You are here

Τύπος: Ανεργιακό, £2,7 εκ., σε αφυπηρετήσαντες δημ. Υπαλλήλους

14/07/2003 08:55
Η καταβολή του ανεργιακού επιδόματος, συνολικού ύψους £2,7 εκ., σε δημοσίους υπαλλήλους που αφυπηρετούν και λαμβάνουν παράλληλα, σύνταξη και εφάπαξ, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις για τη συμμετοχή της ΑΗΚ στη δορυφορική κοινοπραξία Hellas Sat, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία των εφημερίδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος», γράφει ότι η πλεονασματική ρευστότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο ρυθμός αύξησης της συνολικής προσφοράς χρήματος κατά το 2002 σημείωσε επιβράδυνση, με την μεταβολή να διαμορφώνεται στο 10,3% σε σύγκριση με 13,3% κατά το 2001. Αν μάλιστα, ο αριθμός συμπεριλάβει και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, τότε η αύξηση είναι ακόμα πιο μικρή και φθάνει τα 9,9%. Η προσφορά χρήματος που αποτελείται από το νόμισμα στην κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε κατά το 2002 με ρυθμό 2,4% ή £24 εκ., σε σύγκριση με αύξηση 1,1% ή £10,9 εκ, κατά το 2001.

Αλλού, γράφει ότι ο ρυθμός πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2003 αυξήθηκε κατά 4,88%, σε σύγκριση με 5,03% με τον πληθωρισμό Ιανουαρίου – Μαΐου του 2003, ωστόσο παρά την μείωση, ο πληθωρισμός συγκρίνεται δυσμενώς με τον αντίστοιχο της ευρωζώνης που είναι μόλις 2%, όπως και με τον σχετικό δείκτη όλων των χωρών μελών της ΕΕ.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ανεργιακό επίδομα σε χίλιους δημοσίους υπαλλήλους το χρόνο», γράφει στη τελευταία εξωτερική της σελίδα ότι £2,7 εκατομμύρια στοιχίζει ετησίως στο κράτος, η καταβολή του ανεργιακού αυτού επιδόματος σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίου αφυπηρετούν και λαμβάνουν παράλληλα, σύνταξη και εφάπαξ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδικαλιστικοί κύκλοι, υποστηρίζουν πως το όλο θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί πάραυτα, αφού προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στα κρατικά ταμεία, ενώ επιτείνει και το ήδη βεβαρημένο οικονομικά, Ταμείο Ανεργίας.

Αλλού, γράφει ότι σε περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων εισέρχεται η ΑΗΚ αναφορικά με τη συμμετοχή της στο ελλαδοκυπριακό κονσόρτσιουμ Hellas Sat, με τον πρόεδρο του ΔΣ του ημικρατικού οργανισμού, να μεταβαίνει πιθανόν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για επαφές με τους αξιωματούχους του ΟΤΕ.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν έχει ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου στις εξωτερικές της σελίδες.