You are here

Τύπος: «Ακριβό» το 2,77% του νέου ομολόγου

21/02/2019 07:14

Το κόστος δανεισμού της Κύπρου που παραμένει «τσιμπημένο» σε σχέση με αυτό που πληρώνουν άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια για να δανειστούν, οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με την επιτυχή έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού τουρισμού Σάββα Περδίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Ακριβό’ το 2,77% του νέου ομολόγου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το κόστος δανεισμού της Κύπρου που παραμένει «τσιμπημένο» σε σχέση με αυτό που πληρώνουν άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια για να δανειστούν. Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει βγει από την κατηγορία «σκουπίδια», εντούτοις οι επενδυτές πληρώνουν φθηνότερα για αγορά χρέους από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το 15ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,77% όταν στη δευτερογενή αγορά το αντίστοιχο ομόλογο της Ισπανίας έχει απόδοση 1,79%, της Πορτογαλίας 1,98% και της Ιρλανδίας 1,24%. Ουσιαστικά οι κύπριοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για τόκους €415 εκ. ενώ αντίστοιχα οι πορτογάλοι €297 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι θετικά αντικρίζουν δύο εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε θέματα υπηκοότητας τις τελευταίες αλλαγές στο σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, ωστόσο, περιμένουν να δουν την αντίδραση των επενδυτών για να κρίνουν το αντίκτυπο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε διαχειριστές κεφαλαίων το 55% του 15ετούς
  • Πρόστιμο €4,5 δισ. στη UBS για ξέπλυμα
  • Στη Γεροσκήπου τελικά το καζίνο-δορυφόρος
  • Τσουνάμι προβλημάτων – Τι φοβίζει τις επιχειρήσεις σε περίπτωση άτακτου Brexit

Πολίτης

 «Ενδείξεις τον Μάρτιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού τουρισμού Σάββα Περδίου μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες που θα διέπουν την τελική μορφή της εθνικής στρατηγικής τουρισμού μέχρι το 2030. Ο κ. Περδίος ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις και πως μια πρώτη εικόνα και ενδείξεις θα υπάρχουν τον Μάρτιο μετά τη διεξαγωγή των μεγάλων τουριστικών εκθέσεων σε Γερμανία και Μόσχα. Σημείωσε πως καθοριστικό παράγοντα για τον τουρισμό θα αποτελέσει και η πορεία του ρουβλιού, αν και είπε πως είναι νωρίς για προβλέψεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει συστήσει επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις γενικούς διευθυντές υπουργείου, όσον αφορά το ενδεχόμενο διάθεσης ακινήτων της πρώην Συνεργατικής σε κοινότητες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επαφές για νέες θέσεις εργασίας – Λευτέρης Χριστοφόρου
  • Έλλειμμα €4,2 δισ. το 11μηνο – Εμπορικό ισοζύγιο
  • Επιθετικότερη στρατηγική από την Hellas Direct
  • Μείωση αναβαλλόμενης φορολογίας

Χαραυγή

 «Πέρασε με άνεση τα κεφαλαιουχικά ‘στρες τεστ’ της ΕΚΤ η Τράπεζα Κύπρου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στρες τεστ της ΕΚΤ που πέρασε με άνεση η Τρ. Κύπρου, ενώ προανήγγειλε και κέρδη στα αποτελέσματα της για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.  Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, με την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης  που πραγματοποιήθηκε από την ΕΚΤ το 2018, και με βάση την προκαταρκτική κοινοποίηση που ελήφθη, ο ελάχιστος δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις του συγκροτήματος και ο αντίστοιχος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν αμετάβλητοι, εξαιρουμένης της σταδιακής αύξησης του Αποθεματικού Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου (CCB) και του Αποθεματικού Ασφαλείας των Άλλων Συστημικών Σημαντικών Ιδρυμάτων (O-SIIs).

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι λίστα με 523 ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται από το κράτος για σκοπούς στέγασης υπουργείων και άλλων κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, για τους επόμενους μήνες το κράτος αναμένεται να πληρώσει για ενοίκια €20,9 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα γκάφα με τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι της Λεμεσού
  • Χάκερ «σφυροκοπούν» καθημερινά υπουργεία και κρατικά τμήματα
  • Αναμένονται σύντομα εξελίξεις για τους ξενοδοχοϋπάλληλους
  • Σε διαχειριστές κεφαλαίων το 55% του 15ετούς ομολόγου

Αλήθεια

 «Έμμεσα είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με την επιτυχή έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα αλλάξει κάτι σήμερα για τα οικονομικά δεδομένα των κυπριακών νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, έμμεσα όμως είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη την οποία μπορούμε πιο εύκολα ν’ αντιληφθούμε στην απουσία της.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στους βασικού επιχειρηματικούς άξονες που πρέπει να διέπουν την τελική μορφή της εθνικής στρατηγικής τουρισμού μέχρι το 2030 κατέληξε η κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προτίμησε κεφάλαια αντί ρίσκο – Τράπεζα Κύπρου
  • Έκκληση για ανανέωση σύμβασης – ΣΕΚ για ξενοδοχεία
  • Εμπλοκή τραπεζών σε απάτη με διαμάντια – Ιταλία
  • Όλα έτοιμα για εισφορές ΓεΣΥ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ! – Συγκλονισμός από σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΙΣ– Παρά την ενωτική εικόνα που επιχειρήθηκε, άλλα λένε οι πληροφορίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ; – «Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός», δηλώνει στον «Φ» ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΓΕΣΥ