You are here

Τύπος: Αμφισβητούνται τα στοιχεία για ξένους εργάτες

08/06/2023 06:19

Η αμφισβήτηση του αριθμού αδειών που δόθηκαν για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για έγκριση του νομοσχέδιου για μειωμένο ΦΠΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς και η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την αποπαγοποίηση 1.851 θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αμφισβητούνται τα στοιχεία για τους ξένους εργάτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο αριθμός αδειών που δόθηκαν για απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές στη βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, αμφισβητούνται και από τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, η μείωση που σύμφωνα με τον υπουργό καταγράφουν οι αιτήσεις για άδειες ξένου προσωπικού από 1η Μαρτίου έως 15 Μαΐου προκάλεσαν εντύπωση, τόσος στις εργοδοτικές όσο και στις συντεχνίες, με τις τελευταίες μάλιστα να κάνουν λόγο για παραπλανητική εικόνα, καθώς στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι αριθμοί για τις ανανεώσεις αδειών που ζητήθηκαν την ίδια περίοδο. Το σκηνικό, αναφέρεται, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, αφού ο υπουργός κάλεσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους να του υποδείξουν τις εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα απαρτίζουν την Τριμερή Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας στρατηγικής, με στόχο την άμεση σύσταση και λειτουργία της.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι θα ξεμπερδέψει η Δημοκρατία με το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ σε κύριες κατοικίες με τη σημερινή όμοφωνη – όπως αναμένεται – έγκριση από τη βουλή του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψηλά οι τιμές λόγω ξένων αγοραστών
  • Νέο «όχι» της ΡΑΕΚ στη ΔΕΦΑ για αέριο
  • Astrobank: «Πάγωμα» επιτοκίου στο 2,75%

Πολίτης

 «Βάρη εκατομμυρίων για φορολογούμενους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, στον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, για την αποπαγοποίηση 1.851 θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.  Στην επιστολή αναφέρεται ότι η αποπαγοποίηση 1.851 θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές και μακροπρόθεσμες προεκτάσεις στα δημοσιονομικά του κράτους, ιδιαίτερα σε σχέση με το κόστος του κρατικού μισθολογίου το οποίο αναμένεται να επωμισθεί ο ίδιος φορολογούμενος.  Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο το γεγονός ότι στους υπολογισμούς που αφορούν την πτυχή των δαπανών δεν συμπεριλαμβάνονται τα παρεμφερή κόστη από τις προσαυξήσεις, προαγωγές, ΑΤΑ κ.λ.π. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η εν λόγω δαπάνη η οποία εκτιμάται στα €55 εκατ.«κρίνεται ως υπερβολικά συντηρητική», ενώ στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε πρόγραμμα επιβράβευσης των ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερες οφειλές στεγαστικών δανείων προχωρά η AstroBank, με «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης (ΕΚΤ και Euribor). Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000 και τα οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή το Euribor.

Χαραυγή

 «33.000 άνεργοι και 45.000 σε μερική απασχόληση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 33.394 πρόσωπα, ενώ και απ’ αυτούς που εργάζονται οι 45.308 είναι με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Στο τέλος Μαΐου ο αριθμός των ανέργων έφτασε στα 10.357 πρόσωπα, ενώ μετά τη διόρθωση των στοιχείων ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, που δείχνει την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 13.248 άτομα. Αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο το εργατικό δυναμικό ανήλθε σε 492.230 άτομα ή 65,6% του πληθυσμού (άνδρες 70,8%, γυναίκες 60,8%) σε σύγκριση με 474.631 άτομα (64,3%) το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω του αυξημένου κόστους στα υλικά οικοδομής αλλά και της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θεμέλιος λίθος για Mediterraneo
  • Ζητούν ξεπάγωμα 1.851 των κενών θέσεων στο Δημόσιο
  • Φτού κι απ’ την αρχή η δίκη για τις πολιτογραφήσεις

Αλήθεια

 «Στη Βουλή σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ για πρώτη κατοικία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για έγκριση του νομοσχέδιου για μειωμένο ΦΠΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας.  Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως εμβαδόν τα 110 τ.μ. ενώ το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε προνοεί για 130 τ.μ. Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας με επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι «η κυβέρνηση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να προκαταλάβει την έγκριση των αρμοδίων αρχών της ΕΕ, θα σεβαστεί ως θέμα αρχής την πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την πλειοψηφία των κομμάτων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα τη στηρίξει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ». Ο υπ. Οικονομικών δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κύπρος στο Δικαστήριο και να της επιβληθεί πρόστιμο, είναι ψηλαφητός.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το ξεπάγωμα των 1.851 συνολικά κενών θέσεων πρώτου διορισμού ζητούν από τη Βουλή με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή και ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑνΑΔ – Το πόρισμα θέτει θέμα εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ – Καμία εξαίρεση από το νέο «πόθεν έσχες» αποφάσισαν οι βουλευτές της επιτροπής θεσμών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ – Βαρόμετρο «Φ» - Οι 100 πρώτες ημέρες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Μετά την πρωτοβουλία ΑΚΕΛ και την κοινωνική κατακραυγή, η κυβέρνηση ετοίμασε άρον-άρον νομοσχέδιο