You are here

Τύπος: Άλλα το ECDC και άλλα η Κύπρος για την Ελλάδα

30/11/2021 06:28

Η κατάταξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κόκκινη κατηγορία από την κυπριακή μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, πλην της Ελλάδας και της Μάλτας, καθώς και η πλώρη που βάζει η ΠΑΣΥΔΥ για τη μονιμοποίηση 6 χιλ. εργαζομένων αορίστου χρόνου, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Άλλα το ECDC και άλλα η Κύπρος για την Ελλάδα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κατάταξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κόκκινη κατηγορία από την κυπριακή μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, πλην της Ελλάδας και της Μάλτας. Οι δύο χώρες κατά την τελευταία αξιολόγηση διατηρήθηκαν στην πορτοκαλί κατηγορία, η οποία δεν απαιτεί PCR για όσους επισκέπτονται την Κύπρο. Ωστόσο, το ECDC έχει προ πολλού τοποθετήσει και διατηρεί, βάσει της τελευταίας αξιολόγησης, στις 25/11, την Ελλάδα στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή στις χώρες με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα όσον αφορά την πανδημία. Όπως αναφέρεται, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μοιάζει να τυγχάνει, από τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, μεταχείρισης που είναι εξόφθαλμο πως δεν έχει σχέση με καθαρά επιδημιολογικά κριτήρια.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η αντιπολίτευση πιθανό να προλάβει τελικά την κυβέρνηση, σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Πιθανότατα την Παρασκευή θα προχωρήσει με έγκριση της πρότασης νόμου η αντιπολίτευση, η οποία επιμένει για νόμο χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ενώ η κυβέρνηση θέλει τρίμηνη διάρκεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Ανθούση για τη διαχείριση επιδομάτων

  • Συνεχίζει να πληρώνει για τα ειδικά σχέδια η Ζέτα

  • Νομοσχέδιο για να έχουν εισόδημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

  • Τρέχουν να προλάβουν για το φόρο

Πολίτης

 «Ζητεί καθεστώς μονιμότητας για 6.000 εργαζόμενους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πλώρη που βάζει η ΠΑΣΥΔΥ για τη μονιμοποίηση 6 χιλ. εργαζομένων αορίστου χρόνου. Όπως ανέφερε ο γγ της οργάνωσης Στρατής Ματθαίου, κατά τη διάρκεια του 58ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, η συνδικαλιστική οργάνωση είναι έτοιμη να ετοιμάσει εντός του 2022 νομοσχέδιο για τη μονιμοποίηση του αορίστου χρόνου εργαζομένων μαζί με το δικαίωμα ανέλιξης τους. Ο κ. Ματθαίου είπε παράλληλα ότι έχει συμφωνήσει στην έναρξη εντατικού διαλόγου με το υπουργείο οικονομικών για τη σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων και υπερωριών στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε στην επιτροπή οικονομικών νέες δράσεις κοινωνικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επένδυση μέσω Searchlight – Louis – Celestyal

  • Νέο έβδομο σχέδιο εθελούσιας στην Τράπεζα Κύπρου

Χαραυγή

 «Ανοίγουν θέσεις στο δημόσιο με τροπολογίες στον προϋπολογισμό»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι η πίεση των κομμάτων καθώς και η υποστελέχωση η οποία παρατηρείται σε πολλά τμήματα του δημόσιου, ανάγκασε το υπουργείο οικονομικών να κάνει ένα βήμα πίσω και να καταθέσει τροπολογίες στον προϋπολογισμό του 2022 για τη δημιουργία νέων θέσεων. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο κατέθεσε συνολικά 30 τροπολογίες, ενώ σωρεία αλλαγών ετοιμάζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ ετοιμάζει πρόταση για τη δια νόμου μονιμοποίηση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο δημόσιο.

Αλήθεια

 «Στο χαμηλότερο σημείο εικοσαετίας η ανεργία»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2022 στην επιτροπή οικονομικών, δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι χρόνων. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως με βάση έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό εργαζομένων που στηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι περιορισμένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των εργαζομένων που στοχεύει η Τράπεζα Κύπρου να αποδεσμεύσει μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ικανοποίηση ΠΑΣΥΔΥ για συνταξιοδοτικό

  • Βελτιώσεις στο διαγωνισμό και ελπίδες για επιτυχή κατάληξη – Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των μέτρων στα δημοτικά και απειλούν εκπαιδευτικούς

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΨΩΝΙΖΕ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗΣ ΡΩΣΙΔΑΣ – Ο 32χρονος σύρος ισχυρίζεται ότι είχε δώσει €2,500 στις δύο γυναίκες για «υπηρεσίες»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΟΜΙΚΡΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – Χριστούγεννα μόνο έξω και μόνο με τεστ για όλους – Τηλεργασία με ποσοστά και έλεγχοι στις πύλες εισόδου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – Θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο η μετάλλαξη «Όμικρον»