You are here

Τύπος: Άναψε φωτιές η λίστα των 22

06/04/2021 06:36

Η χθεσινή δημοσιοποίηση των ονομάτων 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τη βουλή και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τουριστικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Άναψε φωτιές η λίστα των 22»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία είχαν κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό και έτυχαν αναδιάρθρωσης μέσω της διαγραφής μέρους των δανείων ή προχώρησαν σε ανταλλαγή ακινήτων έναντι του χρέους. Όπως αναφέρεται, παρόλο που στην έκθεση της η ελεγκτική υπηρεσία δεν βρήκε κάτι μεμπτό και δεν εντόπισε ότι τα ΠΕΠ έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από το Συνεργατισμό κατά το δανεισμό τους, η δημοσιοποίηση της λίστας άναψε φωτιές. Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή, στην έκθεση περιλαμβάνονται ΠΕΠ από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για έξι εν ενεργεία βουλευτές, για έντεκα πρώην βουλευτές, τρεις εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους, έναν πρώην υπουργό και έναν πρώην αρχηγό κόμματος.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η μείωση του κύκλου εργασιών με την υπογραφή του εγκεκριμένου λογιστή θα ανοίξει το δρόμο στις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους να είναι δικαιούχοι των κυβερνητικών εγγυήσεων για έκδοση νέων δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσδοκίες για κίνηση στα ακίνητα εάν και εφόσον..
  • Μείωση πληθωρισμού 1,4% το πρώτο τρίμηνο
  • Κλειδώνουν εισφορές 5,5% - Στις συντεχνίες η πρόταση για νέο συνταξιοδοτικό, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται…
  • Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2021

Πολίτης

 «Υπό πίεση η βουλή δημοσιοποίηση 22 ονόματα ΠΕΠ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή δημοσιοποίηση των ονομάτων 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από τη βουλή. Όπως σημειώνεται, τα ΠΕΠ μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους αντέδρασα έντονα αμφισβητώντας ευθέως τα ευρήματα του ελέγχου του γενικού ελεγκτή. Ξεχωρίζει η περίπτωση του υφυπουργού παρά των προέδρω Βασίλη Πάλμα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι ενώ δεν έχει, ούτε είχε ποτέ ο ίδιος όσο και στενοί συγγενείς του δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό, φιγουράρει στη λίστα.

«Στοίχημα τα 2 εκ. τουρίστες για φέτος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τουριστικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης αναφέρει ότι εάν πετύχουμε αφίξεις της τάξεως του 40% με 50% για το 2021 συγκριτικά με το 2019, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη και υποφερτή όσον αφορά την οικονομική πτυχή του ζητήματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρίχνει ρυθμό η ανάπτυξη
  • Κτύπησε κόκκινο ο πληθωρισμός
  • Στον όμιλο Grecotel πέντε νέα ξενοδοχεία

Χαραυγή

 «Αμετακίνητη η κυβέρνηση στο θέμα μείωσης των ενοικίων»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέφεραν το θέμα των ενοικίων κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα των κομμάτων για μείωση των ενοικίων. Ο υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης ισχυρίστηκε ότι η απευθείας στήριξη του κράτους έχει υπερκαλύψει το θέμα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μείωση της τάξης του 1,4% παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ένταξη στο σχέδιο επιχορήγησης αδειών εργοδοτουμένων για θερινή περίοδο ζητά η Πόλη Χρυσοχούς
  • Μείωση 11,4% στη βιομηχανία

Αλήθεια

 «Νέα μέτρα στήριξης €250 εκ. »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα επιπλέον €250 εκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για στήριξη της οικονομίας που θα δαπανήσει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για τη φετινή χρονιά επιδεινώνεται στο 3,8% του ΑΕΠ, συνεπεία της συνέχισης των μέτρων

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας προχώρησε χθες στην ανακοίνωση νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ύψους €15 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διατήρησε, με επιφυλάξεις, το ορόσημο της 17ης Μαΐου για ταξίδια – Μπόρις Τζόνσον
  • Ψήφος εμπιστοσύνης 8 κρατών στον EastMed

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΧΑΣΙΚΟΣ – Μεγάλη απώλεια για την Κύπρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Η ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ 22 ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΠ – Βροχή δηλώσεων από επηρεαζόμενους για λανθασμένα στοιχεία και πρόχειρη διερεύνηση από την Ε.Υ.

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 22 – Ο γενικός ελεγκτής τους καλεί να τον εξουσιοδοτήσουν να δημοσιεύσει τα ευρήματα του

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ – Συνεχίζονται οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για ουσιαστική ρύθμιση των ενοικίων