You are here

Τύπος: Αλλάζουν τα δεδομένα για χιλιάδες εργαζόμενους

30/04/2020 06:44

Τα βήματα επιστροφής στην ομαλότητα σε δύο πρώτες φάσεις που ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το πρώτο βήμα αφορά στην επαναδραστηριοποίηση δημοσίου και ημικρατικών, του κατασκευαστικού τομέα, το άνοιγμα καταστημάτων λιανικού εμπορίου αλλά όχι πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, οι λαϊκές αγορές και τα τουριστικά γραφεία. Όλοι οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών θα αρθούν στις 21 Μαΐου, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα αντί μια διακίνηση των πολιτών θα επιτρέπονται τρεις και αυτές με αποστολή sms.

Τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων είναι η επιστροφή τη Δευτέρα χιλιάδων εργαζομένων στα καθήκοντα τους λόγω της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2019.

Φιλελεύθερος

 «Αλλαγή δεδομένων για χιλιάδες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επιστροφή τη Δευτέρα χιλιάδων εργαζομένων στα καθήκοντα τους λόγω της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, δουλειά αναμένεται να πιάσουν εργαζόμενοι στα εργοτάξια και στο λιανικό εμπόριο. Η πλειοψηφία των εργαζομένων λόγω της πλήρους αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν για την περίοδο 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου έλαβαν το ειδικό ανεργιακό επίδομα, το οποίο αντιστοιχούσε στο 60% των ασφαλιστέων απολαβών τους. Ωστόσο, με την επανέναρξη των εργασιών της επιχείρησης θα σταματήσουν να είναι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος καθώς θα εργάζονται. Αρμόδια πηγή ανέφερε στην εφημερίδα πως παρά το άνοιγμα της επιχείρησης, εάν αυτή έχει μείωση του κύκλου εργασιών της τότε ο εργοδότης θα μπορεί να αιτηθεί για να ενταχθεί στο σχέδιο μερικής αναστολής των εργασιών της επιχείρησης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετρούν τα ευρώ τους λίγο πριν ανοίξουν εκατοντάδες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, καθώς εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν βουνό προβλημάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε αναμονή κανονισμών για πολιτογραφήσεις
  • Σε στενωπό η εφοδιαστική αλυσίδα HORECA
  • Αυξήθηκαν οι αναπτυξιακές δαπάνες
  • Στα €277,4 εκ. το έλλειμμα δ’ τριμήνου

Πολίτης

 «Περιόρισε τις ζημιές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2019. Όπως σημειώνεται, η τράπεζα περιόρισε στα €70 εκ. τις ζημιές το 2019, από ζημιές €104 εκ. το 2018, με τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς να επιβαρύνονται από το κόστος της εθελούσιας εξόδου, τη ζημιά από την πώληση δανείων και τη ζημιά από την πώληση της συμμετοχής στην ασφαλιστική CNP, ενώ ανάσα έδωσε η αλλαγή στον τρόπο χειρισμού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Αν αφαιρεθούν τα παραπάνω, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει σε τροχιά λειτουργικής κερδοφορίας μετά τη φορολογία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προειδοποίησε ότι η επιτυχία ή όχι της άρσης των περιορισμών θα κρίνει την πολιτική που θα ακολουθηθεί από τον Σεπτέμβριο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σημαντική επίπτωση – Η Τράπεζα Κύπρου για τον κορωνοϊό
  • Μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού λέει η ΕΚΤ
  • Ταχείες διαδικασίες για εξέταση αιτήσεων δανείων από ΜμΕ
  • Καταρρέουν οι δείκτες – Αποτελέσματα ερευνών σε επιχειρήσεις και καταναλωτές τον Απρίλιο

Χαραυγή

 «Τρ. Κύπρου: Ζημιές €70 εκ. και αυξημένες προβλέψεις λόγω κορωνοϊού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι ζημιές €70 εκ. που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το 2019, αλλά και η αύξηση των προβλέψεων της λόγω του κορωνοϊού. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 ανήλθαν στα πολύ υψηλά επίπεδα του 18% και 14,8% αντίστοιχα. Επίσης το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 30% ενώ η κάλυψη με προβλέψεις αυξήθηκε σε 54%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ζήτησε χθες συγκράτηση και ορθολογιστική διαχείριση των οικονομικών πόρων, προειδοποιώντας ότι στο δυσμενές σενάριο, οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να συνεχιστούν ακόμα και μέχρι το 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΥΠΟΙΚ: «Σε περίπτωση αποτυχίας τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά»
  • Δάνεια €5,2 δισ. για το σχέδιο αναστολής δόσεων – Τράπεζα Κύπρου
  • Βουτιά 70% στον τουρισμό για το 2020 λόγω κορωνοϊού
  • Επέκταση των ειδικών σχεδίων και επίσπευση των επιδομάτων ζητά το ΑΚΕΛ

Αλήθεια

 «Εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη φάση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού στην Κύπρο στην οποία εισερχόμαστε αυτή τη στιγμή. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι μετά την πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων και τη δημοσιονομική παρέμβαση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η Κύπρος εισήλθε με το ψεσινό διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας στη δεύτερη φάση, την οποία όπως είπε, θεωρεί ως την πιο δύσκολη και την πιο επικίνδυνη, γιατί εκεί θα κριθεί και η επιτυχία μας στην τρίτη φάση με την οποία θα αρθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό τον Φεβρουάριο 2020 ανήλθαν σε €49,5 εκ. σε σύγκριση με €52,4 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 5,5%, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανακοίνωσε ζημιές €70 εκ. για το 2019 – Τράπεζα Κύπρου
  • Στα φυσιολογικά επίπεδα σε 3 μήνες οι επιχειρήσεις – Αν η πανδημία σταματήσει σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ – Με διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, άναψε το πράσινο φως, για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ – Σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα από τη Δευτέρα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ – Βήμα με βήμα η επιστροφή στην κανονική ζωή – Ακόμη 22 μέρες περιορισμών στη διακίνηση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΙΛΑ – ΔΕΙΛΑ Η ΖΩΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ