You are here

Τύπος: Αναπέμπεται ο νόμος για εκποιήσεις

17/07/2019 07:10

Η αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις που αναμένεται μέχρι το τέλος της βδομάδας και η χθεσινή συνάντηση των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αναπέμπεται ο νόμος που χαλαρώνει τις εκποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις που αναμένεται μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς πως έλαβε μήνυμα από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.  Ο διοικητής καλούσε τον πρόεδρο να προχωρήσει σε αναπομπή των νόμων. Ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως από τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις πιθανόν να προκύψουν αντιδράσεις από τους ξένους οίκους και να προκληθούν επιπτώσεις στην αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι εκατό νέα ακίνητα για κάθε πορτοφόλι βγάζει προς πώληση η Altamira Asset Management Cyprus, από οικιστικά οικόπεδα και χωράφια, μέχρι εξοχικές κατοικίες και συγκροτήματα υψηλών επενδυτικών αποδόσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πίσω στη βουλή η σύνταξη χηρείας στους άντρες
  • Στροφή κυπρίων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα
  • Αδυναμίες στην είσπραξη δασμών και ΦΠΑ στην ΕΕ
  • Σε αναζήτηση στέγης – Οι φοιτητές άρχισαν να ψάχνουν σπίτια σε Λευκωσία και Λεμεσό

Πολίτης

 «Η πρωτοβουλία στη βουλή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται, το σενάριο αναφοράς του νόμου στο ανώτατο δικαστήριο χάνει έδαφος, όχι για νομικούς λόγους, αλλά για πολιτικούς. Η Κυβέρνηση δεν θέλει το θέμα να σέρνεται επί μήνες, με την αβεβαιότητα να προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά να κλείσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ενέργεια στο παρασκήνιο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΔΗΣΥ, για διαμόρφωση της πλειοψηφίας αποδοχής της αναπομπής.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ομόφωνα η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου άναψε χθες το πράσινο φως για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και για τριετή εργατική ειρήνη στον κλάδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χαμηλές δαπάνες για περιβαλλοντική προστασία
  • Εξωστρέφεια από ΧΑΚ
  • Υποχώρηση στις 71,13 μονάδες – ΧΑΚ
  • Διαθέσιμο το Apple pay – RCB Bank

Χαραυγή

 «Επαναφορά ταμείου σύνταξης αντί ταμείου προνοίας στο δημόσιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνάντηση των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.  Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι οι συντεχνίες δεν αποδέχονται την απόφαση για τη δημιουργία ταμείου προνοίας και αντιπροτείνουν την επαναφορά του επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδότησης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του υπουργείου ενέργειας για τη διαχείριση της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψίχουλα για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Ψάχνουν λύση 48 ώρες πριν την εκπνοή του διαγωνισμού – Στη βουλή ξανά η απόφαση για μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια
  • €1,9 δισ. εμπορικό έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο
  • Το ΑΞΙΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του τουρισμού

Αλήθεια

 «Βασικός μοχλός ανάπτυξης οι αγορές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση του συμβουλίου του ΧΑΚ με δημοσιογράφους.  Ο πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδη ανέφερε ότι η διοίκηση και η διεύθυνση του χρηματιστήριου στοχεύει στην αναζωογόνηση του ΧΑΚ, στον εμπλουτισμό των προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου για την περίοδο αναφοράς ανήλθε σε €1,4 δισ. ή -31% μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξανά στο υπουργικό τα ταμεία συντάξεως
  • «Υπεύθυνη η στάση» της πλειοψηφίας της βουλής – Σύνδεσμος προστασίας πρώτης κατοικίας
  • Αναστέλλει εκποιήσεις κύριας κατοικίας – ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Επί τάπητος οι εργασιακές σχέσεις – ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Μετά τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της και την απόρριψη της πρότασης Ακκιντζί

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΟΖ, ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Μονιμοποιείται η κρίση και δυσκολεύει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΚΚΙΝΤΖΙ: ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΛΟΥΤ – Χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο για να αποτρέψει την κάθοδο της στην Κύπρο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΩΤΑ Η ΛΥΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΚΙΝΤΖΙ