You are here

Τύπος: Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων

20/04/2018 06:58

Η έκθεση της ΚΤ για το δείκτη τιμών κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Συνολική άνοδος τιμών κατοικιών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση της ΚΤ για το δείκτη τιμών κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2017.  Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων και ο δείκτης τιμών οικιών, σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση, κατά 0,9% και 0,2% αντίστοιχα το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο του έτους. Σχετικά με τις μεταβολές των τιμών στις επαρχίες, η πιο μεγάλη αύξηση σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό και είναι της τάξης του 2,9%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με σημείωμα της ΚΤ που κατατέθηκε στη βουλή, οι τερματισμένοι λογαριασμοί της Συνεργατικής που καλύπτονται με αξία πρώτης κατοικίας μέχρι €350 χιλ. ανέρχονται σε €1,25 δισ. και είναι από τα ακίνητα που θα βγουν πρώτα σε εκποίηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σαββίδης – Ριμπολόβλεφ στους κροίσους
  • Ζητά τερματισμό μόνιμης αποκοπής η ΑΣΔΥΚ
  • Ορθή η αποζημίωση στον αντιπρόσωπο
  • Χρέη ύψους €20 εκ. – ΕΣΕΛ – ΣΠΟΛΠ

Πολίτης

 «Υψηλά πλεονάσματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος το 2017 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4%μ το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών με την Ισλανδία να είναι οριακά πρώτη με 4,5%. Το ΔΝΤ προβλέπει την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2023 με τις επιδόσεις της Κύπρο να είναι με διαφορά καλύτερες. Το 2018 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ελλάδα με 3,5%, με τον μέσο όρο της ευρωζώνης να είναι 1,1%

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας επανέλαβε χθες την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης βασικών όρων απασχόλησης  που προβλέπουν συλλογικές συμβάσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση 1,5% στις τιμές κατοικιών, πρωτιά για Λεμεσό
  • Ενίσχυση της διευθυντικής ομάδας – Prime Insurance
  • Η επιτροπή εξετάζει τα ομόλογα προς ΣΚΤ
  • Καμπανάκι από το ΔΝΤ – Πηγή ανησυχίας το παγκόσμιο, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος

Χαραυγή

 «Σκοπιμότητες για Συνεργατισμό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι η συζήτηση για τον Συνεργατισμό στη βουλή και ειδικά οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός οικονομικών ήταν πάρα πολύ διαφωτιστικές για τις σκοπιμότητες των κυβερνώντων.  Ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφανος Στεφάνου αναφέρει μεταξύ άλλων  πως ο υπουργός οικονομικών αποκάλεσε τις δεσμεύσεις που έδωσε η κυβέρνηση, τόσο το 2013, όσο και το 2016 για τον Συνεργατισμό, ουτοπία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, βρίσκεται το θέμα της έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων στον Συνεργατισμό.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Επανακαθορισμός φόρμουλας για αποζημίωση αεροδρομίων, λόγω Τύμπου

Αλήθεια

«Το ίδρυμα με τους περισσότερους κακοπληρωτές»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι τα συνεργατικά  πιστωτικά ιδρύματα είχαν τα μαύρα τους τα χάλια και πριν την κρίση του 2013, ιδιαίτερα σε επαρχίες όπως η Πάφος και η Λεμεσός. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ενδεικτικό της κακοδιαχείρισης που υπήρξε στο Συνεργατισμό είναι το παράδειγμα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 80%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές στη βουλή για το Συνεργατισμό, με το ΑΚΕΛ  να κάνει λόγο για σκοπιμότητες κα μεθοδεύσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα διεκδικήσει επαναφορά μισθολογικών αυξήσεων – ΣΕΚ
  • Νέα διευθέτηση μετά το μνημόνιο – Μοσκοβισί
  • Να τεθούν στόχοι για ανανεώσιμες πηγές – Λακκοτρύπης
  • Βλέπει πλεονάσματα μέχρι το 2023 – ΔΝΤ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΟΣ! – Πάγωσε η Κύπρος στο άκουσμα της δολοφονίας ζεύγους την ώρα που κοιμόταν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ – Σοκαρισμένη η κυπριακή κοινωνία από το μακελειό στη Ζαλόγγου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

39 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ – Σκοτάδι στο φονικό του καθηγητή και της συζύγου του – Τους χτύπησαν στον ύπνο τους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ