You are here

Τύπος: ΑΗΚ Vs ΑΤΗΚ

12/02/2002 09:01
Η πρόθεση της ΑΗΚ να επεκταθεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και η αντίδραση του υπουργού Συγκοινωνιών, αλλά και οι επαφές του ελλαδίτη εμπειρογνώμονα στην ετοιμασία μελετών και νομοσχεδίων επί χρηματιστηριακών θεμάτων, Δημήτρη Τσιμπανούλη, αποτελούν τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει στο κύριο θέμα του την διαφωνία του υπουργού Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου, με τις προθέσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού για επενδύσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και με τη σύγκρουση μεταξύ ΑΗΚ και ΑΤΗΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «Νέα κόντρα για τις τηλεπικοινωνίες» αναφέρεται στην γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ημικρατικών οργανισμών λόγω, της εν εξελίξει, υλοποίησης σχεδίου της ΑΗΚ για επέκταση στο χώρο δραστηριοτήτων της ΑΤΗΚ, η οποία αναζωπυρώθηκε χθες στη Βουλή, με δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών των δύο ημικρατικών οργανισμών.

Αλλού, αναφέρεται στις πρώτες επαφές του Δημήτρη Τσιμπανούλη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκπροσώπους του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου και του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει ότι σε αυτές συζητήθηκε θέμα καλύτερου συντονισμού για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» και υπό τον υπέρτιτλο «Όχι σε άρση του απορρήτου» προβάλλει τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, ο οποίος είναι ως γνωστόν, κατηγορηματικά αντίθετος, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με την εξαίρεση, σε συγκεκριμένες και μεμονωμένες περιπτώσεις όταν υπάρχουν εύλογες υποψίες για παράνομες πράξεις, το απόρρητο μπορεί να αίρεται μόνο με διάταγμα δικαστηρίου, υποστηρίζει ο κ. Αυξεντίου.

Αλλού, γράφει ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι τελικές εισηγήσεις για την αποϋλοποίηση, ύστερα από σχετικές προτάσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών. Γράφει ακόμη, ότι ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τον καθορισμό των κριτηρίων παραχώρησης των αδειών για τις Τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει στο κύριο του θέμα, την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, για την άρση του τραπεζικού απορρήτου απαντώντας θετικά σε συγκεκριμένο αίτημα της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ. Υπό τον υπέρτιτλο «Ξεσκόνισμα των πράξεων στο ΧΑΚ ονομαστικά, μετά την γνωμάτευση Μαρκίδη για το τραπεζικό απόρρητο» προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της Διερευνητικής Ιωάννη Παπαδόπουλου, ότι ύστερα από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ένας server ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα επισπεύσει κατά πολύ την έρευνα της Επιτροπής για όσα συνέβησαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Αλλού, αναφέρεται τόσο στην αντιπαράθεση ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, αλλά και στις επαφές Τσιμπανούλη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Συμβούλιο και το υπουργείο Οικονομικών.