You are here

Τύπος: Ανοίγουμε για όλους τους εμβολιασμένους

20/01/2022 06:32

Το νέο πρωτόκολλο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Κύπρο για όσους έχουν εμβολιαστεί, οι αυξήσεις σε διάφορες ταρίφες που αναμένονται από τη διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι Λεμεσού DP World και η εξαγορά της κυπριακής NIPD Genetics από τον ευρωπαϊκό κολοσσό Medicover Investments B.V. έναντι 44,4 εκατ, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανοίγουμε για όλους τους εμβολιασμένους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νέο πρωτόκολλο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Κύπρο για όσους έχουν εμβολιαστεί και για αναρρώσαντες. Το πρωτόκολλο αλλάζει ελαφρώς την κατηγοριοποίηση χωρών αφού καταργείται η πορτοκαλί κατηγορία ενώ από τις αλλαγές που αποφασίστηκαν ξεχωρίζει η κατάργηση της έκδοσης ειδικής άδειας για ταξίδια στην Κύπρο για όσους προέρχονται από χώρες της γκρίζας κατηγορίας, εφόσον αυτοί είναι εμβολιασμένοι. Ο υπουργός μεταφορών Γιώργος Καρούσος ανέφερε χθες ότι το νέο σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου και μέχρι τότε θα συνεχίζονται να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα μέτρα και στα δύο αεροδρόμια.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, καλεί σε περιορισμό της απώλειας εσόδων και τη λήψη μέτρων για είσπραξη των οφειλών προς το κράτος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιάνει τη σκυτάλη από το υπουργικό το υφυπουργείο τουρισμού
  • Θέλουν €7,5 εκατ. για τη λειτουργία του Equity Fund
  • Ανησυχία ΚΕΒΕ για αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού
  • Κατοικία: Ολοένα και πιο ακριβή

Πολίτης

 «Ισχυρές αντιδράσεις για αυξήσεις στα τέλη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αυξήσεις σε διάφορες ταρίφες που αναμένονται από τη διαχειρίστρια εταιρεία στο λιμάνι Λεμεσού DP World. Με βάση επιστολή του ΚΕΒΕ ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2022, προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου μεταφορών, αναφέρεται πως οι αυξήσεις στις ήδη υφιστάμενες χρεώσεις της DP World ποικίλουν από 4% μέχρι και 96%. Στην επιστολή σημειώνεται πως οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν για δεύτερη φορά τις κυπριακές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει ότι είναι εντελώς άκαιρο αυτό το χρονικό διάστημα να τίθεται θέμα αυτών των υπερβολικών αυξήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, με την αύξηση να συνεχίζεται και το Δεκέμβριο και το 2021 να κλείνει με μια συνολική αύξηση 10,98% σε σχέση με το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Και επίσημα μέρος της Medicover – NIPD Genetics
  •  Άντληση τριών δισ. ευρώ, με υψηλότερο, όμως κόστος – Πρώτη έξοδος στις αγορές για δανεισμό η Ελλάδα για το 2022.

Χαραυγή

 «Αυξήσεις, αυξήσεις, αυξήσεις και όποιος αντέξει….»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ και η επέκταση του θεσμού ώστε να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που διεκδικούν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ. Οι επικεφαλής των συντεχνιών Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Ανδρεάς Μάτσας, τόνισαν στο ΚΥΠΕ τη σημασία που έχει η ΑΤΑ για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τιμών και ακρίβεια.

 «Αυξήσεις μέχρι 40% στις τιμές των υλικών οικοδομής»

Κύριο θέμα της Χαραυγής είναι νέες αυξήσεις τιμών σε βασικά υλικά οικοδομής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Δεκέμβριο του 2021 ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών εκτοξεύτηκε στις 119,66 μονάδες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του17,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, σε πολλά υλικά όπως το σίδηρο, οι αυξήσεις τιμών έφθασαν μέχρι το 40%

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανατιμήσεις που σπάζουν κόκκαλα στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού
  • Το ΑΚΕΛ εντείνει την πίεση για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • ΑΚΕΛ για τα σχέδια ΑΠΕ της κυβέρνησης: Πέτυχαν μόνο στην αισχροκέρδεια

Αλήθεια

 «Ολοκληρώθηκε στα 44,4 εκατ. η εξαγορά της NIPD Genetics»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η εξαγορά της κυπριακής NIPD Genetics από τον ευρωπαϊκό κολοσσό Medicover Investments B.V. έναντι 44,4 εκατ.  Με την εξαγορά η Medicover αυξάνει την παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο της NIPD Genetics από 18,9% σε 87,2% των δικαιωμάτων ψήφου. Όπως σημειώνεται, την περασμένη Τρίτη η Ellinas Finance ανακοίνωσε ότι πώλησε το σύνολο των μετοχών που είχε στο μετοχικό κεφάλαιο της NIPD Genetics στην εταιρεία Medicover.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι από τον κατάλογο που κυκλοφόρησε χθες στη βουλή για τους ημικρατικούς οργανισμούς που δεν υπέβαλαν ακόμα τους προϋπολογισμούς τους για το 2022, φαίνεται ότι μόνο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το ΧΑΚ το έκαναν εμπρόθεσμα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αν ο μισθός σας είναι €150 η αύξηση θα είναι €18,90 ή €19,35

«Φορολογήστε μας τώρα» λένε εκατομμυριούχοι

ΑΛΗΘΕΙΑ

«ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ O EASTEMED» – Δεν ξέρουν τι λένε στο ΑΚΕΛ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΒΙΑΣΤΩΝ  – Θα ζητηθούν πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία για να εξετάσουν δημόσιες καταγγελίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΓΕΡΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ – Εμβολιασμοί, 11% νοσήσαντες κι επικράτηση «Όμικρον» καταδεικνύουν φθίνουσα πορεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ… – Μετά το ΑΚΕΛ και οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ προτείνουν επέκταση της ΑΤΑ