You are here

Τύπος: Άλλη μια πτώχευση για Thomas Cook

26/09/2019 06:57

Η πτώχευση της θυγατρικής της Thomas Cook, Thomas Cook Gmbh και οι διεργασίες σε διάφορα επίπεδα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τουριστικό κλάδο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Άλλη μια πτώχευση για Thomas Cook»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πτώχευση της θυγατρικής της Thomas Cook, Thomas Cook Gmbh, που προκάλεσε συναγερμό στους ξενοδόχους. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την εταιρεία που μεταφέρει μεγάλο μέρος των γερμανών τουριστών με πακέτα στον ευρωπαϊκό νότο. Και αυτά τα λεφτά θεωρούνται χαμένα αν και επρόκειτο για πολύ μικρό κομμάτι της πίτας. Ο ΠΑΣΥΞΕ ζήτησε στοιχεία από τα μέλη του για να καταγραφούν οι ζημιές και να συγκεντρωθούν σε παγκύπρια βάση οι αριθμοί προκειμένου να κοστολογηθεί το πραγματικό πρόβλημα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με επιστολή τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης και του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς κίνητρα που θα ανακουφίσουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • H Biblio έτοιμη να φέρει και περισσότερους τουρίστες
  • Θεματικό πάρκο στο Νέο Χωριό Πάφου
  • Όταν κτιστεί το σπίτι η επιστροφή του ΦΠΑ
  • €1 δισ. ο λογαριασμός για τη Νότια Ευρώπη

Πολίτης

 «Δύο προτεραιότητες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πτώχευση της θυγατρικής της Thomas Cook, Thomas Cook Gmbh. Η γερμανική θυγατρική έφερνε στην Κύπρο 25 χιλ. επισκέπτες, αριθμός που πρέπει να προστεθεί στις απώλειες 135 χιλ. θέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως σημειώνεται, η κυπριακή τουριστική βιομηχανία εστιάζει στην κάλυψη των κενών στις αφίξεις και στην επούλωση των πληγών που έχει ανοίξει η κατάρρευση της Thomas Cook.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Κύπρος κατάφερε να μειώσει σημαντικά το χάσμα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα, το οποίο το 2017 υποχώρησε στο 13,7% σε σχέση με 16% στην ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίζονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
  • Μετέφερε 284.000 επιβάτες το καλοκαίρι – Cyprus Airways
  • Συνέργιες για τουρισμό – Λεμεσός
  • Ακυρώθηκε πλειστηριασμός – Παρέμβαση Παύλου Ιωάννου

Χαραυγή

 «Εξαρτημένος κατά 60% ο τουρισμός από τους ξένους οργανωτές ταξιδίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η εξάρτηση του τουρισμού της Κύπρου κατά 60% από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού. Η συνεργασία της Κύπρου με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το πολύ υψηλό ποσοστό εξάρτησης άρχισε να δημιουργεί προβλήματα, αφού μια ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής ή/και κλείσιμο ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή αεροπορικής εταιρείας στο εξωτερικό προκαλεί τεράστιες αναταράξεις στην Κύπρο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καμπανάκι για τους πύργους χτύπησε χθες ο διευθυντής της πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος, προειδοποιώντας ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη σοβαρά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκποίηση κύριας κατοικίας ηλικιωμένης για €19 χιλ.
  • Κατέρρευσε και η θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία
  • Παραμερίζουν τις συμβάσεις οι ξενοδόχοι, προτάσσοντας τη νέα κρίση
  • Κενά στη συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας

Αλήθεια

 «Αιτήματα για ελάφρυνση των ζημιών από Thomas Cook»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι διεργασίες σε διάφορα επίπεδα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τουριστικό κλάδο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ξενοδόχοι μετρούν τις ζημιές τους όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2020.  Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διαδικασία ο καταρτισμός λίστας με αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές, με σκοπό την στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το τμήμα φορολογίας ανακοίνωσε σχέδιο για παραχώρηση χορηγίας για αγορά οικοπέδου το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ανέγερση κατοικίας, με την επιστροφή του 14% από τον κανονικό συντελεστή 19% επί της αξίας των οικοπέδων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μετέφερε 284.000 επιβάτες αυτό το καλοκαίρι – Cyprus Airways
  • ΣΕΚ: Όχι στην κατάργηση του τέλους των €350 των εταιρειών
  • Χρειάζονται ισχυρά μέτρα κατά του ξεπλύματος-Moneyval

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ (ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Ένα ενδιαφέρον τετ-α-τετ που πραγματοποιήθηκε ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια ταραχώδη περίοδο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ – Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ – Οι τούρκοι στη Νέα Υόρκη μιλούν για προσυμφωνία στοχεύοντας σε αλλαγή βάσης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΛΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ