You are here

Τύπος: Ανησυχία για καύσιμα

18/09/2019 06:55

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το υπουργείο οικονομικών στις κοινότητες για την ετοιμασία του προϋπολογισμού τους για το 2020, η διεθνής αναστάτωση από το άλμα στις τιμές του πετρελαίου, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση έργων του δημοσίου καθώς και η κατάργηση του τέλους των €350 για εταιρείες που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Προϋπολογισμοί χωρίς ελλείμματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το υπουργείο οικονομικών στις κοινότητες για την ετοιμασία του προϋπολογισμού τους για το 2020 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2020. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο απέστειλε σχετικό εγχειρίδιο στις κοινότητες με το οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των δαπανών που μπορούν να χρεωθούν τα διάφορα άρθρα του προϋπολογισμού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι μεγάλες τράπεζες επιστρέφουν σε τροχιά προσλήψεων, με στόχο αυτή τη φορά την πληροφορική, τις νέες εφαρμογές και την ψηφιακή τραπεζική που είναι και η μεγάλη πρόκληση. Η Ελληνική Τράπεζα, ανά διαστήματα, προχωρά σε επιλεκτικές προσλήψεις με τις τελευταίες να έχουν ανακοινωθεί πριν δύο μήνες περίπου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καμία θυγατρική τράπεζας δεν αγόρασε δάνεια
  • Ναι ξενοδοχοϋπαλλήλων, αστερίσκοι οι ξενοδόχοι
  • Αντιδρούν σε ενιαία εποπτεία των fiduciaries
  • Πέρασε σε θετικό πρόσημο ο τουρισμός

Πολίτης

 «Ανησυχία για καύσιμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η διεθνής αναστάτωση από το άλμα στις τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραίς, προκάλεσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του πετρελαίου των τελευταίων 30 ετών. Στην Ελλάδα, από την οποία προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των καυσίμων που καταναλώνονται στην Κύπρο, τα διυλιστήρια προμήθευσαν χθες την αγορά με τιμές αυξημένες κατά 0,6%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών έβγαλε «κόκκινη κάρτα» σε πρόταση νόμου για την κατάργηση του ετήσιου τέλους ύψους €350 που επιβάλλεται σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κερδισμένες ΗΠΑ και Ρωσία
  • Ο τουρισμός επέστρεψε στα ρεκόρ
  • Πονοκέφαλος τα επιτόκια – Διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ
  • Πτώση 0,33% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Τρία χρόνια για ανακατασκευή δρόμου μήκους 1,8 χιλιομέτρων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση έργων του δημοσίου. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην επιτροπή εργασίας της βουλής, η οποία αναζητά φόρμουλα για επίσπευση των έργων αλλά και για καταβολή αντισταθμιστικών μέτρων στις επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται. Στη συνεδρία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και στο έργο ανακατασκευής της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό μήκους 1,8 χιλιομέτρων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εγκρίθηκε από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το έγγραφο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό και επισιτικό τομέα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Σκανδαλώδες πάρε – δώσε κυβέρνησης – αρχιεπισκόπου»
  • Κόντρα για το τέλος των €350 στις μικρομεσαίες εταιρείες
  • Οι υψηλές τιμές φρέναραν τα ταξίδια των κυπρίων
  • Τουρισμός: Αφίξεις ρεκόρ το οκτάμηνο

Αλήθεια

 «Καμπανάκι για τις επιπτώσεις από Brexit το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο κώδωνας του κινδύνου που κρούει ο ΠΑΣΥΞΕ σε σχέση με τις επιπτώσεις του Brexit στις κρατήσεις των ξενοδοχείων για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι τα πράγματα στην αγγλική αγορά είναι πολύ μαζεμένα, ενώ δεν γίνονται πλέον κρατήσεις για το 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με δελτίο τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο του 2019, καταγράφοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζήτησαν κατάργηση τέλους των €350 για εταιρείες
  • Πιθανόν εντός Οκτωβρίου οι αποφάσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης – Ξενοδοχειακή βιομηχανία
  • Αναμενόμενη μικρή αύξηση στις τιμές καυσίμων – Πρόεδρος πρατηριούχων
  • Μέσα Οκτωβρίου μηχανισμός για εκποιήσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ – Ο βρετανός ύπατος αρμοστής Στίβεν Λίλλι μιλά στην «Αλήθεια»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Η ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ; – Άναψε στα κόμματα η συζήτηση για την ιδιοκτησία των βουλευτικών εδρών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ – Άξονες δράσεων για αντιμετώπιση τουρκικών ενεργειών από Λευκωσία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Ο ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ