You are here

Τύπος: Αίσθηση από την είδηση για ΕΠΕΥ

18/01/2002 09:01
Από τα βασικά θέματα στις οικονομικές σελίδες όλων των εφημερίδων, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που περιέχει παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Προβάλλονται επίσης, οι δηλώσεις του Πρόεδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για τη διασπορά των μετοχών της Εταιρίας στο ΧΑΚ, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ για το 2002, στον οποίο προβλέπονται έσοδα 5.4 εκ λίρες και δαπάνες 8.2 εκ. λίρες, αλλά και στην έγκριση της εισαγωγής της εταιρίας αναψυκτικών Pepsi στο «πάτωμα».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», έχει ως βασικό του θέμα την χθεσινή διάσκεψη του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και υπό τον τίτλο «Επέλαση Κ.Α. με χαμηλές τιμές», προβάλλει την νέα προσφορά μειωμένων ναύλων προς Αθήνα και Λονδίνο, το οποίο ήδη ισχύει. Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται αναφορά επίσης και στις απαντήσεις που έδωσε ο Χάρης Λοϊζίδης σχετικά με τη διασπορά των μετοχών και στα παράπονα του προέδρου του ΔΣ της Εταιρίας για υπερευαισθησία μερίδας ΜΜΕ.

Σε άλλες στήλες, τα θέματα που προβάλλονται στον «Φ» είναι, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ για το 2002, στον οποίο προβλέπονται έσοδα 5.4 εκ λίρες και δαπάνες 8.2 εκ. λίρες, οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το νομοσχέδιο που αφορά τις ΕΠΕΥ, τις προγραμματισμένες επαφές του Συμβουλίου τον ερχόμενο μήνα, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με Σοφοκλέους και Τελ- Αβίβ. Γράφει επίσης, ότι εγκρίθηκε η εισαγωγή της εταιρίας αναψυκτικών Pepsi στο ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομία – χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» στο βασικό του θέμα αναφέρεται στη διασπορά των μετοχών των Κυπριακών Αερογραμμών, υπό τον υπέρτιτλο «ΚΑ: Δε φεύγουμε από το πάτωμα». Στο ρεπορτάζ προβάλλονται εκτενώς οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αλλού, γράφει για την αυτοδιάλυση του έτερου συνδέσμου των ξενοδοχειακών μονάδων (ΕΒΙΚ) και φιλοξενεί δηλώσεις του, μέχρι χθες, Προέδρου του Πάνου Ιωαννίδη, ο οποίος κατηγορεί το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, ότι «υπέσκαψαν την αξιοπιστία της ΕΒΙΚ». Γράφει ακόμη, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2003 θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Λάρνακας και θα μετατραπεί στον «κατ’ εξοχήν επιβατικό λιμενικό χώρο του νησιού».

Το ένθετο «οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως βασικό θέμα την χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υπό τον τίτλο «Με τις ΕΠΕΥ θα καταργηθούν τα υφιστάμενα χρηματιστηριακά γραφεία και θα δοθούν νέες άδειες».

Αλλού, γράφει ότι ξένη εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητη περιουσία της New Marathon στη Ρουμανία, αναφέρεται στις εκτιμήσεις των κυπρίων, μέσω δημοσκόπησης, από τις συνέπειες εισαγωγής του ευρώ. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη, Γιώργου Βασιλείου, σύμφωνα με τον οποίο, «δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης στην αύξηση του ΦΠΑ», από το 10% που είναι σήμερα στο 13%.