You are here

Τύπος: Ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών

25/09/2018 07:39

Η επαρχιακή διοίκηση Αμμοχώστου που προειδοποιεί με νομικές διαδικασίες το δημοτικό συμβούλιο Παραλιμνίου για παρανομίες σε παραλία στον Πρωταρά, η αγορά κατοικίας της Κύπρου που βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των θεσμών στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μέτρα ενόψει κατά δήμου Παραλιμνίου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επαρχιακή διοίκηση Αμμοχώστου που προειδοποιεί με νομικές διαδικασίες το δημοτικό συμβούλιο Παραλιμνίου για παρανομίες σε παραλία στον Πρωταρά.  Όπως καταγγέλλει η επαρχιακή διοίκηση, το δημοτικό συμβούλιο κάνει τα στραβά μάτια και δεν προχωρεί με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για άρση της παρανομίας. Όπως αναφέρεται σε επιστολή προς την εφημερίδα, το υποστατικό αφορά σε μη αδειοδοτημένη οικοδομή μπροστά από το ξενοδοχείο Cavo Maris Beach Hotel, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε περί το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η επαρχιακή διοίκηση καταγγέλλει ότι το εν λόγω υποστατικό λειτουργεί ως χώρος εστίασης όπου παρασκευάζονται και πωλούνται φαγητά και ποτά, ενώ ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο δήμος αφορούσε κινητή καντίνα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των θεσμών στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλώνοντας με νόημα πως παρά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα δεν πρέπει να υπάρξουν χαλαρώσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οξύμωρες καταστάσεις στον τρόπο αντίδρασης του δήμου - Ε.Δ.: Κατεδαφίστηκε προηγούμενο κτίσμα και φύτρωσε στη θέση του καινούργιο
  • Βασιλιάς των συναλλαγών παραμένουν τα μετρητά
  • Ξεκινά τη βδομάδα με Ερ. Χλωρακιώτη
  • Μικρές αποδράσεις σε όλη την Κύπρο

Πολίτης

 «Πώς θα πάνε οι τιμές;»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αγορά κατοικίας της Κύπρου που βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Ανάλυση του προσωπικού της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας της Κύπρου διαπιστώνει ότι πράγματι η αγορά έφθασε σε ένα σημείο καμπής, αλλά δεν δίνει μια σαφή κατεύθυνση για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Δείχτες δείχνουν ως σημείο καμπής το 2017 και η ανάκαμψη είναι πιθανόν να είναι παρατεταμένη. Οι εξελίξεις στην αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών και όλες οι άλλες σταθερές δείχνουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την αύξηση των τιμών των κατοικιών σχετικά γρήγορα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τον οίκο PwC επέλεξε το υπουργείο οικονομικών για να καταρτίσει το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρεις δείκτες δείχνουν ανάκαμψη
  • Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις – Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ συστήνουν αξιοποίηση της θετικής οικονομικής συγκυρίας
  • Η κατάρτιση δεν «τρώει» το ΕΕΕ
  • Θέλει λίγο περισσότερα – Επαφές Αργεντινής με το ΔΝΤ για αύξηση της βοήθειας

Χαραυγή

 «Διόρισαν σύμβουλο, μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ, με μπαγιάτικη γνωμάτευση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα ευτράπελα με τους διοικητικούς συμβούλους του προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Μετά το σάλο που προκλήθηκε με την αύξηση του αριθμού των συμβούλων και το διορισμό του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, φαίνεται να προκύπτει θέμα και με τη σύμβουλο του υπουργού εσωτερικών Στέλλα Σουρμελή, η οποία είναι παράλληλα μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ και μέλος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Στροβόλου.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας για την απόκτηση μετοχών του ομίλου stoiximan που ανακοίνωσε η κατά 100% θυγατρική της OPAP Investments Ltd.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση του κύκλου εργασιών εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Ανάπτυξη με ανισότητες και 215.000 στη φτώχεια
  • Ενώπιον της ερευνητικής σήμερα ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης
  • Έμεινε «αγγονίν» το 19% ΦΠΑ

Αλήθεια

 «Κατασκευές χωρίς άδεια οικοδομής»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αναπτύξεις στην ύπαιθρο. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, κατέθεσε πρόταση νόμου ώστε για οποιανδήποτε κατασκευή στην ύπαιθρο μέχρι 10 τ.μ., εκτός ζωνών ανάπτυξης, που έχει να κάνει με τη στέγαση οικόσιτων ζώων και πουλερικών ή στέγαση μια διάτρησης, να μη χρειάζεται άδεια οικοδομής.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα κριτήρια για την ένταξη κάποιου στο σχέδιο Εστία εξέφρασε με χθεσινή παρέμβαση του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μεσοπρόθεσμη μείωση χρέους κάτω του 80% - Τι μας είπαν οι θεσμοί για την οικονομία
  • Η PwC ανέλαβε να προτείνει μέλη – ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Δεν δίνεται αμοιβή για εργασία –Προγράμματα για λήπτες ΕΕΕ
  • Ζητεί ενημέρωση από γενικό εισαγγελέα – Σύνδεσμος αξιογράφων

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΚΟΝΤΡΑ – Ενώ στη Ν. Υόρκη κρίνεται η τύχη της νέας προσπάθειας στο κυπριακό κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ερίζουν για την…. προετοιμασία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΚ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Από αναβολή σε αναβολή το πάνε οι εκπαιδευτικοί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ – Η ανεπίσημη συνάντηση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών ίσως λύσει τον γρίφο των συνομιλιών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ