You are here

Τύπος: Ακριβοπληρωμένες θέσεις στον νέο προϋπολογισμό

17/06/2022 06:14

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €171,8 εκατ. που κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο οικονομικών καθώς και η ενδιάμεση έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου για το 2022, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ακριβοπληρωμένες θέσεις στον νέο προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €171,8 εκατ. που κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο οικονομικών. Όπως σημειώνεται, στην κρατική μηχανή δημιουργούνται συνολικά 47 νέες θέσεις με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν αφορούν ανάμεσα σε άλλες μια θέση επιτρόπου διαφάνειας στην ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς, καθώς και πέντε θέσεις μελών της αρχής για περίοδο επτά μηνών. Οι απολαβές του επιτρόπου καθορίστηκαν στις €58.538 και των πέντε μελών στις €184.616. Παράλληλα δημιουργείται μια θέση υφυπουργού πολιτισμού με απολαβές €53.897, μια θέση γενικού διευθυντή στο υφυπουργείο πολιτισμού, δύο θέσεις δικαστών ναυτοδικείου και δύο θέσεις νομικών λειτουργών στη νομική υπηρεσία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μόνο με τη γραπτή συγκατάθεση των εργαζομένων θα επιτρέπονται τυχόν περικοπές στους μισθούς τους, βάσει τον όσων κατέθεσε το υπουργείο εργασίας στη βουλή για ψήφιση, με στόχο τη περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τους μισθούς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα θέματα ΑΗΚ

  • Αναστολή της πληρωμής του τέλους εταιρειών

  • Πλαφόν… αν και εφόσον

  • Όχι μέτρα στήριξης για όλους

Πολίτης

 «Φρένο σε μέτρα οριζόντια και χωρίς στόχευση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ενδιάμεση έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου για το 2022. Όπως αναφέρεται, το δημοσιονομικό συμβούλιο κρίνει ως επιβεβλημένες τις δαπάνες που αποσκοπούν στη διατήρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ωστόσο τάσσεται κατά οριζόντιων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων. Σημειώνει επίσης ότι δημοσιονομική κατάσταση είναι τέτοια που δικαιολογεί την επιλογή της κυβέρνησης για λήψη στοχευμένων μέτρων. Το συμβούλιο προειδοποιεί ότι τα περιθώρια για δημοσιονομική πολιτική δεν είναι απεριόριστα και τα οριζόντια μέτρα αντενδείκνυται ως αναποτελεσματικά και σπάταλα, παρά τη δημοφιλία τους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων η κυβέρνηση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπό πίεση η τουρκική λίρα

  • Αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ – ΑΚΕΛ για την ανταγωνιστικότητα

Χαραυγή

 «Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €171,9 εκατ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €171.9 εκατ. που κατάθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, πρόκειται για το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό και αφορά την κάλυψη σειράς αιτημάτων τα οποία υποβλήθηκαν από ανεξάρτητες υπηρεσίες/ υπουργεία/ υφυπουργεία/ τμήματα για κάλυψη πρόσθετων αναγκών. Σημειώνεται επίσης ότι η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου υπολογίζεται στο 0,64% του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων €52,8 εκατ. για δαπάνες αμυντικής θωράκισης και €540,4 χιλ. για κάλυψη των εξόδων δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που καταβάλλονται στο ΧΑΚ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προχρηματοδότηση ύψους σχεδόν €627 εκατ. για την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit ενέκρινε η Κομισιόν.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Συμμαχία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – Οικολόγων για διασφάλιση του ελέγχου της κυβέρνησης

Αλήθεια

 «Πλαφόν σε χονδρικές και λιανικές τιμές»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η διαβεβαίωση που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι, αν χρειαστεί, το κράτος δεν θα διαστάσει να επιβάλει πλαφόν στις χονδρικές και λιανικές τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών για να προστατεύσει τους πολίτες. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε, επίσης, στην εξαγγελία και νέων χορηγιών για φέτος, που θα φθάσουν για ολόκληρη τη χρονιά τα €158 εκατ. και καλύπτουν χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, νέες μεταρρυθμίσεις για προσέλκυση επιχειρήσεων και εξειδικευμένου προσωπικού και άλλα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κατατέθηκε στη βουλή ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €171,8 εκατ.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΕ: €627 εκατ. για Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ – Αν κριθεί αναγκαίο, το κράτος θα προχωρήσει και σε αυτό το μέτρο, λέει ο πρόεδρος

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΑΛΕ ΠΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ Α. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – Καταγγελία κατά ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας από τη διευθύντρια φυλακών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ – Αναστασιάδης – Μητσοτάκης θα αναζητήσουν αντίδοτο στον τουρκικό παραλογισμό και τις απειλές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ – Α. Μαυρογιάννης: Στήριξη των νέων στην απόκτηση στέγης, στο μεγάλωμα των παιδιών τους…