You are here

Τύπος: Ανάσα για τράπεζες, παρά τις αναστολές εκποιήσεων

22/07/2021 06:29

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική της Τρ. Κύπρου, της Ελληνικής και της RCB Bank που έδωσε ο οίκος Moody’s και η χθεσινή παρουσίαση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «Όραμα 2035», είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ανάσα για τράπεζες, παρά τις αναστολές εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην προοπτική της Τρ. Κύπρου, της Ελληνικής και της RCB Bank που έδωσε χθες ο οίκος Moody’s.  O οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση της καταθετικής βάσης της Ελληνικής στο Β1 από Β3, με θετική προοπτική, ενώ προχώρησε και σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β3 σε Β1, με θετική προοπτική. Η αξιολόγηση της RCB Bank παρέμεινε αμετάβλητη στο Β1, η οποία αποτελεί την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των κυπριακών τραπεζών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με εκτενές σημείωμα που κατάθεσε στην επιτροπή ενέργειας της βουλής, η ΡΑΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της για την ανάγκη θέσπισης ειδικού νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση 4,6% στις εισαγωγές, μείωση 19,3% στις εξαγωγές φέτος
  • Η Κομισιόν περιμένει τις αποφάσεις για το πόθεν έσχες
  • Μάλλον μένει ως έχει ο κατώτατος μισθός
  • Η Δράκου ζητά ταχύτητα από τη βουλή

Πολίτης

 «Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής και η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της RCB Bank από τον οίκο Moody’s. O οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου κατά δύο βαθμίδες από Β3 σε Β1 με θετική προοπτική και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου. Η καταθετική βάση της Ελληνικής αναβαθμίστηκε στο Β1 από Β3, με θετική προοπτική. Η αξιολόγηση της RCB Bank παρέμεινε αμετάβλητη στο Β1 και οι προοπτικές αναβαθμίστηκαν από σταθερές σε θετικές.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στη χθεσινή παρουσίαση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μέχρι το 2035.

Χαραυγή

 «Πλάνο για μετάλλαξη της οικονομίας μέχρι το 2035»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «Όραμα 2035», που παρουσιάστηκε χθες από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τάκης Κληρίδης ανέφερε πως επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για μετάβαση σε ένα νέο σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την ευημερία των σημερινών πολιτών, αλλά των μελλοντικών γενεών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την Πάφο, παρά το γεγονός ότι η 19η Ιουλίου θεωρείτο ημερομηνία ορόσημο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βροχή αναβαθμίσεων για τις τράπεζες από τον οίκο Moody’s
  • Με «υπερβολικά περισσότερα προσόντα» οι περισσότεροι αλλοδαποί που εργάζονται στην Κύπρο

Αλήθεια

 «Παρουσιάστηκε το ‘Όραμα 2035’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή παρουσίαση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας «Όραμα 2035». Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας δεν αφορά μόνο το υπουργείο οικονομικών και την κυβέρνηση, αλλά είναι μια συλλογική προσπάθεια, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και συνέπεια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στα €1,8 δισ. διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, παρουσιάζοντας αύξηση 20,4% σε ετήσια βάση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εν αναμονή των κρατήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο οι ξενοδόχοι
  • Ξεκινά δρομολόγια με αφετηρία το λιμάνι Λεμεσού – Οχηματαγωγό Vassilios
  • Αναβαθμίζουν τις συστημικές τράπεζες οι Moody’s

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΨΤΕ ΤΟΝ ΒΗΧΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Κυπριακό ώρα μηδέν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΑ ΟΗΕ – Ευνοϊκή για τη Λευκωσία η συγκυρία για να καταδειχθεί η τουρκική παρανομία στην Αμμόχωστο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΜΟΝΗ – Η ΚΔ κατάγγειλε την Τουρκία στο ΣΑ – Αναλόγως του αποτελέσματος κρίνονται οι επόμενες ενέργειες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΥΠΕΡΠΛΗΡΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – Εξαντλούνται οι αντοχές νοσοκομείων λόγω αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 και ελλείψεων