You are here

Τύπος: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για το απόρρητο

13/02/2002 09:08
Η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για την άρση του απορρήτου της Κεντρικής Τράπεζας για τις εξαγωγές συναλλάγματος τη διετία 1999-2000, που προέκυψαν από πώληση μετοχών και επενδύσεις κυπρίων στο εξωτερικό, τα σχέδια της ΑΗΚ για επέκταση των δραστηριοτήτων της στις τηλεπικοινωνίες και η συζήτηση στη Βουλή για τα ενδεχόμενα παρατυπιών και ευνοιοκρατικών προσλήψεων στην ναυτιλιακή εταιρία του Συνεργατισμού Co-Marine, κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει στο κύριο του θέμα το τραπεζικό απόρρητο. Υπό τον τίτλο «σκεπτικισμός για το απόρρητο», το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η «χρηματο-πιστωτική κοινότητα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις και σκεπτικισμό» την γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας για την άρση του απορρήτου της Κεντρικής Τράπεζας για τις εξαγωγές συναλλάγματος τη διετία 1999-2000, που προέκυψαν από πώληση μετοχών και επενδύσεις κυπρίων στο εξωτερικό. Αναφέρεται επίσης, στην απόφαση της Εισαγγελίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου συγκεκριμένων λογαριασμών που ζήτησε η Διερευνητική Επιτροπή και επισημαίνει ότι «είναι διαφορετικοί οι ρόλοι της Διερευνητικής και της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής».

Αλλού γράφει, ότι είναι διχασμένη η επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για την ναυτιλιακή εταιρία του Συνεργατισμού Co-Marine, αναφορικά με τα ενδεχόμενα παρατυπιών και ευνοιοκρατικών προσλήψεων, τα οποία καταγράφονται ως γνωστόν, στην έκθεση της ερευνητικής επιτροπής του Συνεργατισμού. Γράφει επίσης, ότι η Συντεχνία των Υπαλλήλων του ΧΑΚ εξετάζει τη λήψη δυναμικών μέτρων, λόγω της καθυστέρησης για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «αλλάζει το σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες» αναφέρεται στα σχέδια της Αρχής Ηλεκτρισμού για επέκταση των δραστηριοτήτων της στις τηλεπικοινωνίες και στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Ρυθμίσεως, μεταξύ άλλων, στην παραχώρηση αδειών σε ιδιωτικές εταιρίες για παροχή ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αναφέρεται επίσης, στο θέμα της μετοχοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Αλλού, γράφει ότι τέσσερα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου, τα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε σύσκεψη των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών επιτροπών των χωρών μελών και των υπό ένταξη χωρών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει ως βασικό θέμα τα ενδεχόμενα παρατυπιών και ευνοιοκρατικών προσλήψεων στην ναυτιλιακή εταιρία του Συνεργατισμού Co-Marine. Υπό τον υπέρτιτλο «Η Βουλή στα ενδότερα της Κομαρίν» γράφει ότι «παρά τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου άρχισε τη συζήτηση του πορίσματος για τις δεκάδες καταγγελίες κατά της εταιρίας του Συνεργατισμού». Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι εντοπίζονται σοβαρές ευθύνες κακοδιαχείρισης.

Αλλού, γράφει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Γενική Εισαγγελία, υπό τον Αλέκο Μαρκίδη, σύσκεψη για το απόρρητο των εξαγωγών συναλλάγματος, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.