You are here

Τύπος: «Αγώνας επιβίωσης για το ΧΑΚ»

17/06/2004 08:17
Η εξαγγελθείσα αναστολή των εργασιών των κατασκευαστών έτοιμου σκυροδέματος, όπως και η εξαγγελία του Στρατηγικού Σχεδίου του ΧΑΚ σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, δεσπόζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για να αποφευχθεί η επικείμενη επ’ αόριστον αναστολή εργασιών την επόμενη Δευτέρα των κατασκευαστών έτοιμου σκυροδέματος, γράφει στο κύριο θέμα στις οικονομικές της σελίδες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά την παρέλευση της προθεσμίας μιας εβδομάδας για ικανοποίηση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος. Τα προβλήματα του κλάδου, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανακοίνωση του Συνδέσμου, προκαλούνται από την αδυναμία των δύο τσιμεντοποιείων να προμηθεύσουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες. Το ΧΑΚ έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που είναι παράλογη και έχει ξεφύγει από κάθε όριο, αναφέρει σε άλλο θέμα η εφημερίδα, επικαλούμενη τον πρόεδρό του Άκη Κλεάνθους, που μιλούσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του, το οποίο αποσκοπεί στη ριζική αλλαγή της εικόνας του Χρηματιστηρίου και την εισροή θεσμικών κεφαλαίων.

Οι κατασκευαστές έτοιμου σκυροδέματος τα έχουν με τις εξαγωγές τσιμέντου, αφού υποστηρίζουν ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα έλλειψης τσιμέντου στην αγορά, γράφει στο κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της η εφημερίδα «Πολίτης», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοκλής Κυριάκου έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μεσολαβήσει για ακύρωση εξαγωγών. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει η εφημερίδα, τα μέλη του Συνδέσμου θα αναστείλουν από τη Δευτέρα τις εργασίες τους. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης που υπέβαλε πρόσφατα η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυγχάνει αυτή τη στιγμή εξέτασης, όπως και τα σχετικά προγράμματα των άλλων νέων κρατών μελών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας οπότε θα καταρτιστούν συστάσεις προς τα κράτη μέλη, το έλλειμμα των οποίων έχει υπερβεί το όριο του 3% επί του ΑΕΠ.

Ελλείψεις στον τομέα του εσωτερικού ελέγχου, προβλήματα και ανεπάρκειας ή παρατυπίες διαπίστωσε η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για το 2002, γράφει η εφημερίδα «Χαραυγή» στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων, η οποία μίλησε για σκάνδαλο καταβολής επιδόματος ασθενείας σε δημοτικούς υπάλληλους, υπάλληλους κοινοτικών συμβουλίων, του συμβουλίου υδατοπρομήθειας, ημικρατικών οργανισμών και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, προσθέτει η εφημερίδα, επισήμανε το φαινόμενο υποβολής ψευδών και υπεύθυνων δηλώσεων από τους δήμους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φαινόμενο το οποίο είχε επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις αλλά δεν έτυχε αντιμετώπισης. Άλλο θέμα της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Κύριας Αγοράς, Παράλληλης Αγοράς, Εναλλακτικής Αγοράς, Αγοράς Χρεογράφων και Αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Έκκληση προς κυβέρνηση και βουλή απέστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους για επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των νομοσχεδίων για το νέο θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου, γράφει η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου. Η εφημερίδα προσθέτει, επικαλούμενη τον Άκη Κλεάνθους, ότι με τη σύσταση του νέου θεσμικού πλαισίου αλλάζει άρδην η λειτουργία του ΔΣ του ΧΑΚ, όπως και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ είναι κατηγορηματικές και αποφασισμένες να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τον ΠΑΣΥΞΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τον οποίο κατηγορούν για κωλυσιεργία.

Η ΣΕΚ επιχειρεί ανεπιτυχώς να δείξει ότι οι ξένοι που εργάζονται στην Κύπρο τυγχάνουν κακής μεταχείρισης και ειδικά αυτοί που προέρχονται από την ΕΕ, γράφει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων η εφημερίδα «Σημερινή», επικαλούμενη το γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Πήλικο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μιχάλης Πήλικος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ορθό να γενικεύεται το πρόβλημα εάν από τους 60 χιλιάδες επιχειρηματίες οι 5 δεν συμπεριφέρονται ορθά. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το Σχέδιο Δράσης για τις Κυπριακές Αερογραμμές που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε θα παραδοθεί στις συντεχνίες.



ΤΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ




ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΑΤΣΑΚΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ




ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ... ΡΟΖ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ




Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΕΚΑΝΕ ΑΡΧΗ




ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ