You are here

Τύπος: Ανακατεύουν εκποιήσεις και προϋπολογισμό

12/01/2021 06:29

Η αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις που ζητά η ΕΔΕΚ για να δώσει θετική ψήφο στον κρατικό προϋπολογισμό και η απόφαση της Cyta να επιταχύνει τις επενδύσεις της που αφορούν τις τεχνολογίες αιχμής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ανακατεύουν εκποιήσεις και προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις που ζητά η ΕΔΕΚ για να δώσει θετική ψήφο στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τον χθεσινό προγραμματισμό των εργασιών της επιτροπής οικονομικών, ενόψει της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού την Παρασκευή, αναφέρθηκε πως θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής η πρόταση της ΕΔΕΚ, η οποία θα κατατεθεί στην πρώτη ολομέλεια της νέας χρονιάς. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, ανησυχεί ότι αν τροποποιηθεί ξανά το πλαίσιο για εκποιήσεις θα αντιδράσουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι λίγοι δανειολήπτες φαίνεται τελικά ότι μπορούν ή επιθυμούν, λόγων οικονομικών αναγκών, να επωφεληθούν από την έκδοση του διατάγματος του υπουργού οικονομικών για την αναστολή δόσεων και τόκων μέχρι τέλη Ιουνίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τι άλλο θέλει η ΕΔΕΚ για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό
  • Μειώσεις διατιμήσεων ρεύματος για φέτος
  • Χωρίς αίτηση η εφάπαξ χορηγία σε επιχειρήσεις
  • Αναμένουν τον πρόεδρο

Πολίτης

 «Επενδύσεις παρά την κρίση για τη Cyta»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση της Cyta να επιταχύνει τις επενδύσεις της που αφορούν τις τεχνολογίες αιχμής αλλά και τις υποδομές κάλυψης τους. Η πρόεδρος της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου ανέφερε στην εφημερίδα, ότι η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή και αποτέλεσμα της ανάγκης να επιταχυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Cyta έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό πλάνο μέσα από το οποίο θα είναι εφικτή η γρήγορη αφομοίωση των τεχνολογιών αιχμής ώστε να καταστεί η Κύπρος διαμετακομιστικός κόμβος επικοινωνίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 παραμένει ένα εγχείρημα με αβέβαιο τέλος μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τις εννέα προτάσεις – εισηγήσεις του κόμματος που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, αλλά και τέσσερις προτάσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο κορωνοϊός ροκάνισε τα εισοδήματα των μικρομεσαίων

Χαραυγή

 «Πέντε ‘τρύπες’ στα σχέδια στήριξης»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι πέντε «τρύπες» στα τελευταία σχέδια στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πέντε «τρύπες» αφορούν την περιορισμένη εμβέλεια του σχεδίου αναστολής της αποπληρωμής δόσεων δανείων, το οποίο καλύπτει μόνο ελάχιστες περιπτώσεις, τη μη επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων, τη μη λήψη μέτρων για τις εξώσεις, τα θέματα ενοικίων και την έλλειψη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου με δείγμα 720 νοικοκυριά, ένα στα δύο νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΚΥΠΕ λόγω υποστελέχωσης
  • Cyta: 830 εκ. ευρώ μέρισμα στο κράτος και αυξημένα κέρδη

Αλήθεια

 «Θέλει προϋπολογισμό πριν από τις αξιολογήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έγκριση του προϋπολογισμού που επιθυμεί η κυβέρνηση πριν από τις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται, οι επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι συνεχείς και υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία ώστε ο προϋπολογισμός να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η Κύπρος είναι ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξάνονται στα €39,3 εκ. τα κέρδη της Cyta το 2021
  • Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% σε ορισμένες υπηρεσίες
  • Μειώθηκαν κατά 16,1% οι συνολικές εγγραφές – Οχήματα
  • Ο προϋπολογισμός φρενάρει την έξοδο στις αγορές – Υπουργείο οικονομικών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ! – Συγχορδία δηλώσεων σε Τουρκία και κατεχόμενα υπέρ της λύσης δύο κρατών και πριν και μετά τις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – Πιθανή παρέμβαση ευρωκοινοβουλίου για έλεγχο διάθεσης των κονδυλίων ευρωβουλευτών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ – Όλοι οι τομείς σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και τα νοσοκομεία σε συνθήκες πανικού

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΕΝΤΕ «ΤΡΥΠΕΣ» ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ