You are here

Τύπος: Άλμα – σοκ στα €2 τα καύσιμα

22/06/2022 06:15

Οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα που άρχισαν από χθες να διαφαίνονται στα πρατήρια, η συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, καθώς και ο αντίχτυπος που έχουν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας στη λειτουργία επιχειρήσεων στην Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Άλμα – σοκ στα €2 τα καύσιμα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα που άρχισαν από χθες να διαφαίνονται στα πρατήρια. Τα ακριβότερα μάλιστα πρατήρια, μετά την τιμή του πετρελαίου κίνησης να αυξάνεται άλλα 8,6 σεντ το λίτρο, πωλούν πλέον στα €2 το λίτρο. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν χθες με αύξηση 3 σεντ στη βενζίνη 98 οκτανίων, ενώ δεν υπήρχε καμία μεταβολή στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων. Η μέση τιμής της αμόλυβδης 98 παγκύπρια διαμορφώθηκε χθες στα €1,868, η φθηνότερη τιμή είναι €1,795 και η ακριβότερη €1,930.

«Δεν περνά η πρόταση για πλαφόν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Όπως αναφέρεται, κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες θεωρούν πως η επιβολή οροφής στις τιμές των καυσίμων θα πλήξει τον ανταγωνισμό, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει στην ψήφιση της πρότασης νόμου. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός Ιουλίου, καθώς θα οδηγηθεί στην ολομέλεια η πρόταση του κόμματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αρχίζει αύριο η καταβολή της εφάπαξ στήριξης σε ευάλωτους
  • Επιστρέφει δριμύτερος ο άνθρακας
  • Η απεργία στα τρένα επανέφερε την τηλεργασία
  • Ασυγκράτητη ακρίβεια στα τρόφιμα

Πολίτης

 «Αισθητές οι απολύσεις λόγω των κυρώσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο αντίχτυπος που έχουν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας στη λειτουργία επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι θύματα της όλης κατάστασης είναι δεκάδες εργαζόμενοι, κύπριοι και ξένοι που μετοίκησαν στην Κύπρο. Όχι μόνο χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και δεν μπορούν να πληρωθούν όσα δικαιούνται με βάση το συμβόλαιο τους. Ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων έχει ήδη κλείσει με το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα λουκέτο να είναι αυτό της ναυτιλιακής SCF Management Services (Cyprus) Ltd, από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, με 140 άτομα να χάνουν τη δουλειά τους. Το μπλοκάρισμα των συναλλαγών δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή μισθών και αποζημιώσεων.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς για την καταβολή της ΑΤΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάνει τα λόγια πράξη και θέλει επίσημα πλαφόν
  • Πρόκληση για την Κύπρο – Fit for 55
  • Κέντρο επικοινωνίας πελατών με διεθνείς διακρίσεις

Χαραυγή

 «Πήραν οδηγίες για αυξήσεις τιμών στα καύσιμα πριν παραλάβουν νέα φορτία»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα τεκμήρια για φαινόμενα αισχροκέρδειας στα πετρελαιοειδή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας, ζητώντας παράλληλα την άμεση προώθηση στην ολομέλεια της βουλής για ψήφιση της πρότασης του γγ του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, για διεύρυνση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για επιβολή πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες αυτό επιβάλλεται για προστασία των καταναλωτών. Όπως αναφέρεται, τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν αυξήσεις 40 σεντ το λίτρο, παρά τις μειώσεις στις διεθνείς αγορές.

«ΦΠΑ 5%: 170 τ.μ. για κατοικίες και 90 για διαμερίσματα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών στη βουλή όσον αφορά τους δικαιούχους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας. Το νέο νομοσχέδιο όσον αφορά τα ακίνητα τα οποία μπορούν να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% προνοεί μεταξύ άλλων τα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών με συνολικό εμβαδόν 220 τ.μ. και αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ. και τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων με συνολικό εμβαδόν 110 τ.μ. και αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 75% δεν υπέβαλαν ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις για το 2021
  • Αναβολή καταβολής ΦΠΑ για στήριξη επιχειρήσεων
  • Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις
  • Καταβάλλεται μέχρι την Παρασκευή η εφάπαξ χορηγία στους δικαιούχους

Αλήθεια

 «Με το καλημέρα, στα δύο ευρώ πετρέλαιο, ακολουθεί η βενζίνη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καύσιμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και μόνο μια εταιρεία παρέλαβε χθες νέα φορτία τα οποία αγόρασε σε αυξημένες τιμές, οι αυξήσεις ξαφνικά επιβλήθηκαν και από άλλες εταιρείες με αποτέλεσμα το πετρέλαιο κίνησης να φθάσει χθες τα €2. Κοντά στο πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται και η βενζίνη 98 οκτανίων αφού η τιμή της έφθασε χθες στο €1,930 σεντ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Απριλίου την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λάρνακας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιεικής μεταχείριση εταιρειών που αποκαλύπτουν καρτέλ
  • Εγκρίθηκε κυπριακό πρόγραμμα αναβολής καταβολής ΦΠΑ
  • Πλαφόν σε καύσιμα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΕΥΡΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ – Ήρθαν χθες νέα φορτία κι αμέσως πέταξαν οι τιμές των καυσίμων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ – Εθνική μονάδα εφαρμογής κυρώσεων με διευρυμένες εξουσίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΛΜΑ - ΣΟΚ ΣΤΑ €2 ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – Διακυμάνσεις 20 σεντ ανά λίτρο από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΗΡΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΝΕΑ ΦΟΡΤΙΑ – Αυξήσεις 40 σεντ το λίτρο σε τρεις μήνες, παρά τις μειώσεις στις διεθνείς αγορές