέλους των €350 για τις εταιρείες. Το ΥΠΟΙΚ παραπέμπει για άλλη μια φορά σε μελέτες οι οποίες πιθανόν να γίνουν στο πλαίσιο μιας μελλοντικής γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κομμάτων στη βουλή είναι αποφασισμένα να δώσουν λύση στο πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πριν την αναστολή των εργασιών του Σώματος για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το θέμα συζητήθηκε για άλλη μια φορά στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, χωρίς να υπάρξει κατάληξη αφού το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε ξανά την πρόταση για κατάργηση του τέλους και ζήτησε χρόνο ώστε να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης στο μέλλον.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Απρίλιο οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα κατέγραψαν καθαρή μείωση (εξαιρουμένων των μεταβολών λόγω αναταξινομήσεων και συναλλαγματικών ισοτιμιών), ύψους 173,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου (οι οποίες περιλαμβάνουν και τους Ρώσους που διαμένουν στο νησί) μειώθηκαν κατά 118,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των κατοίκων άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 9,8 εκατ. ευρώ και των κατοίκων τρίτων χωρών μειώθηκαν κατά 45,2 εκατ. ευρώ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΟΑΚ: Επτά εισηγήσεις για στήριξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • ΑΚΕΛ: «Επιτακτική ανάγκη η δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος»

Αλήθεια

 «Δαμόκλειος σπάθη το όχι της Κομισιόν»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι με τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της βουλής, καλούνται αύριο τα κόμματα να βρουν, αλλά κυρίως να συμφωνήσουν στην πρόταση εκείνη η οποία δεν θα σύρει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί παραβάσει για το θέμα του ύψους του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία. Όπως είναι γνωστό η ΕΕ απέρριψε την πρόταση που η Επιτροπή Οικονομικών είχε συμφωνήσει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις από πλευράς κομμάτων και η οποία προνοούσε για ΦΠΑ 5% για ακίνητα, σπίτια ή διαμερίσματα μέχρι 190 τ.μ. και αξίας 350.000 ευρώ.  Η Κομισιόν έκρινε ότι αυτά τα μεγέθη δεν αποτελούν μέτρο που εμπίπτει στην κοινωνική στόχευση. Πληροφορίες από ανώτατα στελέχη κομμάτων αναφέρουν ότι για να αποφευχθούν περιπέτειες η βουλή είναι διατεθειμένη να ρίξει τα 190 τ.μ. στα 120, τη στιγμή που η πρόταση της ΕΕ είναι τα 110 τ.μ. με την ελπίδα ότι η Κομισιόν θα την αποδεχθεί.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Λευτέρης Χριστοφόρου, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, χθες στο Προεδρικό, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πετύχει την απορρόφηση των €960 εκατ. σε χορηγίες και €260 εκατ. σε δάνεια από την ΕΕ.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ –Ο Χάρης Σαββίδης κατέθεσε χθες στοιχεία στην επιτροπή δεοντολογίας και προστασίας αθλητισμού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ! – Τελειώνει ένα ακόμα… όμορφο παραμύθι των τελευταίων δεκαετιών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΙΣΡΑΗΛ – Η Chevron παραμένει προσηλωμένη στη μεταφορά του δικού μας από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΟΑΓ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΤΕΓΗ – Εφικτές και υλοποιήσιμες προτάσεις συνεχίζει να καταθέτει το ΑΚΕΛ