You are here

Τύπος: Αισιοδοξία για τουρισμό

17/09/2003 09:12
Η πορεία του τουρισμού κατά το μήνα Αύγουστο και οι προοπτικές που διανοίγονται συνολικά για το 2003, η διαφοροποίηση της μορφής δανεισμού του Κράτους σε μακροπρόθεσμης διάρκειας, και οι αντιδράσεις μετά από χθεσινό δημοσίευμα που έκανε λόγο για νέες αυξήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Περιορίζεται το βραχυπρόθεσμο χρέος» γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διαφοροποιήσει το δανεισμό της σε μακροπρόθεσμης διάρκειας, χαρακτήρα, προκειμένου να μειώσει το ύψος των τοκοχρεολυσίων, εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Κατά τα άλλα, στο ίδιο ρεπορτάζ, σημειώνεται πως η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να ακολουθήσει θετική πορεία στην περίοδο που ακολουθεί μέχρι το 2006, υπό την προϋπόθεση, ότι ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η διεθνής οικονομία.

Αλλού, γράφει ότι ο ΔΗΣΥ επικρίνει την κυβέρνηση για σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο ΠΟΠ και υποστηρίζει ότι μπορεί κάποια από αυτά, να κλείσουν κάποιες «τρύπες», ωστόσο πρόκειται για έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν συνιστούν δημοσιονομική πολιτική.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανάσα ζωής στον τουρισμό» ασχολείται με τα αποτελέσματα των αφίξεων το μήνα Αύγουστο που ανακοινώθηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία, οι αφίξεις τον εν λόγω μήνα σημείωσαν αύξηση της τάξης των 6,93%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σχετικά μηνύματα χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά και προστίθεται πως «η πολυπόθητη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας γίνεται μήνα με το μήνα, ολοένα και πιο αισθητή» και πως αν ο Σεπτέμβριος ακολουθήσει την πορεία του Αυγούστου, τότε «πολύ πιθανόν στο τέλος του χρόνου οι συνολικές αφίξεις να φθάσουν στα ίδια, με τα περσινά επίπεδα».

Αλλού, γράφει πως οι νέες μορφές χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) διανοίγουν νέους ορίζοντες στους πολίτες για απόκτηση αγαθών και ακίνητης περιουσίας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Απόλυτη σύγχυση για αυξήσεις ήδη αυξηθέντων φόρων κατανάλωσης!» γράφει πως το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε εισηγητική έκθεση με παραπλανητικό περιεχόμενο για αυξήσεις φόρων «την οποία δημοσίευσε εφημερίδα χωρίς να διερευνήσει το περιεχόμενο της». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών της βουλής (και τον ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού) ζητά όπως παρουσιασθεί στη βουλή ο κ. Κυπριανού για να εξηγήσει τι συμβαίνει και να διαλύσει τη σύγχυση.