You are here

Τύπος: Ακόμα πιο ακριβό ρεύμα

05/07/2022 06:28

Τα σχόλια του υπουργού οικονομικών για τα νέα δεδομένα στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, τα δύο νομοσχέδια που συζητήθηκαν εκ νέου χθες στην επιτροπή οικονομικών τα οποία ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η ώθηση που φαίνεται να δίνει στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ακόμα πιο ακριβό ρεύμα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι τα σχόλια του υπουργού οικονομικών για τα νέα δεδομένα στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Ο κ. Πετρίδης κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση για μη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων μείωσης των χρεώσεων στο ρεύμα, στη σύσκεψη της Παρασκευής, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τρόποι ουσιαστικής μείωσης του κόστους του ρεύματος και ότι εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε κάποια ανακουφιστικά μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες. Είπε επίσης ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι οι ψηλές τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτή παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

«Ούτε και χθες συμφώνησαν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα δύο νομοσχέδια που συζητήθηκαν εκ νέου χθες στην επιτροπή οικονομικών τα οποία ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Όπως σημειώνεται, ούτε και χθες κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων παρά τις πέντε νέες αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο στα νομοσχέδια, τα κόμματα δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως και ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο νομοσχέδια για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, αποτελούν το 14ο προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2021 για την εκταμίευση της δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιφυλάξεων συνέχεια για το νέο συνταξιοδοτικό
  • Να μην ξεχνάμε: Υπό πίεση τα δημόσια οικονομικά
  • Θέλει να κλειδώσει τον κατώτατο
  • Βέτο ΔΗΣΥ για ξεπάγωμα – Ζητά στοιχεία για νέες προσλήψεις στο δημόσιο

Πολίτης

 «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε φωτιά στις τιμές των ενοικίων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ώθηση που φαίνεται να δίνει στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι αυξήσεις τιμών των κατοικιών προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγορά διαμερισμάτων σε μικρότερο βαθμό από την αγορά οικιών. Ειδικότερα, οι τιμές οικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,5% και σε τριμηνιαία βάση 0,7%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση και 1,7% σε τριμηνιαία βάση. Μεγάλη άνοδος στο Δείκτη Τιμών Κατοικιών παρουσιάζεται στα διαμερίσματα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,4%, στη Λεμεσό 6,9%, στη Λάρνακα 2,4%, στην Πάφο 10,2% και στην Αμμόχωστο κατά 8,3%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρά στο πιο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού της ανακοινώνοντας ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου με στόχο την αποχώρηση του 15% του προσωπικού της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βέτο σε αγορές ομολόγων
  • Κάνε το σπίτι σου πιο «πράσινο» - Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο για αγορά και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Χαραυγή

 «Να διαλέξουν: Είτε με το λαό, είτε με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ για τη δια νόμου επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο μέσω του οποίου να στηριχθούν ευάλωτες ομάδες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, επεσήμανε χθες ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε σειρά προτάσεων για συγκράτηση της ακρίβειας και στήριξη των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων, όπως μεταξύ άλλων η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

«Τρ. Κύπρου: Σχέδιο αποχώρησης 600 εργαζομένων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για εθελούσια αποχώρηση 500-600 εργαζόμενων, με δέλεαρ αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ. αφορολόγητα. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα η Τράπεζα έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο πλεονασμών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή για τη διεύθυνση μείωση του αριθμού του προσωπικού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Συνεχίζονται οι εκποιήσεις ακόμα και κύριας κατοικίας
  • ΕΤΥΚ: «Αυτό-απομονώθηκε η διοίκηση της Ελληνικής»
  • Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ταμεία – γύπες

Αλήθεια

 «Άγνωστος Χ ο αριθμός για τον κατώτατο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κοινωνικοί εταίροι δηλώνουν άγνοια για την έκβαση της σύσκεψης, αφού όπως σημειώνουν, τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Θεωρούν επίσης αδύνατο να επιτευχθεί στη σημερινή σύσκεψη οποιαδήποτε συμφωνία επί του θέματος.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν την πρωτιά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά το εργατικό κόστος, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι μισοί έτοιμοι να φύγουν μόλις βρουν καλύτερο μισθό – ευελιξία
  • Νέες τροπολογίες για το συνταξιοδοτικό
  • Φεύγουν 600 εργαζόμενοι, κλείνουν άλλα 15 καταστήματα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ – Ριζοσπαστικές λύσεις για το μέλλον παρουσίασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ – «Πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις η Πάφος και δεύτερη η ελεύθερη Αμμόχωστος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ – Πετρίδης στον «Φ»: Μπαίνουμε σε εποχή που θα καίει η ενέργεια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ: ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ – ΑΚΕΛ: Δια νόμου επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη εταιρειών στον τομέα της ενέργειας