You are here

Τύπος: Αναμένεται κύμα αιτήσεων για αναστολή πληρωμών

27/03/2020 06:55

Τα δάνεια που θα δοθούν από τις τράπεζες με κυβερνητικές εγγυήσεις και το σχέδιο αναστολής δόσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αναμένεται κύμα αιτήσεων για αναστολή πληρωμών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα δάνεια που θα δοθούν από τις τράπεζες με κυβερνητικές εγγυήσεις και το σχέδιο αναστολής δόσεων, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται, η διαδικασία παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσει από τις αρχές Απριλίου. Η αναμενόμενη ψήφιση των νομοσχεδίων σήμερα από τη βουλή, θα ανοίξει τον δρόμο ρευστότητας και με τα διατάγματα από το υπουργείο οικονομικών που θα ακολουθούν, θα αρχίσουν οι διαδικασίες αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κι άλλος πονοκέφαλος προστίθεται στην κυπριακή οικονομία. Η Ρωσία επιδιώκει να βάλει περισσότερα εμπόδια στο επιχειρείν με ξένες χώρες, προκειμένου να διατηρήσει περισσότερα κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς έγκριση το αντίδοτο – Δέκα και πλέον νομοσχέδια τίθενται ενώπιον της ολομέλειας
  • Αλλάζει το περιβάλλον εργασίας λόγω κορωνοϊού
  • Αβεβαιότητα με τα συμβόλαια στα ακίνητα
  • Περικοπές στους μισθούς κυβερνητικών ζητά η ΟΕΒ

Χαραυγή

 «Αναστολή δόσεων και ρευστό €2 δισ. για στήριξη οικονομίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αναστολή πληρωμής δόσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η παραχώρηση χαμηλότερων δανείων συνολικού ύψους €2 δισ. με κρατικές εγγυήσεις που προνοούν τα νομοσχέδια, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα το απόγευμα από την ολομέλεια της βουλής. Όπως αναφέρεται, το νομοσχέδιο για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων αφορά φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι θα υποβάλουν γραπτό αίτημα στον χρηματοοικονομικό οργανισμό με τον οποίο συνεργάζονται.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εννέα σχέδια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού περιλαμβάνει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη βουλή.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πακέτο €813 εκ. για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αλήθεια

 «Αναστολή δόσεων και κρατικές εγγυήσεις για τόνωση ρευστότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την αποφυγή χρεωκοπιών κατά την περίοδο της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών, το πρώτο σχέδιο αφορά αναστολή της αποπληρωμής δόσεων των δανείων για περίοδο εννέα μηνών μέχρι τις 31.12.2020. Το δεύτερο αφορά την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων μέχρι €2 δισ. προς τις τράπεζες για παραχώρηση νέων χαμηλότοκων δανείων και επιδότηση μέρους του επιτοκίου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μείωση €117 εκ. παρουσίασαν οι συνολικές καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον Φεβρουάριο, με τα δάνεια να παρουσιάζουν αύξηση €8 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περικοπές στους μισθούς δημοσίων λόγω κορωνοϊού – ΟΕΒ
  • Οι δανειολήπτες να ζητήσουν αναστολή καταβολής δόσεων – ΣΥΠΡΟΔΑΤ
  • Αναπόφευκτες οι συνέπειες στη ναυτιλία – Νατάσα Πηλείδου
  • Καταβολή εισφορών διαδικτυακά ή μέσω JCC Smart – Υπουργείο εργασίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ, ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ – Μιλούν: Λεόντειος Κωστρίκκης, Πέτρος Καραγιάννης, Μιχάλης Βωνιάτης και Μαρία Κολιού

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

SOS, ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ – Γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν σήμα κινδύνου από την πρώτη γραμμή του πολέμου

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ