You are here

Τύπος: Ανησυχίες για πετρέλαιο, ΜΣΙ 2 και συμβάσεις

02/06/2004 08:18
Η εξέλιξη της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία, όπως και οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, δεσπόζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο. Ένα άλλο θέμα που ξεχωρίζει είναι και η παρέμβαση στα σχέδια για οικονομική εξυγίανση της κυβέρνησης από το ΑΚΕΛ.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περιστρέφεται γύρω από τις επιδράσεις στην τιμή του πετρελαίου μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Σαουδική Αραβία, τα οποία ώθησαν την τιμή του αργού στα $41 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την αναστάτωση στις αγορές προκαλεί η ευκολία με την οποία θα μπορούσε να πληγεί η πετρελαϊκή υποδομή της Μέσης Ανατολής και άλλων χωρών, όπως και οι επιπτώσεις της διακοπής της τροφοδοσίας των χωρών της ΕΕ και της Ιαπωνίας με αργό πετρέλαιο στην οικονομική ανάκαμψη. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα επιληφθεί της ρύθμισης του τραπεζικού απορρήτου κατά τη συνεδρία της την 17η Ιουνίου οριστικά.

«Βέτο», γράφει η εφημερίδα «Πολίτης» στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων, έθεσε το ΑΚΕΛ στη μείωση των κρατικών παροχών από την κυβέρνηση, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από την κυβέρνηση. Οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ, συνεχίζει η εφημερίδα, αφορούσαν τη μείωση των δικαιούχων επιδομάτων τέκνου και φοιτητικής χορηγίας, αλλά και την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους. Άλλο θέμα της εφημερίδας, περιστρέφεται γύρω από την προειδοποιητική στάση εργασίας που προγραμματίζουν για την Παρασκευή μεταξύ 8:30 π.μ. και 11:30 π.μ. οι έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου λόγω της καθυστέρησης στη μετατροπή των συμβολαίων τους σε συμβόλαια απεριόριστης διαρκείας, όπως απαιτεί η ΕΕ.

Το κύριο θέμα των σελίδων οικονομία/εργαζόμενοι της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφεται γύρω από τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου, και επισημαίνει ότι παρά τις αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά τον τελευταίο καιρό, οι κατασκευαστές ετοιμοπαράδοτων κατοικιών και διαμερισμάτων συνεχίζουν να πραγματοποιούν υπερκέρδη. Επικαλούμενη οικονομικούς παράγοντες, η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις αυξήσεις στο κόστος κατασκευής, ενδεικτικό για τα υπερκέρδη είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων είναι σήμερα κατά μερικές δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερες απ’ ό,τι ήταν πριν δύο χρόνια. Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, κατά τις οποίες αναμένεται να τεθεί το θέμα της απασχόλησης εργαζομένων από την ΕΕ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ωρολογιακή βόμβα», επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι απασχολούνται με όρους που «μακράν απέχουν» από τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρεται στις επιπτώσεις των πρόσφατων τρομοκρατικών κτυπημάτων στην τιμή του αργού πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι μετά το τελευταίο κτύπημα στη Σαουδική Αραβία η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα $41 δολάρια το βαρέλι. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι θα αναλάβουν δράση για σταθεροποίηση των τιμών. Άλλο θέμα της εφημερίδας, περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στον κλάδο της μεταλλουργικής βιομηχανίας και το μέλλον της συλλογικής σύμβασης, ενώ εκκρεμεί απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για το κατά πόσον θα κηρύξει αδιέξοδο ή θα υποβάλει συμβιβαστική πρόταση.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» αναφέρεται στο ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έφτασε χθες στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας, φθάνοντας στις 79,08 μονάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις £296 χιλ. Άλλο θέμα της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεκινούν σήμερα με τους χειρότερους οιωνούς, μιας και οι συντεχνίες απορρίπτουν το ενδεχόμενο μείωσης των ωφελημάτων τους, ενώ οι εργοδοτική πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στην εργοδότηση ξένων εργαζομένων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Financial Mirror» γράφει στο κύριο θέμα της εξωτερικής της σελίδας, ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου για 12 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ έχουν πενταπλασιαστεί σε £22,49 εκ. από £4,4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2003. Αν και, επισημαίνει η εφημερίδα, ο αριθμός των εταιρειών δεν είναι αντιπροσωπευτικός για όλη την αγορά, το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κατέγραψαν ουσιαστική βελτίωση, είναι ένα καλό σημάδι για την περαιτέρω κερδοφορία το 2004. Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι αφιερωμένο σε ανάλυση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία κατέδειξε ένα άλμα 49% στα έσοδα από τη δραστηριότητα «άλλων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών» κατά τη διάρκεια του 2003, γεγονός που η εφημερίδα αποδίδει κυρίως στο «μπουμ» του κλάδου ελεγκτικών και λογιστικών υπηρεσιών.



ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ




ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ




ΚΑΨΟΝΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ




ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ




ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ



FIVE-FOLD RISE IN Q1 PROFITS