You are here

Τύπος: «Αλήθειας» ανάγνωσμα...

17/07/2002 09:16
Η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και η από πολλού αναμενόμενη καθοριστική κυβερνητική απόφαση εν σχέση με την συμμετοχή ή όχι της ΑΗΚ στις διαδικασίες για την απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η απογευματινή διάσκεψη για την ανακοίνωση των προτάσεων Τσιμπανούλη για την αναδόμηση του χρηματιστηριακού θεσμικού πλαισίου, είναι τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν σήμερα στην ειδησεογραφική οικονομική επικαιρότητα.

Ωστόσο, στον σημερινό οικονομικό τύπο ξεχωρίζει το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Αλήθεια» το οποίο υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση προς τη βουλή» αναφέρεται στη πολυδιαφημισμένη πρόταση του Νίκου Κλεάνθους για την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές. Το άρθρο, πρέπει να επισημανθεί, καταγράφει πολλά απ’ όσα λέγονται στους διαδρόμους της βουλής από βουλευτές όλων των κομμάτων και από νομικούς κύρους οι οποίοι χαίρουν γενικότερης εκτίμησης, αλλά για διάφορους λόγους δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο άρθρο το υπογράφει η εφημερίδα, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο τίτλος της πρότασης νόμου «ηχεί ως εξυγιαντικός και θεραπευτικός, αλλά δεν παύει να είναι παραπλανητικός. Διότι το περιεχόμενο του πάσχει από αντισυνταγματικότητα που βοά» υποστηρίζει και προσθέτει «και από άδικη και άνιση μεταχείριση όσων ενήργησαν νόμιμα και υπεύθυνα πραγματοποιώντας επενδύσεις σοβαρές, με μελετημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων που εξασφαλίστηκαν με ιδιωτικές τοποθετήσεις».

Καταλήγοντας το άρθρο, μιλά για «επαπειλούμενη πτώχευση εταιριών» για «απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, για «πίεση που θα προκύψει στην αγορά ακινήτων από την εκποίηση σοβαρών επενδύσεων τα απαιτητά δάνεια που θα επιταχύνουν τις πτωχεύσεις... δεν μπορούν να παραμερισθούν και ανεύθυνα να αγνοηθούν στο συνυπολογισμό του τι είναι δημόσιο συμφέρον».

Κατά τα άλλα:

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ώρα μηδέν για το Χρηματιστήριο» αναφέρεται στη κοινή διάσκεψη τύπου που θα δώσουν στις 5 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ, αναφορικά με τις προτάσεις του κ. Τσιμπανούλη για την πλήρη αναμόρφωση και θεσμική αναδιάταξη της δομής του χρηματιστηριακού θεσμού. Όπως γράφει Τάκης Κληρίδης και Δημήτρης Τσιμπανούλης ανακοινώνοντας τη δέσμη των προτάσεων, θα δώσουν το στίγμα της προωθούμενης δομικής αλλαγής αλλά και το δικό τους μήνυμα για το μέλλον του ΧΑΚ, «σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία εξωπραγματικών προσδοκιών και για να αντικρισθεί το ΧΑΚ στις πραγματικές του διαστάσεις, διαχωρίζοντας το παρελθόν και το μέλλον του χρηματιστηρίου». Γράφει ακόμη ότι υπουργείο, Συμβούλιο και επιτροπή ομοφωνούν για το ρόλο του Blue print.

Αλλού, γράφει ότι στη βουλή θα συζητηθεί το καθεστώς κυριότητας των δύο αεροπλάνων των Κυπριακών Αερογραμμών που αγοράσθηκαν πρόσφατα.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Ράλι ευρώ – Πανικός στις αγορές». Το ρεπορτάζ καταγράφει τις διεθνείς αντιδράσεις και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εν σχέση με τη πορεία του δολαρίου και του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος «καταρράκωσε το αμερικανικό όνειρο για ανάκαμψη των χρηματαγορών στις ΗΠΑ». Προστίθεται επίσης, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών στο νέο κοινό νόμισμα αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στη συγκράτηση του πληθωρισμού και στην ενίσχυση της ζήτησης στην ευρωζώνη.

Αλλού, γράφει ότι η ΑΤΗΚ ζητά «μετοχοποίηση τώρα»...

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει στο βασικό του θέμα τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τα τελευταία στοιχεία για την τουριστική κίνηση. Υπό τον τίτλο «Βελτίωση στην εικόνα του τουρισμού δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο» γράφει ότι στο αρμόδιο υπουργείο και στο ΚΟΤ επικρατεί αισιόδοξο κλίμα, «αφού οι προβλέψεις αναφέρουν περιορισμό της μείωσης για το δεύτερο εξάμηνο και πτώση της μείωσης στο 9% για ολόκληρη τη χρονιά».

Αλλού, γράφει ότι αύριο Πέμπτη θα δοθούν τα βραβεία για το νέο κτίριο του ΧΑΚ.