You are here

Τύπος: Ανησυχίες για τρόφιμα και ενέργεια

08/08/2022 06:21

Οι ανησυχίες που εγείρονται για την παγκόσμια ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων, καθώς και η θετική πορεία του τουρισμού φέτος, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ανησυχίες για τρόφιμα και ενέργεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ανησυχίες που εγείρονται για την παγκόσμια ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων λόγω των διαταραχών που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με δελτίο της ΕΚΤ, η ποσότητα των εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου της Ρωσίας έχει ανακάμψει σε επίπεδα κοντά στα προ της εισβολής επίπεδα εν μέσω ιστορικά υψηλών εκπτώσεων και κάποιας εκτροπής των ροών προς μεγάλες ασιατικές χώρες. Την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου οι ροές πετρελαίου στάθηκαν κοντά στο μέσο επίπεδο με του 2021, παρόλο που μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν από κοινού το 24% των εξαγωγών σιταριού και το 14% των εξαγωγών αραβοσίτου το 2021. Στα τέλη Ιουνίου, οι εβδομαδιαίες θαλάσσιες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας ήταν 40% του επιπέδου του προηγούμενου έτους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πωλούνται μια σειρά από ακίνητα της Altamira Real Estate, τα οποία επιλέγηκαν για την κατηγορία Altamira Selection και περιλαμβάνουν επαύλεις με πισίνα, διαμερίσματα και οικιστικά οικόπεδα σε δημοφιλείς περιοχές της Πάφου και της Λευκωσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα 10 καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια της Ευρώπης
  • Ενώπιον ΕΠΑ η εξαγορά του Αρεταίειου νοσοκομείου

Πολίτης

 «Δείχνει αντοχές ο τουρισμός για φέτος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η θετική πορεία του τουρισμού φέτος. Σύμφωνα με συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Χρυσαίμιλης Ψηλογένη στο ΚΥΠΕ, στο 70% με 75% των αφίξεων του 2019 αναμένεται να φθάσουν οι αφίξεις το 2022, ενώ οι πληρότητες των ξενοδοχείων για Ιούλιο και Αύγουστο κυμαίνονται στο 70% με 90%, με την Πάφο να κατέχει την υψηλότερη πληρότητα. Η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι υπάρχει έντονη αβεβαιότητα και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα αφίξεις, που τον Ιούνιο άγγιξαν το 1,2 εκατ., μειωμένες κατά 25% από το 2019 και τις εκτιμήσεις της Hermes Airports που αναμένει συνολική επιβατική κίνηση 8,7 εκατ. για το 2022, που αντιστοιχεί στο 78% της επιβατικής κίνησης του 2019, «μία πρόβλεψη του 70%-75% του 2019 από πλευράς αφίξεων ενδεχομένως να ήταν ενδεικτική για φέτος».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σαν αποτέλεσμα μιας σειράς απρόβλεπτων εξωγενών παραγόντων.

Χαραυγή

 «Πάνω από €1 δισ. τα απροσδόκητα έσοδα της κυβέρνησης από την ακρίβεια»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι υπέρ – έσοδα έχει η κυβέρνηση από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, αλλά και τις αυξήσεις στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που προσκόμισε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών, Γιώργος Παντελή, το κράτος εισέπραξε από πληρωμές ΦΠΑ ποσό πέραν του €1 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα €45 εκατ. υποχώρησαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων το πρώτο μισό του 2022, με τις τράπεζες να ρίχνουν ρυθμούς στις επαναδιαπραγματεύσεις χορηγήσεων έπειτα από το ρεκόρ του 2021.

Αλήθεια

 «Έρχεται καταιγίδα στην αμερικανική οικονομία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συνεχόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο οικονομικής ανάλυσης, με τη μορφή της πρώτης εκτίμησης, το αμερικανικό πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσιο ρυθμό, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 0,9%.  Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε υποχωρήσει κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

 

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στον Ζαν Μονέ, την πολεμική απειλή και τις τρεις επιλογές της ΕΕ.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΥΠΕΞ: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ – «Γενναιόδωρο και τολμηρό πακέτο μέτρων – η εφαρμογή του θα είχε αμοιβαίο όφελος σε αμφότερες τις κοινότητες»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΠΛΟ ΣΙΩΠΗΣ ΓΙΑ INTELLEXA ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ – Η Κύπρος στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ – Απαγορεύονται εστιατόρια – διανυκτερεύσεις στον Ακάμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ – Πρώην και νυν διαπραγματευτής σημειώνουν ότι ο κίνδυνος προσάρτησης είναι πραγματικός