You are here

Τύπος: «Ακονίζουν» μαχαίρια αντιπολίτευση – συμπολίτευση

16/05/2002 09:05
Οι ανησυχίες και οι φόβοι να αποτελέσει το πόρισμα της Bουλής για τα γεγονότα στο ΧΑΚ αντικείμενο προεκλογικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, διατυπώνεται σε όλα τα σημερινά ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Με αποδείξεις και ονόματα» γράφει ότι προμήνυμα έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, αποτέλεσε η χθεσινή συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών για το προσχέδιο του πορίσματος για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιδρούν στο λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε από τον εισηγητή Χρίστο Πουργουρίδη και έτσι αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνεδρία στις 4 Ιουνίου, κατά την οποία θα λάβει την τελική του μορφή το πόρισμα για το ΧΑΚ.

Αλλού, γράφει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πόρισμα: Οι αποφάσεις στα κόμματα», αναφέρεται βεβαίως στο προσχέδιο του πορίσματος για τα γεγονότα στο ΧΑΚ, το οποίο δόθηκε χθες στις κοινοβουλευτικές ομάδες για μελέτη, και στη συνέχεια, τοποθετήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και σε υπότιτλο του σχετικού ρεπορτάζ, οι ανησυχίες και οι φόβοι να αποτελέσει το πόρισμα αντικείμενο προεκλογικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, με συνέπεια τον εκφυλισμό της όλης προσπάθειας για απόδοση ευθυνών, είναι πλέον πολύ έντονοι.

Αλλού, γράφει ότι η κυπριακή οικονομία είναι υπό αξιολόγηση από την ΕΕ και σημειώνει την παρουσία στο νησί, αξιωματούχων της Ένωσης στα πλαίσια της προετοιμασίας της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης των υπό ένταξη χωρών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πόρισμα ΧΑΚ: Η αντιπολίτευση ακονίζει το μαχαίρι» δίνει συνέχεια στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της. Υποστηρίζει ότι είναι βέβαιη η τροποποίηση του προσχεδίου, «επί το αιχμηρότερο για να πληγεί η κυβέρνηση», προσθέτει όμως ότι στα κόμματα της αντιπολίτευσης βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, είπαν ότι θα καταθέσουν γραπτώς τις δικές τους θέσεις επί του προσχεδίου, εκφράζοντας προκαταβολικά ανησυχίες, ότι τα κόμματα τους θα εκφράσουν θέσεις στο τελικό πόρισμα που δεν θα τους εκφράζουν.

Αλλού, γράφει ότι στόχος είναι να ανέλθει στις 200 χιλιάδες, ο αριθμός των τουριστών από την Ελλάδα, από τις 90 χιλιάδες που ήταν το 2001.