You are here

Τύπος: Aναταραχή στον ΟΚΥπΥ

28/09/2022 06:12

Η απόφαση της αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών η οποία προκαλεί αναταραχή στον ΟΚΥπΥ και απειλεί με αδρανοποίηση το σύστημα αγορών και προμηθειών, καθώς και το αίτημα της Κύπρου προς την ΕΕ για εθελοντική εφαρμογή δύο μέτρων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «ΟΚΥπΥ: Στον αέρα οι προσφορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απόφαση της αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών η οποία προκαλεί αναταραχή στον ΟΚΥπΥ και απειλεί με αδρανοποίηση το σύστημα αγορών και προμηθειών. Όπως αναφέρεται, μετά από εξέταση προσφυγής της εταιρείας Vitaemed Ltd, εναντίον απόφασης του ΟΚΥπΥ να την αποκλείσει από διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων και εξοπλισμού βιοχημικών αναλύσεων, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφάσισε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ δεν είχε εκ του οικείου νόμου δικαίωμα να συστήσει συμβούλιο προσφορών και επιτροπή αξιολόγησης προσφορών και συνεπώς η συγκεκριμένη απόφαση για τη Vitaemed Ltd καθίσταται άκυρη. Η απόφαση δυσχεραίνει της κατακύρωση νέων διαγωνισμών για προμήθειες στα νοσοκομεία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τον Αύγουστο, οι καταθέσεις κατέγραψαν καθαρή αύξηση €173,7 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €183,9 εκατ. τον Ιούλιο και αύξηση €325,5 εκατ. τον Ιούνιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξήπαιξαν για τα αεροδρόμια
  • Χωρίς χρέωση τέλους 0,4% τα ακίνητα των αναδιαρθρώσεων

Πολίτης

 «Πέταξε στους επόμενους την ‘καυτή πατάτα’ της Hermes»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη γράφει ότι νιώθοντας θιγμένοι και προσβεβλημένοι για τα όσα σοβαρά υπονοούμενα αφέθηκαν να αιωρούνται σε βάρος τους ενώπιον της προχθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τόσο από τον γενικό ελεγκτή όσο και από βουλευτές, για εξυπηρέτηση συμφερόντων της Hermes, οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών, αποφάσισαν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο περίπου, για επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων.

«Εθελοντική εφαρμογή ζητεί η Κύπρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το αίτημα της Κύπρου προς την ΕΕ για εθελοντική εφαρμογή δύο μέτρων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Ειδικότερα, κατά την προετοιμασία των εργασιών της συνόδου των υπουργών ενέργειας την Παρασκευή, η Κύπρος ζήτησε όπως οι ακόλουθες πρόνοιες του υπό συζήτηση κανονισμού να εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση: 1ον Η εφαρμογή μέτρων για την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, επειδή δεν λειτουργεί ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ούτε και οι έξυπνοι μετρητές, για να μπορέσουν να καθοριστούν με ακρίβεια οι ώρες αιχμής. Η Κύπρος ζητεί να έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το μέτρο όταν αυτό θα είναι εφικτό. 2ον Το προσωρινό ανώτατο όριο εσόδων για τους «υπο-οριακούς» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (κάτω από το οριακό κόστος παραγωγής).

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με συντηρητική προσέγγιση, χωρίς διάθεση για ανοίγματα ατενίζουν το επόμενο διάστημα οι κυπριακές επιχειρήσεις όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα του «Business Confidence and Trends Index», μιας νέας τακτικής εξαμηνιαίας έρευνας της Cypronetwork η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία και τη χορηγία της ΟΕΒ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Από την ΕΕ το 40% των αφίξεων
  • Με το όπλο παρά πόδας η Lone Star

Χαραυγή

 «Γ.Γ. ΠΕΟ: Προτεραιότητα η ανατροπή του πέναλτι 12%»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής γράφει ότι η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους διαμήνυσε ότι με πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή του ισοπεδωτικού πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, θα μπει η ΠΕΟ στον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου υπόσχεται ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους και διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βουτιά στα δάνεια μετά την αύξηση των επιτοκίων και τα πιο αυστηρά κριτήρια
  • SOS από τις επιχειρήσεις για την ακρίβεια στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες

Αλήθεια

 «Το τοξικό κλίμα των εκλογών τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με τη Hermes»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω και της προεκλογικής περιόδου υποχρέωσε τα υπουργεία μεταφορών και οικονομικών να τερματίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes, τόσο για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και να αναστείλουν την εφαρμογή κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μια και το ΔΣ της θα συνεδριάσει στη Λευκωσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει για ισχυρές αποδόσεις
  • Η ΠΕΟ θέλει αποπληρωμή του κρατικού χρέους στο ΤΚΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ Η ΕΝΤΑΣΗ – Κλιμακώνει με απανωτές προκλήσεις στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει εκλογών στην Τουρκία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΝ «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΤΗΣ HERMES – Αποδίδοντας τα περί εξυπηρέτησης συμφερόντων στο τοξικό προεκλογικό κλίμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τερματισμό των διαπραγματεύσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ» ΛΕΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ – Ο ιατροδικαστής λύνει τη σιωπή του για την υπόθεση Θανάση Νικολάου – Θέτει και θέμα ασφαλείας του

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΜΕΑ, ΛΗΠΤΩΝ ΕΕΕ – Η υφυπουργός προνοίας έθεσε σε αμφισβήτηση τα πιστοποιητικά ΑΜεΑ