You are here

Τύπος: Αναβολή και πάλι για το δικαστήριο εκποιήσεων

27/01/2021 06:34

Η αναβολή για δεύτερη φορά της συζήτησης του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων καθώς και η χθεσινή κατάθεση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου και του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αναβολή και πάλι για το δικαστήριο εκποιήσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αναβολή για δεύτερη φορά της συζήτησης του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων.  Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια που θα εξετάζουν χρηματοοικονομικές υποθέσεις που αφορούν τις εκποιήσεις. Την περασμένη Παρασκευή είχε δημιουργηθεί μπάχαλο στην επιτροπή από την «κατά λάθος» απόσυρση του νομοσχεδίου από το υπουργείο δικαιοσύνης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε από την κυβέρνηση και είχε αποφασιστεί να τεθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή νομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σημερινή συνεδρία του υπουργικού πραγματοποιείται την ίδια ώρα με τη συνεδρία της επιτροπής νομικών, γι’ αυτό η υπουργός η οποία επιθυμούσε να παρουσιάσει η ίδια το νομοσχέδιο στη βουλή, φέρεται να ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πότε η Κύπρος θα βγει στις αγορές μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 με απώτερο στόχο να αντλήσει €1 με €1,5 δισ. μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ΕΜΤΝ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρέχει η βουλή για προϋπολογισμούς ημικρατικών
  • Κάλεσμα ΥΠΟΙΚ για εφάπαξ χορηγίες
  • Θωρακίζονται και οι ΜμΕ από ρήτρες τραπεζών
  • Στον αέρα €980 εκ. των δήμων

Πολίτης

 «Μίζες σε μεσάζοντες και πολιτικές πιέσεις για ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή κατάθεση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου και του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Από την κατάθεση του Αρχιεπισκόπου προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία που σαφώς παραπέμπουν στην καταβολή μιζών ή προμηθειών ή αμοιβών ή και εισφορών, όπως εσχάτως αποκαλούνται, και που αγγίζουν μέχρι στιγμής τις €900 χιλ.  Ο κ. Πετρίδης από την πλευρά του κατονόμασε στην ερευνητική έναν πρώην ευρωβουλευτή, ένα πρώην βουλευτή, ένα κομματικό στέλεχος και ένα πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο ως αυτούς που του άσκησαν πολλές πιέσεις, κατά τα λεγόμενα του, για να κλείσει τα μάτια και να συγκατανεύσει στην παραχώρηση υπηκοοτήτων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

«Η Covid-19 πάγωσε τις αναπτυξιακές δαπάνες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι μειωμένες αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους βρίσκεται κάτω από το 50%.  Συγκεκριμένα, το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους στο τέλος Νοεμβρίου του 2020 ανήλθε στο 45%. Αντιθέτως, το ποσοστό υλοποίησης του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου 2020 ανήλθε στο 71%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδια αλλαγής οικονομικού μοντέλου
  • Πρώτοι οι κύπριοι στη διαδικτυακή επικοινωνία

Χαραυγή

 «Έκλεβαν και το γνώριζαν»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή κατάθεση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομού και του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποποιήθηκε ότι γνώριζε για τη δράση του Μαλαισιανού φυγόδικου και καταζητούμενου Τζο Λόου ενώ παραδέχθηκε ότι έστελνε επιστολές σε υπουργούς για επίσπευση αιτήσεων. Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων δημιούργησε «εξαρτήσεις» και «συμφέροντα».

Αλήθεια

 «Σχέδια €90 εκ. το 2021 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα σχέδια που αναμένεται να προκηρυχθούν για «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού» και «Εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες». Η υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο, τα δύο πρώτα σχέδια χορηγιών που θα προκηρυχθούν προσεχώς από το υπουργείο. Η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι η προσπάθεια είναι με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, να στηριχθούν έμπρακτα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τα malls απηύθυναν κάλεσμα στους αρμόδιους να μην αποκλείσουν τα εμπορικά κέντρα από την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αιτήσεις για το ειδικό σχέδιο για επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους – ΥΠΟΙΚ
  • Προς ψήφιση αύριο ο νόμος για το EastMed Gas Forum
  • Θα καλύπτει τα έξοδα τουριστών με κορωνοϊό – Κύπρος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΕ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ – Αναμένεται επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο πριν από την πενταμερή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Αποκαλυπτικοί στην ερευνητική επιτροπή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Κ. Πετρίδης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΩΡΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ – Ανοίγουν καταστήματα, αναποφάσιστοι για εμπορικά κέντρα, αργούν ακόμα τα εστιατόρια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΛΕΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ…