You are here

Τύπος: Αλλαγές στα κριτήρια για τη μικρή επιταγή

23/02/2021 06:28

Οι αλλαγές στα κριτήρια για την παραχώρηση της μικρής επιταγής και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου εξέτασε εκ νέου τα δύο νομοσχέδια ως προς την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων το τρέχον εξάμηνο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αλλαγές στα κριτήρια για τη μικρή επιταγή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές στα κριτήρια για την παραχώρηση της μικρής επιταγής. Όπως αναφέρεται, στη βάση περιουσιακών στοιχείων, πέραν των εισοδηματικών που υπάρχουν ήδη, θα παραχωρείται πλέον το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, αφού η μικρή επιταγή δεν θα καταβάλλεται σε όσους έχουν καταθέσεις πέραν των €100 χιλ. Η ρύθμιση, ωστόσο, θα αφορά νέους δικαιούχους του σχεδίου ενίσχυσης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, αφού στόχος δεν είναι η αποκοπή της μικρής επιταγής από υφιστάμενους λήπτες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι επανεκκίνηση της βιομηχανίας κοινωνικών εκδηλώσεων από τις 16 Απριλίου θέτει ως χρονικό ορόσημο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματικών Εκδηλώσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τσαπατσουλιές από την κυβέρνηση για να προλάβει πρόστιμα
  • Ανυπομονούν οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης
  • Προειδοποιήσεις στις τράπεζας για πανδημία
  • Λιγουρεύονται το προσωπικό του ΔΣΜΚ

Πολίτης

 «’Θα κλάψουμε επί ερειπίων’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μη ικανοποίηση των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα φορολογικά νομοσχέδια για παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες σχετικά με τη μείωση των ενοικίων. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε πως αν η πρόταση της κυβέρνησης παραμείνει ως έχει «θα κλάψουμε επί ερειπίων». Ο κ. Κουρσάρης επέμεινε στη θέση πως η φιλοσοφία που διέπει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης δεν βοηθάει καθόλου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά θα οδηγήσει πολλές σε κλείσιμο. Εξήγησε ότι το γεγονός πως εναπόκειται στην καλή διάθεση του ιδιοκτήτη να μειώσει το ενοίκιο είναι άκρως προβληματικό.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2019, ως Κύπρος λάβαμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια από ότι συνεισφέραμε στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Χαραυγή

 «Αμετακίνητη η κυβέρνηση στο θέμα των ενοικίων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνολική επίλυση του προβλήματος των ενοικίων με τη συνδρομή του κράτους. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν για άλλη μια φορά πίεση προς την κυβέρνηση με στόχο τη συνολική επίλυση του προβλήματος. Έντονη πίεση ασκήθηκε επίσης από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αλήθεια

 «Ως έχουν τα κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που μειώνουν ενοίκια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου εξέτασε εκ νέου τα δύο νομοσχέδια ως προς την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων το τρέχον εξάμηνο. Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στην επιτροπή ότι δεν άλλαξε η θέση του υπουργείου αναφορικά με τα κίνητρα που πρέπει να προσφέρει για τα ενοίκια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι από την 1η Μαρτίου αλλάζουν οι ενεργειακές σημάνσεις σε τέσσερις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άλματα προόδου προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού – Ελληνική Τράπεζα
  • Υψηλή απορρόφηση κονδυλίων ΕΕ από Κύπρο
  • Νέο καινοτόμο κατάστημα στον Στρόβολο – Τράπεζα Κύπρου
  • Δύσκολη η οικονομική κατάσταση, πάει Τουρκία ο Σανέρ – Κατεχόμενα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑ 4 ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ – «Χρειάζεται να δώσουμε στους τουρκοκύπριους πολιτική ισότητα για να πάρουμε όσα θέλουμε»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ Τ/Κ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ – Ο Α. Νεοφύτου δείχνει πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ – Η πρώτη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού πάει στο δικαστήριο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ – Απορρίπτουν πρόταση για συνδρομή του κράτους στη μείωση των ενοικίων