You are here

Τύπος: Αίρεται η καραντίνα για πτήσεις και τουρισμό

03/12/2020 06:56

Οι αλλαγές που προωθούνται στην κατηγοριοποίηση χωρών από τις οποίες θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για 120 εργαζόμενους της Astrobank και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα δημοσιονομικά του κράτους την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αίρεται η καραντίνα για πτήσεις και τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην κατηγοριοποίηση χωρών από τις οποίες θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος. Όπως αναφέρεται, σήμερα θα κατατεθεί πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για νέο πλάνο δράσης όσον αφορά τις αεροπορικές πτήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την άρση, υπό προϋποθέσεις, του απαγορευτικού που υπάρχει σήμερα για αφίξεις προς την Κύπρο από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Γ’. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως οι αλλαγές και η άρση του απαγορευτικού θα τεθούν σε ισχύ πριν τον Μάρτιο του 2021 και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανοίγει παράθυρο για νέο μορατόριουμ δόσεων, αλλά μόνο για όσους δεν επωφελήθηκαν από το πρώτο μορατόριουμ, το οποίο στην Κύπρο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα λουκέτα δεν οφείλονται στην πανδημία
  • Εξωτερικοί σύμβουλοι για το σχέδιο ανάκαμψης
  • Στα ύψη το επιτόκιο για τα στεγαστικά
  • Μετρά η εμπιστοσύνη

Πολίτης

 «Astrobank…. ο στόχος επετεύχθη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για 120 εργαζόμενους της Astrobank. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο αριθμός των εργαζομένων που αποχωρούν θεωρείται από τη διεύθυνση άκρως ικανοποιητικός, αφού είναι εντός των στόχων που έχει θέσει η τράπεζα. Με βάση τραπεζικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα, ο στόχος του σχεδίου εθελούσιας εξόδου ήταν πρώτον να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της τράπεζας και δεύτερον να επιτευχθεί αναπροσαρμογή στη δομή της τράπεζας μέσω της αποχώρησης παλαιότερων στελεχών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την επέκταση για άλλους έξι μήνες του σχεδίου κινήτρων συνδεσιμότητας και ανάπτυξης αερομεταφορών αναμένεται να αποφασίσει κατά την αυριανή του συνεδρία το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τίτλοι τέλους για μορατόριουμ
  • Στην αντεπίθεση για «Ζίου Ζίτσου» - Βολές σε γενικό ελεγκτή

Χαραυγή

 «Έλλειμμα €730 εκ. το δεκάμηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα δημοσιονομικά του κράτους την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στα €727,9 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με πλεόνασμα €639,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά €648,6 εκ. και περιορίστηκαν στα €6.720,2 εκ., ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά €718,5 εκ. και ανήλθα στα €7.448,0 εκ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο εκτοξεύθηκε στο 10,5% σε σύγκριση με 9,3% τον προηγούμενο μήνα.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Στο «σκοτάδι» οι δικαιούχοι φοιτητικής χορηγίας

Αλήθεια

 «Τα μέτρα στήριξης εκτόξευσαν το έλλειμμα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα δημοσιονομικά του κράτους την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020. Τα στοιχεία καταδεικνύουν έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης των €727,9 εκ. ή 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην απασχόληση, ύψους €506,2 εκ., σε σύγκριση με πλεόνασμα €639,3 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι νέα δάνεια συνολικού ποσού €281,4 εκ. παραχωρήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μείωση κατά €34,2 εκ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ανήλθαν στα €315,6 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξεπέρασε το 10% η ανεργία τον Οκτώβριο – Eurostat
  • Έκκληση προς εργοδότες για αποφυγή απολύσεων – ΣΕΚ
  • Σε ρόλο διαμεσολαβητή το υπ. εργασίας για τον 13ο

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΡΕΑ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ – Για την επιταγή του συζύγου της που δεν εξαργυρώθηκε υπέρ της Δημοκρατίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΚΑΛΑΝΤΑ… ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΥΣ – Προβληματισμός για νέο γενικό lockdown λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ – Η Λουτ βλέπει κοινή βούληση για συνάντηση αλλά όχι κοινό όραμα από τους δύο ηγέτες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΣΘΕΝΕΙΣ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ