You are here

Τύπος: Ακίνητα ανησυχούν Κεντρική

21/05/2021 06:33

Οι ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας για ενδεχόμενη πτώση του τομέα των ακινήτων και η τελική συμφωνία για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημοσίου που υπογράφηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ακίνητα ανησυχούν Κεντρική»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας για ενδεχόμενη πτώση του τομέα των ακινήτων. Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας η ΚΤ σημειώνει ότι «μία ενδεχόμενη επιδείνωση της απόδοσης του τομέα των ακινήτων, ακόμα και συγκριτικά μικρή, θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων».  Οι τεχνοκράτες της Κεντρικής εξηγούν ότι «ο τομέας των ακινήτων αποδείχθηκε σε γενικές γραμμές ανθεκτικός στις επιπτώσεις της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η μετάδοση των επιπτώσεων της πανδημίας ίσως διαφανούν με καθυστέρηση».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι υπό την εποπτεία της Κομισιόν θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει ποσό μέχρι €1,2 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατικές συντάξεις και αφορολόγητο εφάπαξ για όλους
  • Σε ισχύ οι ευκολίες πληρωμής για όσους χρωστούν στο ΤΚΑ
  • Μεγαλύτερη άδεια μητρότητας…. προσεχώς
  • Γκρίνια ΣΤΕΚ για εγχώριο τουρισμό

Πολίτης

 «Συντεχνίες…. κέρδισαν αυτά που ζήτησαν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τελική συμφωνία για το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημοσίου που υπογράφηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων.  Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για ιστορική μέρα, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ μαζί με τις άλλες οργανώσεις του κρατικού τομέα έλαβαν αυτά που ζήτησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διήρκησαν οι συζητήσεις. Όπως αναφέρεται, υπολογίζεται ότι από το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο θα επωφεληθούν 18 χιλ. εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που ίσχυαν στη βάση του παλαιότερου σχεδίου συντάξεων των δημόσιων υπαλλήλων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ένα νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής, το οποίο συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Eurobank: Νέα γενιά καρτών

Χαραυγή

 «Ηχηρό όχι στην κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η απόρριψη από τη βουλή των αναπομπών του προέδρου της Δημοκρατίας επιμένοντας στις προτάσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και ατόμων με αναπηρίες. Οι αναπομπές του ΠτΔ, οι οποίες απορρίφθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, αφορούν μεταξύ άλλων το δικαίωμα για πρόσβαση στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας για άτομα άνω των 63 τα οποία επιλέγουν να μη συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, κυρίως λόγω του πέναλτι 12%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επέκταση των ειδικών σχεδίων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους αυτοτελώς εργαζομένους ανακοίνωσε χθες το υπουργείο εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΠΕΟ για Ταμεία Προνοίας: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»
  • Συνταξιοδοτικό για νεοεισερχόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αλήθεια

 «Ιστορική συμφωνία για το σχέδιο συντάξεων στο δημόσιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου τομέα για εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα, καθώς μετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων πραγματοποιείται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση, που είναι προς όφελος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα καθώς και των φορολογούμενων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζοντας την 32η ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι η κυπριακή ναυτιλία έχει δείξει την ανθεκτικότητα της εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και υποστήριξε την κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ειδικά σχέδια Μαΐου ύψους €40 εκ. – Υπουργείο εργασίας
  • Η Ελληνική καλύτερη τράπεζα της Κύπρου – Global Finance
  • Έλεγχοι για τήρηση της καραντίνας στη Βρετανία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΣΥ – Εκλογές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΡΕΞΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Τελική ευθεία προς τις εκλογές, με κυβέρνηση και κόμματα να τα δίνουν όλα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ – Ακόμα και μικρή επιδείνωση στην κτηματαγορά θα προκαλέσει αναταράξεις, αναφέρει η ΚΤΚ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΗ – Επειγόντως κρατική στήριξη για τους βιοτέχνες ζητά το ΑΚΕΛ