You are here

Τύπος: Ανησυχεί για φέσι στο ρεύμα

22/09/2022 06:24

Το κρίσιμο δίλημμα κυβέρνησης και αρμόδιων αρχών για τον ηλεκτρισμό, η απώλεια εσόδων των πρατηρίων λόγω της αγοράς καύσιμων από τα κατεχόμενα και οι συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανησυχεί για φέσι στο ρεύμα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το κρίσιμο δίλημμα κυβέρνησης και αρμόδιων αρχών για τον ηλεκτρισμό. Όπως σημειώνεται, από τη μια πρέπει να διαχειριστούν την έντονη κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και καλούνται να επισπεύσουν τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη οφείλουν να προστατέψουν τους καταναλωτές από την εφαρμογή ενός μοντέλου ανταγωνισμού το οποίο εφαρμόστηκε μεν για χρόνια στην ΕΕ, αλλά σήμερα κατηγορείται ότι συμβάλλει σε τεράστια υπερχρέωση οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ηλεκτρισμού. Η υπουργός ενέργειας Νάτασα Πηλείδου, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό το μοντέλο ανταγωνισμού να αυξήσει τις χρεώσεις σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για τη νέα συμφωνία για τους καταναλωτές με την οποία γίνεται καλύτερη επιβολή και εκσυγχρονισμός των κανόνων της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μόνη της η ΠΕΟ στους δρόμους

  • Κλείνει άλλα 9-10 καταστήματα η Ελληνική Τράπεζα

  • Θα μας χρειαστούν τα αυξημένα έσοδα από την ακρίβεια

Πολίτης

 «Απώλειες 180 εκατ. ευρώ από την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απώλεια εσόδων των πρατηρίων λόγω της αγοράς καύσιμων από τα κατεχόμενα.  Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων προχωρά σε αγωγή εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα λόγω της προμήθειας καυσίμων, κατοίκων της ελεύθερης Κύπρου από πρατήρια των κατεχομένων και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο η απώλεια εσόδων για το 2022, εκτιμάται σε €180 εκατ., από τα οποία €60-€80 εκατ. αποτελούν φόρους που χάνει το κράτος. Τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά στην Πράσινη Γραμμή έχουν χάσει το 40-50% του τζίρου τους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε ένα σημείωμα υπό τον τίτλο «Πριν από τα νούμερα του προϋπολογισμού», το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου (ΔΣΚ) απευθύνει σύσταση προς το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη σύνταξη ενός σφιχτού και συντηρητικού προϋπολογισμού για το 2023.

Χαραυγή

 «’Ωρολογιακή βόμβα το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι το ΑΚΕΛ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ζητούν επιτακτικά την άμεση αποκατάσταση των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατράπηκαν από την κυβέρνηση εν μία νυκτί από εργαζόμενοι σε αυτοεργοδοτούμενοι με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, μετά και τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι προειδοποιητικές επιστολές από την Κομισιόν προς την Κύπρο για τις καθυστερήσεις, οι οποίες παρατηρούνται στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σύνδεσμος Τραπεζών: Ζητά αποδείξεις για καταγγελίες περί εμπλοκής τραπεζικών υπαλλήλων σε εκποιήσεις

  • Δημοσιονομικό συμβούλιο: Μπαράζ με υφεσιακές αυξήσεις επιτοκίων

Αλήθεια

 «Έρχονται πέτρινα χρόνια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου προς την κυβέρνηση με αφορμή την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2023. Το ΔΣ τονίζει ότι ότι η εικόνα μιας ανθεκτικής κυπριακής οικονομίας, με ικανοποιητική επί του παρόντος επίδοση, η οποία όμως περιβάλλεται από ανησυχητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της προσέγγισής μας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, προειδοποιώντας παράλληλα πως η σημερινή εικόνας της κυπριακής οικονομίας «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προσωρινή, καθώς η διεθνής οικονομία εκπέμπει σοβαρές προειδοποιήσεις πως τα αμέσως επόμενα χρόνια θα επιφέρουν μεγαλύτερες και ευρύτερες προκλήσεις».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι πρώτες ύλες «καίνε» τους αρτοποιούς, οι οποίοι βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μπορεί να ελεγχθεί η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα

  • Απορρίπτουν τα περί αθέμιτων πρακτικών – Οι τράπεζες

  • Πανδώρα: Μείωσε δανεισμό και προχωρά με το Neapolis

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥΤΙΝ – Διέταξε με διάταγμα επιστράτευση 300.000 πολιτών και προειδοποιεί για χρήση πυρηνικών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 180 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – Οι πρατηριούχοι στρέφονται στα δικαστήρια και διεκδικούν αποζημίωση από το κράτος για διαφεύγοντα έσοδα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΦΕΣΙ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ – Η Νατάσα Πηλείδου ζητά να διασφαλιστεί ότι το μοντέλο με τις ΑΠΕ δεν θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Αντί για μέτρα μοίραζαν μεταξύ τους επαίνους και τώρα στέλνουν ξανά το λογαριασμό στους πολίτες